Waarom zorgt angst ervoor dat je je een mislukkeling voelt?
Vergeetachtig. Idioot. Oncharismatisch. Ongemotiveerd. Altijd fouten makend. Klinkt dit als jou? Weinig waarnemingen zijn verwoestender dan jezelf zien als een mislukkeling.
Natuurlijk zijn er momenten waarop je pech hebt of je zelfvertrouwen hapert. Maar angst voedt je met onzekerheid en orkestreert in je geest het idee dat je zult falen in veel van wat je van plan bent te doen. Als deze psychologische dimensie aanhoudend in je leven wordt geïnstalleerd, worden je gedachten negatief, obsessief en soms zelfs irrationeel.
Hoewel het waar is dat angst een normale reactie is op prikkels die je als bedreigend verwerkt, zijn er momenten waarop het tot problematische toestanden leidt.
Als je deze psychofysiologische toestand bijvoorbeeld meerdere weken, maanden of jaren zou ervaren (zoals het geval zou kunnen zijn als je lijdt aan een gegeneraliseerde angststoornis (GAS), dan zou het beeld dat je van jezelf hebt vervagen. Maar, waarom zou dit gebeuren? En kan er iets aan gedaan worden?
Mensen met het bedriegerssyndroom dragen een hoge lading angst met zich mee, naast een laag zelfbeeld.
Waarom angst je het gevoel geeft dat je faalt
Vervormde gedachten zijn typisch voor toestanden van stress en angst. In deze situaties is het gebruikelijk om een reeks mentale patronen te versterken. Het zijn de soorten die elk doel of poging om een doel te bereiken of een motiverende verandering in gang te zetten kunnen vertroebelen.
In werkelijkheid besef je niet altijd hoe het angstfilter zich in je hersenen heeft gevestigd, totdat zich bepaalde veranderingen beginnen voor te doen.
Onderzoek (Engelse link) van de Emory Universiteit (VS) beweert dat de neurobiologie van angststoornissen de cognitieve functies van de hersenen aantast. Dit betekent dat lijders niet op dezelfde manier denken of de werkelijkheid verwerken, omdat er kleine maar significante veranderingen in hun hersenen optreden.
We gaan de variabelen onderzoeken die verklaren waarom angst je het gevoel geeft dat je een mislukkeling bent.
Benaderingen zoals cognitieve gedragstherapie begeleiden ons en bieden hulpmiddelen om de perceptie van falen te deactiveren.
Cognitieve vervormingen
Als je angstig bent, activeer en versterk je vaak meerdere cognitieve vervormingen. Dit zijn mentale schema’s die ervoor zorgen dat je de werkelijkheid op een verkeerde manier verwerkt. Ze maken deel uit van de basis van het negatieve zelfbeeld. Je vertrouwt jezelf niet meer om redenen als:
- Negatieve mentale filtering. “Alles gaat fout.”
- Overgeneralisatie: “Dit is fout gegaan dus alles zal op dezelfde manier gaan.”
- Alles-of-niets denken. “Als ik dit niet perfect doe, ben ik een mislukkeling.”
Angst en vermijding
Als angst ervoor zorgt dat je je een mislukking voelt, kan dat ook het gevolg zijn van een ander veelvoorkomend psychologisch mechanisme. Angst leidt je namelijk tot voortdurende cycli van vermijding. Stel bijvoorbeeld dat je een presentatie moet geven op je werk. Je bent echter bang om te falen. Je wilt het perfect doen, maar het idee alleen al maakt je nog angstiger, dus stel je het uit.
Uitstelgedrag is een vorm van vermijding. Als je ziet dat je niet vooruitgaat, verslechtert in feite het beeld dat je van jezelf hebt. Onzekerheid houdt je in zijn greep. Bovendien vergroot het vermijden van waar je bang voor bent je gevoel van falen.
Laag zelfbeeld
Laag zelfbeeld en angst zijn vaak aan elkaar gerelateerd. Het zijn twee psychologische dimensies die de neiging hebben in elkaar terug te werken en je uit te putten. Mensen met het impostorsyndroom zijn geen vreemden voor dit soort gevoelens. Perfectionisten hebben ook de neiging om latente angst te koesteren samen met negatieve visies op zichzelf.
