Marilyn vos Savant: de vrouw met het hoogste IQ

Weet jij wie de intelligentste mensen ter wereld zijn? Stephen Hawking of misschien Paul Allen? Heb je ooit wel eens gehoord van Marilyn vos Savant? Misschien ben je verrast om te ontdekken dat zij het hoogste IQ heeft dat ooit is geregistreerd.
Marilyn vos Savant: de vrouw met het hoogste IQ
Cristina Girod de la Malla

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Girod de la Malla.

Laatste update: 27 december, 2022

Vandaag gaan we het hebben over Marilyn vos Savant. Intelligentie wordt op verschillende manieren gedefinieerd. Dat gezegd hebbende, lijkt er echter een algemene consensus te bestaan dat intelligentie het vermogen is om informatie te begrijpen, verwerken, produceren en gebruiken om problemen op te lossen.

Mensen gaan er ook meestal van uit dat Albert Einstein de intelligentste persoon is die ooit op deze aarde heeft rondgelopen. Het zal je echter misschien verbazen dat dit niet het geval is.

Er zijn namelijk een paar briljante geesten die zijn intelligentie overtreffen. Vandaag focussen we ons op slechtst één ervan, namelijk Marilyn vos Savant, de vrouw met het hoogste IQ.

Marilyn vos Savant werd geclassificeerd als de intelligentste persoon ter wereld. Je zou dus kunnen aannemen dat ze een briljante wetenschapper is. Je zou het weer bij het verkeerde eind hebben. Blijf daarom lezen om meer te weten te komen over deze ongelooflijke vrouw.

Marilyn vos Savant is de vrouw met het hoogste IQ

Wie is Marilyn vos Savant?

Marilyn vos Savant werd geboren op 11 augustus 1946 in St. Louis, Missouri. Haar moeder was Italiaanse en haar vader een Duitse afstammeling van wetenschapper Ernst Mach die belangrijke ontdekkingen op het gebied van optica, akoestiek en thermodynamica deed.

Haar leeftijdsgenoten sloten haar op de middelbare school echter buiten en haar leraren geloofden dat ze als vrouw een verspilling van intelligentie was.

Toen ze haar middelbare school afrondde, besloot ze filosofie te studeren aan de Universiteit van Washington. Twee jaar na haar studie dwongen haar ouders haar echter van school te gaan om in de wasserette van de familie te werken. Zodra ze financieel onafhankelijk was,  begon ze haar carrière als schrijfster.

Haar tweede huwelijk was met Dr. Robert Jarvik, een pionier op het gebied van het kunsthart ‘Jarvik-7’. Marilyn zorgde voor de financiën van haar man en werkte als zijn assistent bij onderzoek naar en preventie van hart- en vaatziekten.

Ze werkte ook bij het National Women’s History Museum, dat haar de Women Who Make History-prijs won voor haar werk in de strijd tegen stereotypen van vrouwen.

Haar intelligentie werd op de proef gesteld

Toen vos Savant nog kind was, deed ze verschillende IQ-tests. Op zevenjarige leeftijd scoorde ze al 127. Drie jaar later scoorde ze maar liefst 167. Haar hoogste score op de Stanford-Binet Intelligence Scale was wel 228 punten. Dankzij die score noemde het Guinness Book of Records haar vervolgens de persoon met het hoogste IQ ter wereld.

Daarna begonnen de media belangstelling te krijgen voor haar verhaal. Het tijdschrift Parade publiceerde als eerste een artikel met een vraag- en antwoordgedeelte.

De populariteit van dat artikel vormde de inspiratie voor de column ‘Ask Marilyn’, waar ze vragen beantwoordde over wiskunde, logica, filosofie, politiek en andere meer ‘gewone’ onderwerpen.

Haar werk aan de column bracht haar ertoe drie boeken te schrijven, namelijk: Ask Marilyn: Answers to America’s Most Frequently Asked Questions (1992), More Marilyn: Some Like it Bright (1994) en Of Course I’m for Monogamy: I’m Also for Everlasting Peace and an End to Taxes (1996).

Marilyn lost het Monty Hall-probleem op

In 1990 ontving Marilyn een brief van Craig F. Whitaker met de volgende probleemstelling:

Stel dat je in een spelshow zit en je krijgt de keuze uit drie deuren. Achter de ene deur staat een auto, achter de andere deuren staan geiten.

