Waarom word je chagrijnig als je honger hebt?

Onze huid wordt niet groen zoals die van de Hulk, maar wel bijna. Als de honger in de maag woedt, veranderen onze emoties en verschijnt er een slecht humeur, een gebrek aan geduld, alles frustreert en ergert... Wat is de oorzaak van dit verschijnsel?
Waarom word je chagrijnig als je honger hebt?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 25 juli, 2023

De wetenschap bevestigt bepaalde associaties die uiterst evident zijn. Zo brengt honger bijna iedereen van ons in een slecht humeur, ook al kunnen sommigen dat beter verbergen dan anderen. Maar de allerkleinsten kunnen dat niet.

Kleine kinderen huilen en vertonen negatieve gedragspatronen als ze honger hebben. Tot ze zelf kunnen uitdrukken wat ze voelen, is dit basisinstinct intens, pijnlijk en verontrustend voor hen. Zelfs als volwassene, ongeacht je leeftijd, geeft honger je een ongemakkelijk gevoel.

Niet alleen rommelt je maag, maar hongergevoel kan ook je vermogen om frustratie of woede intelligent te beheersen uitschakelen. Dit is een echt veel voorkomend verschijnsel, maar ook uniek, en een die een diepgaande analyse verdient.

Sommige agressieve reacties die we op het werk ervaren kunnen door honger georkestreerd worden.

Boze vrouw
Onze hersenen hebben brandstof’ nodig om onze emoties te kunnen reguleren. Als ze te weinig energie hebben, kunnen ze boosheid niet overwinnen.

Waarom word je chagrijnig als je honger hebt?

Als je na een lange dag werken thuiskomt, ben je niet alleen uitgeput. Je bent vaak ook prikkelbaar. Dat onbehagen heeft echter niet altijd te maken met iets dat in je werkomgeving gebeurde. Je voelt je chagrijnig omdat je al enkele uren geen enkele hap gegeten hebt.

Langdurig zonder eten gaan heeft een duidelijk effect op je hersenen. In feite peilen je hersenen voortdurend de energie- en voedingsreserves van je lichaam. Als ze ontdekken dat de niveaus laag zijn, activeert ze het cruciale fysiologische gevoel van honger. Er doet zich ook

vaak een ander verschijnsel voor. Dat is de onmogelijkheid om je emotionele toestanden te reguleren als je echt honger voelt. Je energie is laag, zodat je toestanden als prikkelbaarheid, en frustratie intenser ervaart. Dit kan leiden tot toestanden als woede. In feite vind je het moeilijk je negativiteit te beheersen als je extreme honger hebt.

Hoewel onze hersenen maar twee procent van ons lichaamsgewicht uitmaken, verbruiken ze 20 tot 30 procent van al onze energie.

De sleutel ligt in de daling van de glucose

Een studie van de Universiteit van Guelph (Canada – Engelse link) analyseerde het verband tussen honger en stemming. De verklaring voor dit verschijnsel ligt in de daling van de glucosespiegel. Als het peil van deze basisenergiebron voor de hersenen daalt, treedt namelijk een emotioneel onbehagen op.

Hypoglykemie is dus een beslissende factor bij het ontstaan van fysiologische en psychologische stress. Dit is een realiteit die zowel mensen als dieren treft. De verandering in emoties stuurt het gedrag ook in de richting van grotere ontremming en zelfs agressiviteit, iets wat in de dierenwereld het jachtinstinct vergemakkelijkt.

In ons menselijk universum zijn we allemaal wel eens getuige geweest van discussies, botsingen en onenigheid in onze werkomgeving. Als de werkdag echt lang duurt en onze eettijden worden uitgesteld, kan het emotionele klimaat uiterst ongunstig zijn.

Honger, angst en verlangen naar ongezond voedsel

Als je je afvraagt waarom je chagrijnig bent als je honger hebt, wil je misschien ook weten waarom je ook verlangt naar bepaalde ongezonde voedingsmiddelen. Het is belangrijk te onthouden dat, hoewel je hersenen maar twee procent van je totale gewicht innemen, het een echt veeleisend orgaan is. In feite verbruikt het 30 procent van je energie.

Als je enkele uren doorbrengt zonder je hersenen voldoende energie te geven, ontstaan stress, ongemak en angst, zoals je al weet. Angst heeft bovendien een snelle en intense toevoer van voedsel nodig dat hoge doses dopamine opwekt. Dit wordt onmiddellijk geleverd door junk food.

Er is inderdaad niets zo plezierig om een slecht humeur te verlichten als een pizza, een zak chips, of een hamburger. Deze voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten hebben echter een echt lage energiewaarde en zijn ook verslavend. In feite zullen je hersenen je binnen een paar uur weer vertellen dat je honger hebt.

Om dips in de glucosespiegel te voorkomen, is het raadzaam tussen de maaltijden door een stuk fruit te eten of een zuivelproduct (plantaardig als je intolerant bent).

Vrouw eet pizza
De verlichting van het ongemak die calorierijke en ongezonde voedingsmiddelen zoals pizza bieden is tijdelijk. Geleidelijk aan steekt de honger weer de kop op

Waarom beheersen sommige mensen hun emotionele toestand beter als ze honger hebben?

Velen van ons worden chagrijnig als we honger hebben. Anderen lijken er echter geen last van te hebben. Hoe komt dit? In werkelijkheid zijn chemische en neurale processen complex en verschillen ze sterk van persoon tot persoon.

Er zijn mensen die een emotioneel patroon vertonen dat altijd kalm en ontspannen is. Anderen daarentegen hebben, als ze honger hebben, meer moeite om hun slechte stemming onder controle te houden en ze kunnen behoorlijk onuitstaanbaar zijn.

Dat gezegd hebbende, in alle gevallen voelen mensen, wanneer de honger toeslaat, een grotere vermoeidheid en ervaren ze een lagere cognitieve efficiëntie. Met andere woorden, het is moeilijk om na te denken, de aandacht vast te houden en creatief te zijn. Als je honger voelt geniet je nergens van. Dat komt omdat het een primair

instinct is, een van de meest basale in de mens. Ons voortbestaan hangt er immers van af.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Thomas Horman, Maria Fernanda Fernandes, Yan Zhou, Benjamin Fuller, Melissa Tigert, Francesco Leri. An exploration of the aversive properties of 2-deoxy-D-glucose in rats. Psychopharmacology, 2018; DOI: 10.1007/s00213-018-4998-1
  • Swami V, Hochstöger S, Kargl E, Stieger S. Hangry in the field: An experience sampling study on the impact of hunger on anger, irritability, and affect. PLoS One. 2022 Jul 6;17(7):e0269629. doi: 10.1371/journal.pone.0269629. PMID: 35793289; PMCID: PMC9258883.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.