Sociale vergelijking en externe druk vormen ook uiterst destructieve percepties die gevoelens van falen voeden. In feite kwelt het je om je niet te meten, om niet te zijn zoals anderen van je verwachten, en om niet te bereiken wat anderen hebben bereikt.
Latente depressie
Wanneer angst je het gevoel geeft te falen, kun je diep van binnen lijden aan een gecamoufleerde depressieve stoornis. Je moet niet vergeten dat het substraat van depressie meerdere elementen heeft en dat aanhoudende angst een terugkerende factor is.
Als dit het geval is, zullen er waarschijnlijk nog andere elementen aanwezig zijn. Bijvoorbeeld gevoelens van hopeloosheid, apathie, en veranderingen in je dieet en nachtrust.
Vaak is het idee dat je faalt in alles wat je doet gewoon een symptoom van een onderliggend probleem dat je moet aanpakken.
Wat te doen als je je al een tijdje een mislukkeling voelt
Het is oké om een paar dagen door te maken waarop je niet echt het gevoel hebt dat je jezelf en je capaciteiten vertrouwt. Zolang deze waarneming specifiek is en na korte tijd wordt gedeactiveerd, kun je jezelf toestaan om door deze psychologische neergang heen te gaan.
Als je daarentegen het idee dat je zult falen bij alles wat je doet constant is en er geen uitweg lijkt te zijn uit deze mentale lus, moet je wat veranderingen aanbrengen. Hier zijn enkele richtlijnen.
Confronteer en rationaliseer
Eén keer falen maakt je nog geen mislukkeling. Dat er vandaag iets fout gaat, betekent niet dat het een eeuwigdurende vloek wordt. Als het idee dat je een mislukking bent een constante is, confronteer het dan door Socratische vragen te stellen. Vraag jezelf af “Welk bewijs heb ik dat dit idee waar is?” “Helpt deze waarneming mij?” “Ben ik op andere momenten in mijn leven niet succesvol geweest?”
Heb meer mededogen met jezelf
Behandel jezelf zoals je je beste vriend zou behandelen, met respect, empathie en mededogen. Wat zou je zeggen tegen de persoon van wie je het meest houdt als die volhoudt dat hij of zij waardeloos is en faalt in alles wat hij of zij doet? Denk erover na, want dat is wat je tegen jezelf zou moeten zeggen.
Cognitieve gedragstherapie
Achter je ontkrachtende en zelfdestructieve gedachten, kan een psychische stoornis schuilgaan die je moet behandelen en aanpakken. Zoals we al eerder zeiden, kan het idee dat je een mislukkeling bent, het gevolg zijn van alles, van algemene angst tot depressie.
Fouten maken is geen probleem als je je niet laat beheersen door twijfel
Hoewel twijfel je soms kan overvallen, is het meestal geen probleem, tenzij het de controle overneemt. Je zult immers meer dan één fout maken terwijl je door het leven gaat, waarvan sommige belangrijk zullen zijn.
Daarom zijn de toon van je innerlijke dialoog en de mechanismen en hulpmiddelen die je gebruikt van het grootste belang. Als die positief zijn, laat je de leiding van je leven niet in handen van onzekerheid of hopeloosheid.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Feenstra S, Begeny CT, Ryan MK, Rink FA, Stoker JI, Jordan J. Contextualizing the Impostor “Syndrome”. Front Psychol. 2020 Nov 13;11:575024. doi: 10.3389/fpsyg.2020.575024. PMID: 33312149; PMCID: PMC7703426.
- Martin EI, Ressler KJ, Binder E, Nemeroff CB. The neurobiology of anxiety disorders: brain imaging, genetics, and psychoneuroendocrinology. Psychiatr Clin North Am. 2009 Sep;32(3):549-75. doi: 10.1016/j.psc.2009.05.004. PMID: 19716990; PMCID: PMC3684250.
- Reisbig AM, Danielson JA, Wu TF, Hafen M Jr, Krienert A, Girard D, Garlock J. A study of depression and anxiety, general health, and academic performance in three cohorts of veterinary medical students across the first three semesters of veterinary school. J Vet Med Educ. 2012 Winter;39(4):341-58. doi: 10.3138/jvme.0712-065R. PMID: 23187027.