Wanneer je partner een open relatie wil en jij wilt dat niet
Wanneer een partner suggereert dat ze een open relatie willen, kunnen er verschillende gevoelens ontstaan. Of het positief of negatief wordt ontvangen, hangt altijd af van de persoon, de cultuur en de sociale context. Zijn open relaties echter geschikt voor iedereen?
In de wereld van vandaag zijn steeds meer relatiemodellen geaccepteerd en genormaliseerd. Mensen die meer traditioneel zijn, kunnen het echter moeilijk vinden om iets anders te accepteren dan de klassieke stijl van relaties. Het is echter niet onmogelijk.
Als je partner je heeft voorgesteld een open relatie te hebben en je wilt dat niet, dan heb je het volste recht om nee te zeggen. In dit artikel helpen we je om dit soort situaties te analyseren en de meest consistente reactie te geven in overeenstemming met je eigen behoeften en je affectieve stijl.
Wat zijn open relaties?
Eerst proberen we erachter te komen wat een open relatie precies is. Je zou kunnen denken dat het altijd inhoudt dat de partners toestemming krijgen om met andere mensen te slapen wanneer ze daar zin in hebben. Dit is echter niet noodzakelijkerwijs het geval. In feite zijn er veel soorten open relaties, allemaal even legitiem, en monogamie is er slechts één van.
Mensen in open relaties vinden monogamie niet nodig om een gezonde en stabiele relatie te onderhouden. Sterker nog, ze staan open voor de mogelijkheid om relaties met derden te onderhouden.
Dit type relatie kan variëren van sporadische seksuele relaties met andere mensen tot min of meer stabiele romantische banden. Enkele van de modaliteiten van een open relatie zijn als volgt:
- Gemengde koppels. Een van de partners beoefent monogamie en de ander onderhoudt meerdere relaties tegelijk.
- Swingers. Het is acceptabel dat beide partners seks hebben met andere mensen. Dit betreft echter alleen seks, en ze bemoeien zich niet op een emotionele manier met anderen.
- Polyamorie. Een of beide leden van het paar hebben meer dan één romantische relatie, ongeacht of er seks in het spel is.
- Typische open relatie. Beide partners staan elkaar toe om seks te hebben met derden.
Het omzetten van een traditionele en monogame relatie in een van de bovenstaande impliceert een verandering in mentaliteit en perspectief over hoe je je relatie moet voortzetten, zowel vanuit emotioneel als seksueel oogpunt. Daarom moet je, voordat je je partner een antwoord geeft, de situatie grondig analyseren, zodat je zo eerlijk mogelijk een beslissing kunt nemen.
Hoe verwerk je dat je partner een open relatie wil?
Het verzoek heeft je misschien als een blikseminslag getroffen. Hoewel het in het begin misschien een stressvolle gebeurtenis lijkt, moet je het beschouwen als een manier om je eigen voorkeuren en gevoelens over onconventionele relaties te analyseren. Hier zijn een aantal tips om je te helpen.
Meer informatie over open koppels
Zoals hierboven vermeld, heeft een open relatie veel modaliteiten. Als je partner er geen specifiek heeft gespecificeerd, vraag hem dan aan wat voor soort relatie hij denkt. Dit is belangrijk omdat sommige van dit soort relaties (Engelse link) misschien beter bij je passen en je misschien tot een overeenkomst kunt komen met je partner.
Bovendien is het opzuigen van informatie een grote hulp om jezelf te bevrijden van vooroordelen en om te normaliseren. In feite, net zoals monogamie niet iets is waarop een persoon moet worden beoordeeld, zijn andere relaties dat ook niet.
Zorg voor eerlijke communicatie met je partner
Zet jaloezie opzij en zorg voor constructieve communicatie met je partner. Je partner moet eerlijk aangeven waarom hij of zij een open relatie voorstelt en je moet zonder oordeel naar hem of haar luisteren. Anders loop je het risico om in meningsverschillen terecht te komen die typerend zijn voor slechte communicatie, zoals leugens en misverstanden.
