Waarom maken sociale netwerken mensen ongelukkig?

Sociale media verbinden en vermaken, maar kunnen ook een negatieve invloed hebben op de emotionele gezondheid, relaties en productiviteit. Ontdek in dit artikel waarom.
Waarom maken sociale netwerken mensen ongelukkig?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 07 juli, 2025

De meeste mensen brengen vele uren per dag door op sociale media. Ze zijn ons favoriete tijdverdrijf geworden en lijken een onuitputtelijke bron van vermaak. Ze kunnen echter ook de oorzaak zijn van problemen met het gevoel van eigenwaarde, gebrek aan concentratie en relatieproblemen. Waarom maken sociale netwerken mensen ongelukkig?

Dit is geen algemene uitspraak of een uitspraak die gegeneraliseerd kan worden. Het is waar dat sociale netwerken voordelen met zich meebrengen, maar het is ook waar dat de nadelen voor een groot deel afhangen van hoe elke persoon ze gebruikt en hoe bewust hij of zij is van de risico’s.

Als je nog steeds meer apathie, angst of eenzaamheid voelt sinds de netwerken ons zijn binnengedrongen, ontdek dan dat je niet de enige bent en dat er een reden is waarom sociale netwerken mensen ongelukkig maken.

De effecten van sociale netwerken op de geestelijke gezondheid

Zoals gezegd zijn netwerken niet altijd negatief. In feite zijn ze een nuttig hulpmiddel dat vermaak biedt en andere voordelen heeft. Dankzij de plasticiteit van de hersenen leiden sociale netwerken bijvoorbeeld tot nieuwe leermethoden die al worden waargenomen bij digital natives. Ze zijn efficiënter in multitasking en zijn ook sneller in het vinden van antwoorden op specifieke vragen.

Dit werd besproken op de bijeenkomst Networks III, georganiseerd door het biomedische bedrijf Pfizer in 2016. Verder is er een studie gepubliceerd in Persoonlijkheid en individuele versch illen (Engelse link) gevonden dat tijdens de COVID-19 quarantaine-, sociale netwerken hielpen om psychologisch leed te verminderen.

Dit werd mogelijk gemaakt door sociale vergelijking. Dat wil zeggen: door te zien hoe anderen dezelfde situatie van opsluiting ervoeren en door menselijke interactie te vergemakkelijken. Bovendien zijn ze een geweldige manier om contact te maken, te communiceren en zelfs steun te zoeken in moeilijke tijden.

Mensen met psychische problemen gebruiken ze bijvoorbeeld om hun ervaringen te delen, informatie en behandelingsmogelijkheden te vinden en steun te geven en te ontvangen van anderen in vergelijkbare situaties (Naslund et al., 2014 – Engelse link).



Waarom maken sociale netwerken mensen ongelukkig?

Ongelukkige vrouw

Sociale netwerken maken mensen echter ongelukkig als het gebruik ervan uit de hand loopt of in bepaalde verschijnselen vervalt die veel voorkomen onder gebruikers. Laten we eens kijken waarom.

Dissociatie

Heb je ooit uren door Instagram of TikTok gescrold zonder besef van tijd? Oneindige content is zo absorberend dat het abstraheert van de werkelijkheid en je volledig onderdompelt in beelden en geluiden.

Zozeer zelfs dat je een passieve en ontkoppelde houding aanneemt tot het punt dat je je niet eens bewust bent van wat je ziet en geen informatie vasthoudt. Dit staat bekend als dissociatie en genereert soms plezierige emoties. Het kan bijvoorbeeld aanvoelen als een mentale pauze als we gestrest zijn.

Maar vaak zorgt deze afleiding op de netwerken ervoor dat we ons schuldig en gefrustreerd voelen, omdat we het gevoel hebben dat we onze tijd hebben verspild en we wroeging ervaren omdat we zo onproductief zijn (Baughan et al., 2022 – Engelse link)

Verslaving en gebrek aan concentratie

Sociale netwerken zijn altijd bij ons op onze smartphones. Deze grote beschikbaarheid leidt tot altijd verbonden zijn en tot impulsief en dwangmatig gebruik van mobiele apparaten. Dit genereert concentratie- en zelfbeheersingsproblemen (Rodríguez & Barrio, 2015) en leidt tot een verslaving die eindigt in ontevredenheid en gebrek aan productiviteit (Sun & Zhang, 2021).

Psychologisch welzijn

Dat sociale netwerken mensen ongelukkig maken, blijkt duidelijk uit de bevindingen van een onderzoek gepubliceerd in PloS One (Engelse link). Het bleek dat hoe meer tijd mensen besteedden aan interactie met Facebook, hoe meer hun affectieve (hoe ze zich voelen) en cognitieve (hoe tevreden ze zijn met hun leven) welzijn afnam.

Aan de andere kant leiden sociale netwerken tot vergelijking met anderen en tot “tests” waarin we vaak het onderspit delven (opwaartse sociale vergelijking). Dit veroorzaakt veel ongemak en ontevredenheid. Daarnaast heeft het een significante negatieve invloed op het gevoel van eigenwaarde (Jan et al., 2017).

Interpersoonlijke conflicten

Tot slot hebben netwerken invloed op de manier waarop we ons tot anderen verhouden. En omdat we sociale wezens zijn, is dit nadelig voor ons welzijn. Een voorbeeld hiervan is dat sociale netwerken leiden tot het voorrang geven aan individualisme boven de sociale groep en tot het worden van intolerante mensen.



Sociale netwerken gebruiken om welzijn te behouden

Tieners op sociale media

Alle bovenstaande informatie betekent niet dat we netwerken moeten demoniseren of stoppen met het gebruik ervan. Integendeel, het dient als een uitnodiging om ons bewust te zijn van hoe we ze gebruiken en om enkele maatregelen te nemen, zodat wij uiteindelijk degenen zijn die ze controleren en niet anders om. Hier volgen enkele aanbevelingen in dit verband:

  • Gebruik netwerken bewust. Gebruik ze niet om aan de werkelijkheid te ontsnappen of om ingewikkelde of negatieve emoties te beheersen.
  • Selecteer zorgvuldig de inhoud die je consumeert. Laat je niet meeslepen door wat de homepage laat zien, maar kies voedende en verrijkende accounts die je kennis of gezond plezier bieden en vermijd vergelijkingen.
  • Plan en beperk je gebruikstijd. Het is goed om van tevoren te weten op welke tijden je de netwerken bekijkt en hoe lang, zodat je je aan die richtlijn probeert te houden. Gebruik herinneringen op je mobiele telefoon of activeer de opties in veel apps.
  • Val niet ten prooi aan het effect van anonimiteit op internet. Onthoud dat achter elk account een mens schuilgaat en dat hetzelfde respect en dezelfde aandacht die we in het echte leven bieden, ook aanwezig zouden moeten zijn tijdens online gesprekken. Dit voorkomt dat je gepolariseerd raakt of betrokken raakt bij hatelijke acties of onplezierige discussies.

Uiteindelijk maken sociale media mensen ongelukkig als ze geen controle hebben over hun gedrag. Daarom helpt verantwoordelijk zijn en de juiste keuzes maken om onze tijd op sociale media bevredigend en veilig te maken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.