Waarom wil je ex niet met je praten?

Waarom wil je ex niet met je praten? We gaan vier van de meestvoorkomende redenen onderzoeken. Of ben jij het die niet met ze praat?
Waarom wil je ex niet met je praten?
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 12 juni, 2023

Als je een relatiebreuk doormaakt (vooral als die recent is), kun je jezelf de vraag stellen waarom je ex niet met je wil praten. Voordat we de mogelijke verklaringen onderzoeken, moeten we duidelijk maken dat je ex niet met je hoeft te praten. Bovendien moet je je er niet slecht of verdrietig over voelen (ongeacht wiens beslissing het was om de relatie te beëindigen).

Het feit dat je ex niet met je wil praten hoeft niet te betekenen dat hij niet rouwt om het verlies van jullie relatie of dat hij ongevoelig is, of gestopt is met van je te houden. Maar, je moet niet verwachten dat ze contact met je opnemen. Jullie relatie is beëindigd, vooral als jullie al afscheid hebben genomen en jij het was die de relatie tot een einde bracht.

In feite kan praten met elkaar nog meer angst creëren, samen met gevoelens van eenzaamheid, woede, verdriet en frustratie. Bovendien blokkeert het je en verhindert het je om het rouwproces onder ogen te zien.

In het licht hiervan zou je, in plaats van je af te vragen waarom je ex niet met je praat, jezelf moeten afvragen waarom van iemand die geen deel meer uitmaakt van je leven verwacht mag worden dat hij met je praat. En, als je de relatie zelf hebt beëindigd, is er nog meer reden om niet te verwachten dat hij of zij contact met je opneemt, omdat hij of zij op zijn of haar eigen manier rouwt.

Meisje kijkt op haar mobiel

Waarom je ex niet met je praat

Als je, zelfs na al het bovenstaande, nog steeds wilt begrijpen waarom je ex niet met je praat, zijn hier nog enkele mogelijke redenen:

Ze rouwen

Of ze je nu verlaten hebben of jij hen, een reden waarom je ex niet met je praat kan zijn dat ze rouwen. Met andere woorden, ze proberen de breuk te verwerken en te integreren in hun leven.

Daarom hebben ze misschien besloten om de nul-contactregel toe te passen om hun lijden te minimaliseren. Dit betekent dat ze de meeste of alle middelen van contact met jou afsnijden. Uiteraard is het in sommige gevallen, zoals wanneer er kinderen bij betrokken zijn, niet mogelijk om alle vormen van communicatie te verbreken.

Met zero-contact nemen ze geen contact meer met je op. Het stelt jullie beiden in staat om de nieuwe situatie te gaan accepteren. Als dit jouw geval is, kun je het beste de beslissing van je ex respecteren en jezelf niet voor schut zetten. Dat is tenzij je van plan bent terug te keren naar de relatie (als je het verlaten hebt gedaan).

Ze zijn over de breuk heen

Misschien bevindt je ex zich in een post-rouwfase (meer specifiek in de laatste: acceptatie) en is hij al hersteld van de breuk.

Volgens een studie (Engelse link) van het University College London (VK) en de Binghamton University (VS), gepubliceerd in het tijdschrift, Evolutionary Behavioral Sciences, duurt het tussen de zes maanden en twee jaar om over een breuk heen te komen.

Maar uiteraard zijn we allemaal verschillend. Dus, ongeacht hoe lang het geleden is dat jullie uit elkaar gingen, kan het zijn dat je ex al hersteld is van de breuk en verder gaat. Daarom kan dit een andere reden zijn waarom ze niet meer met je praten.

Hoewel het moeilijk is om te accepteren dat je ex niet meer met je praat, is het soms het beste om het los te laten.

Ze hebben een nieuw iemand ontmoet

Een andere mogelijke verklaring voor het feit dat ze niet meer met je praten is dat ze een nieuw iemand hebben ontmoet. Als dit het geval is, is het volkomen normaal dat ze het contact met je verliezen (en niet zoeken), omdat ze een nieuwe fase in hun leven beginnen.

Het is volkomen normaal dat er iemand nieuw in hun leven komt. In feite is het beste wat je kunt doen, proberen ook verder te gaan.