Ontdek de redenen waarom je partner een open relatie wil
Met behulp van het vorige punt is het goed om de redenen voor het verzoek van je partner te verduidelijken. Het meestvoorkomende gevaar in deze gevallen is dat iemand een open relatie voorstelt als voorbode van het uit elkaar gaan.
Op deze manier probeert de partner elk conflict te vermijden dat zou kunnen ontstaan als ze openlijk hun wens uiten om de relatie te beëindigen.
Soms willen mensen een nieuwe partner in de relatie introduceren om te proberen deze te verbeteren. Hoewel dit misschien werkt, is de waarheid dat het meestal het tegenovergestelde effect bereikt. Inderdaad, in plaats van hun relatie te verbeteren, verslechtert die zelfs nog meer door vreemden in te introduceren.
Wat zou je moeten doen?
Als je na al deze analyse en deconstructie richting een nee neigt, is het tijd om een beslissing te nemen. Of je nu besluit te weigeren of een open relatie probeert te proberen, er zijn een aantal overwegingen waar je altijd rekening mee moet houden.
Voorkeuren
Een open relatie werkt alleen als degenen die eraan deelnemen zich goed voelen bij de impliciete en expliciete afspraken die die relatie beheersen. Mensen mogen zich nooit verplicht voelen om deze vorm van relatie aan te nemen. Ze moeten er de voorkeur aan geven.
Ga daarom niet een pad in dat je niet wilt inslaan, simpelweg uit toewijding of angst dat de relatie zal eindigen. Deze vorm van impliciete opoffering zal uiteindelijk alleen maar lijden veroorzaken.
Communiceer met respect
Als je denkt dat je geen open relatie kunt hebben en besluit het niet te proberen, moet je dit zo eerlijk mogelijk aan je partner vertellen. Zet alle negatieve gevoelens, zoals wrok of jaloezie, opzij, want wat je partner je vraagt, is iets dat legitiem is en hun behoefte is reëel.
Daarnaast, als je partner besluit je weigering te accepteren en met jou verder te gaan op de monogamieroute, moet je ervoor zorgen dat je partner dit volmondig met je afspreekt. Verder is het erg belangrijk om je partner niet onder druk te zetten om bij je te blijven.
Aanvaard de consequenties
Zoals we al zeiden, als je partner een open relatie wil en jij niet, heb je het recht om te weigeren, om uit te drukken dat het een soort relatie is die je gewoon niet wilt. Je partner heeft echter ook het recht om deze te willen wijzigen.
We zijn allemaal dynamische wezens, en binnen deze dynamiek zijn veranderingen volkomen normaal. In feite zijn ze routine. Soortgelijke veranderingen kunnen optreden in het geval van koppels met open relaties als men besluit terug te willen keren naar monogamie.
Het feit dat je partner ervoor kiest een stap te zetten in een richting die jij niet wilt en dat deze benadering acceptabel, zelfs begrijpelijk is, weerhoudt je er niet van om je slecht te voelen.
In feite is ongemak in deze gevallen normaal. Je bent op een kruispunt beland en moet kiezen welke route je wilt nemen. Hierdoor kun je je enorm onzeker voelen. Misschien geef je er zelfs de voorkeur aan om uit elkaar te gaan in plaats van een nieuw soort relatie te accepteren, iets dat je gewoon niet wilt.
Open relaties zijn relatief nieuw wat betreft van hun normalisatie in de samenleving. Ze hebben echter altijd bestaan. Als je in zo’n situatie zit dan zou in relatietherapie gaan een goede optie zijn.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Matsick, J. L., Conley, T. D., Ziegler, A., Moors, A. C., & Rubin, J. D. (2014). Love and sex: Polyamorous relationships are perceived more favourably than swinging and open relationships. Psychology & Sexuality, 5(4), 339-348. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19419899.2013.832934
- Rubin, J. D., Moors, A. C., Matsick, J. L., Ziegler, A., & Conley, T. D. (2014). On the margins: Considering diversity among consensually non-monogamous relationships. https://digitalcommons.chapman.edu/psychology_articles/133/
- Scoats, R., & Campbell, C. (2022). What do we know about consensual non-monogamy? Current Opinion in Psychology, 101468. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352250X22001890