Je kiest een deur, zeg bijvoorbeeld nr. 1, en de gastheer, die weet wat er achter de deuren staat, opent eerst een andere deur, zeg. nr. 3, waar een geit achter staat. Hij zegt tegen je: “wil je niet deur nr. 2 kiezen?” Is het in jouw voordeel om je keuze van de deur te wisselen?

Marilyn reageerde daarop met: “ja, je moet wisselen. De eerste deur heeft een kans van 1/3 om te winnen, maar de tweede deur heeft een kans van 2/3.” Ze had echter geen idee wat voor reactie ze op haar (juiste) antwoord zou krijgen.

Nadat ze haar oplossing had gepubliceerd, begon het tijdschrift Parade duizenden brieven te ontvangen van mensen die verontwaardigd waren over haar antwoord. Hier zijn enkele van de reacties:

Je hebt het verknald, je zit er helemaal naast! Daar het lijkt dat je het moeilijk vindt te begrijpen welk principe hier geldt, zal ik het uitleggen. Nadat de gastheer een geit heeft onthuld, heb je nu een kans van één op twee om gelijk te hebben.

Of je je selectie nu verandert of niet, de kansen zijn hetzelfde. Er is genoeg wiskundig analfabetisme in dit land en we hebben het niet nodig dat het hoogste IQ van het land dit ook van de daken schreeuwt. Schaam je! – Scott Smith, Ph.D. Universiteit van Florida

Misschien kijken vrouwen anders naar wiskundige problemen dan mannen. – Don Edwards, Sunriver, Oregon –

De oplossing

Ondanks de toenemende druk weigerde vos Savant haar antwoord te wijzigen. Ze wijdde vervolgens vier columns aan het Monty Hall-probleem om uit te leggen hoe ze tot de oplossing kwam.

In de tweede column stelde ze een methode voor om de kansen te verduidelijken. Het kwam neer op het op de volgende manier uitleggen van de mogelijke resultaten van het spel:

1e deur2e deur3e deurResultaat
Spel 1AutoGeitGeitWissel en verlies
Spel 2GeitAutoGeitWissel en win
Spel 3GeitGeitAutoWissel en win
Spel 4AutoGeitGeitBlijf en win
Spel 5GeitAutoGeitBlijf en verlies
Spel 6GeitGeitAutoBlijf en verlies

Hier kun je zien dat als je van deur wisselt, de kans om een auto te hebben 2/3 is. Als je niet wisselt, is de kans slechts 1/3.

In de derde column legde ze vervolgens de tabel en de kansen uit. In de vierde onthulde ze dat veel van haar lezers het Monty Hall-probleem hadden aangepakt en nu haar oplossing steunden (Engelse link). Zelfs de grote wiskundige Paul Erdos moest haar om vergeving vragen nadat hij beweerde dat ze het probleem verkeerd had opgelost.

Marilyn vos Savant in een interview

De nederigheid van Marilyn vos Savant

Een van de dingen die de lezers zo stoorde, was niet dat de oplossing een aanval op ‘gezond verstand’ was, maar dat de persoon die het in het openbaar oploste een vrouw was. Veel wiskundigen en universiteiten hadden namelijk naar het probleem gekeken en waren met het verkeerde antwoord gekomen.

Ze kreeg dus weer te maken met dit soort discriminatie en moest ermee omgaan, simpelweg omdat ze een vrouw was. Er waren (en ze zijn er helaas nog steeds) genoeg mensen die namelijk geloven dat intelligentie een stevige mannenzaak is.

Ondanks het feit dat ze een van de meest briljante geesten ter wereld is, is Marilyn vos Savant bescheiden. Ze erkent dat ze geen geweldige wiskundige is en ook geen fotografisch geheugen heeft.

Haar sterke punten, zegt ze, zijn objectieve analyse, besluitvorming en probleemoplossing. Ze gelooft ook dat intelligente mensen vaak niet goed zijn in dat soort dingen. Ze hebben vaak veel training gevolgd in een specifiek vakgebied en kennisgebied.

“Er is genoeg informatie in de wereld, maar de moed om dingen anders te doen is schaars.

-Marilyn vos Savant-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.