“Opgroeien betekent leren afscheid te nemen.”

-Anoniem-

Ze zijn of boos of berustend

Een andere reden voor een gebrek aan contact met je ex kan zijn dat ze boos zijn. Dit kan om vele redenen zijn. Het kan zijn omdat je hen hebt verlaten, vanwege hoe de relatie is verlopen, vanwege het tijdstip dat je ervoor koos om weg te gaan enz.

Aan de andere kant kan het zijn dat ze zich bij de situatie hebben neergelegd. In tegenstelling tot woede leidt berusting niet noodzakelijkerwijs tot een negatieve situatie. Sommige deskundigen geloven zelfs dat berusting bij bepaalde oncontroleerbare situaties ons helpt om nieuwe realiteiten te accepteren die we niet kunnen veranderen.

“Als we het over berusting hebben, hebben we het over een passieve houding ten opzichte van wat er gebeurd is. Het is vergelijkbaar met tegen onszelf zeggen: “Nou, dit is wat me geraakt heeft en ik kan het niet veranderen.”

-Antonio Guerrero, psycholoog-

.

Trieste man

Wat te doen als je ex niet met je wil praten

Er zijn echt geen rechten en onrechtvaardigheden in deze omstandigheden. Het hangt allemaal af van elk individu en de specifieke situatie. Maar hier zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen en die je helpen na te denken en misschien een antwoord te vinden:

  • In welke fase van de breuk zit je? Als je nog maar net uit elkaar bent, kun je het beste afstand bewaren en de beslissing van je ex respecteren om geen contact met je op te nemen. Als er een bepaalde tijd verstreken is en ze zichzelf de kans hebben gegeven om de pijn te verwerken en te verwerken, kan de situatie veranderen. Hun emoties liggen dan niet meer aan de oppervlakte en misschien vinden ze het gemakkelijker om met je te praten.
  • Heb je geprobeerd contact met hen op te nemen? Je moet niet klagen dat ze je negeren als jij ook niet geprobeerd hebt om met hen te communiceren. Maar, als je geprobeerd hebt contact op te nemen en ze hebben je genegeerd, dan is het het beste om hun beslissing te respecteren en ze de ruimte te geven.

Na het analyseren van de situatie zul je waarschijnlijk beseffen dat het begrijpelijk is dat je ex niet met je wil praten en dat je afstand moet houden. We weten dat het niet gemakkelijk is, maar, met het verstrijken van de tijd, zul je in staat zijn om verder te gaan en ze te vergeten.

Hoe zit het als ze contact met je opnemen?

Aan de andere kant, als je ex, na de breuk, besluit om weer contact met je op te nemen en vragen begint te stellen (om te controleren of je er nog ‘bent’ of beschikbaar en nog steeds op hen wacht) of probeert een vriendschap met je te onderhouden of je begint te treiteren, enzovoort, moet je voorzichtig zijn.

Zorg ervoor dat je ze niet voedt met valse hoop. Onthoud dat als ze echt bij je willen zijn, ze dat op een stevige en directe manier zouden communiceren zonder halve maatregelen.

Neem de tijd om na te denken over wat het beste voor je is. Als je ex contact met je opneemt, denk dan eerst na over wat je wilt, denk na over je gevoelens, en neem een beslissing op basis van wat je in jezelf ontdekt. Haast je niet om een gesprek met hem of haar aan te knopen.

“Wat de redenen ook zijn dat je niets van je ex weet, het enige tastbare is dat deze persoon toestaat -met zijn zwijgen- dat je er overheen kunt komen.”

-Cristina Lago, emotiecoach en schrijfster-

Conclusie

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je ex niet met je wil praten. Het kan variëren van het feit dat hij of zij rouwt tot dat hij of zij gewoon niet geïnteresseerd is. Het beste wat je kunt doen is hun keuze accepteren en respecteren, hen de ruimte geven die ze nodig hebben, en je op jezelf richten.

Onthoud ten slotte dat de pijn van een relatiebreuk ook een kans kan zijn om te groeien en te leren. Als je echter hulp nodig hebt bij het verwerken van je emoties, overweeg dan om met een psycholoog te gaan praten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.