Wanneer moet je op je intuïtie vertrouwen?

Weet jij wanneer je moet luisteren naar je intuïtie? Een deel van de hersenen is verantwoordelijk voor die zogenaamde ‘onderbuikgevoelens’, die erg krachtig zijn. Wat weet jij hierover?
Wanneer moet je op je intuïtie vertrouwen?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 24 april, 2021

In het artikel van vandaag zullen we enkele strategieën bespreken om te leren vertrouwen op je intuïtie. De drukte van het dagelijks leven kan het moeilijk voor je maken om verbinding te maken met je innerlijke spirituele gids.

Als je plannen maakt wat je die dag wil doen en jezelf daarop voorbereidt, is het moeilijk om te luisteren naar wat je intuïtie je misschien vertelt. Je intuïtie echter negeren is een grote vergissing, omdat het je kan helpen je best leven te leiden.

Plato geloofde dat intuïtie de hoogste functie van intelligentie was. Hij voerde aan dat het een manier was om kennis op te doen die je niet kon krijgen door observatie, ervaring, gevolgtrekking of rede.

Maar wat is het precies en hoe weet je wanneer je op je intuïtie moet vertrouwen? Webster’s Dictionary definieert intuïtie als “de kracht of het vermogen om kennis te dirigeren zonder duidelijke rationele gedachte of conclusie.”

Wanneer moet je op je intuïtie vertrouwen?

De beste manier om aan je intuïtie te werken, is misschien door jezelf een paar vragen te stellen. Ben ik blij? Ben ik tevreden? Dit zijn twee vragen waarop je intuïtie je kan helpen dieper in te gaan. Op deze manier kun je de nodige wijzigingen aanbrengen en reageren met een oprecht en eerlijk “ja!” voor beide vragen.

De eerste psychologische studie over intuïtie wordt toegeschreven aan de Zwitserse psychiater Carl Jung, die beweerde dat intuïtie een dimensie van persoonlijkheid is. Hij voerde aan dat mensen die op hun intuïtie zijn afgestemd, eerder geneigd zijn om hun eigen gedachten hun ervaring te laten domineren.

Dat staat in contrast met een meer ‘van onder naar boven-benadering’, waar gegevens de beslissingen sturen. Mensen die op hun intuïtie vertrouwen, laten hun eigen gedachten en gevoelens de touwtjes in handen nemen.

”Een vrouw weet door intuïtie of instinct wat het beste is voor haar.

-Marilyn Monroe-

Wanneer moet je op je intuïtie vertrouwen

Waar in de hersenen ‘woont’ intuïtie?

Een studie uitgevoerd door een team van experts aan de Universiteit van Iowa, ontdekte dat de ‘as van intuïtie’ in de hersenen de prefrontale cortex is. De technische term voor dat gebied is de vmPFC (ventromediale prefrontale cortex).

In de strips en films van X-Men bijvoorbeeld, hoe doet professor X een beroep op zijn paranormale vermogens? Hij legt zijn vingers op zijn slapen en sluit zijn ogen. Dan, vanuit het midden van zijn voorhoofd, schijnen energiegolven in alle richtingen. De as van intuïtie bevindt zich precies daar, in het midden van het voorhoofd.

De studie vermeldt dat zeer intelligent zijn de sleutel tot succes is. Dit is echter niet altijd waar. Er zijn mensen met zeer hoge IQ’s die moeite hebben met het nemen van beslissingen, misschien omdat er een probleem is met hun intuïtie.

Het wegwuiven van intuïtie als nutteloos, vooral als de hoeveelheid informatie zo groot is dat het onmogelijk is om het op een analytische en bewuste manier te verwerken, is het opgeven van het beste hulpmiddel die je in deze situaties hebt.

Zonder je intuïtie ben je lichtgeloviger en kwetsbaarder voor bijvoorbeeld marketing. Alsof dat nog niet genoeg is, ontdekte de studie ook dat het zonder intuïtie moeilijker is om van je fouten te leren.

”Bied nooit je excuses aan omdat je op je intuïtie vertrouwt. Je brein kan trucs uithalen, je hart kan blind zijn maar je onderbuikgevoel heeft altijd gelijk.”

-Anoniem-

Meditatie is de beste manier om op je intuïtie af te stemmen

Leren vertrouwen op je intuïtie, zoals bij elke gewoonte, vereist oefening, inzet en toewijding. Maar weest niet bang, want het proces is gemakkelijker dan je denkt. Het geeft ook voldoening, omdat intuïtie een soort emotioneel vermoeden of voorgevoel is dat je met een paar eenvoudige technieken kunt aanscherpen.

Allan Wallace is een Tibetaanse boeddhist en auteur van het boek Embracing Mind: The Common Ground of Science and Spirituality. Hij stelt dat je je intuïtie kunt ontwikkelen met meditatie. Deze fundamentele techniek helpt je om je brein te concentreren en kalmeren, terwijl je de overgebleven gedachten elimineert die je intuïtie in de weg staan.

Meditatie kan helpen je geest te ordenen

Welke rol speelt meditatie bij het vertrouwen op je intuïtie?

Meditatie is niets meer dan een manier om de geest te trainen. Het kan meer emotionele vrijheid bieden door je te verbinden met je omgeving en je open te stellen voor je eigen ervaring.

Deze eeuwenoude techniek kan je helpen te ontspannen en een staat van mentale helderheid te bereiken. Hoe meer je oefent om die toestand te bereiken, hoe beter je in staat bent om goede beslissingen te nemen.

Een neuropsycholoog aan de Wake Forste University (Engelse link) concludeerde dat de deelnemers aan het onderzoek hun hersenactiviteit konden verhogen door middel van meditatie.

Technisch gezien verbeterden ze de interconnectiviteit in de prefrontale cortex. Dat is het hersengebied dat verantwoordelijk is voor gedragscontrole en besluitvorming. Wat betekent dat voor degenen onder ons die graag willen werken aan het nemen van goede beslissingen?

Deze resultaten laten zien hoe meditatie je rechtstreeks verbindt met je ultrakrachtige maar ongrijpbare gevoel van innerlijke kennis. Het kan je helpen een leven te leiden met onder andere betere financiële opties, goede relaties en een geweldige baan.

Het kan zelfs goed zijn voor je gezondheid! Als degenen die mediteren de neiging hebben om succesvol te zijn in hun pogingen, dan kun jij dat ook.

”Naar mijn mening is intuïtie iets heel krachtigs, krachtiger nog dan intellect.”

-Steve Jobs-


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Pilard N. C. G. Jung and intuition: from the mindscape of the paranormal to the heart of psychology. J Anal Psychol. 2018 Feb;63(1):65-84. doi: 10.1111/1468-5922.12380. PMID: 29314029.

  • International Journal of Clinical and Health Psychology: Prediction of breast cancer screening behavior among older women of Mexican descent: Applicability of theoretical models.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.