Waarom je soms niet weet wat je voelt

Waarom je soms niet weet wat je voelt
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Je verward voelen over je emoties is iets dat vaak voorkomt. Als je in bepaalde situaties niet weet wat je voelt, is dat niet omdat er iets mis met je is. Je bent lang niet de enige die dit ervaart, en je hoeft je er dus ook helemaal niet slecht over te voelen.

Er is echter wel iets dat je aan dit probleem kunt doen. Door te weten waarom je soms blind bent voor je eigen emoties, kun je beter begrijpen wat er met je aan de hand is en wat je eraan kunt doen. Er is een aantal stappen die je kunt volgen om beter te begrijpen wat je op elk moment voelt.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat mensen vaak niet weten wat ze voelen, omdat ze niet weten hoe ze de lichamelijke symptomen van hun emoties moeten interpreteren. We denken vaak dat emoties en gevoelens hetzelfde zijn. Alle emoties beginnen echter met een fysieke sensatie.

Dit betekent dat je eigenlijk niet precies hoeft te weten wat er met je aan de hand is, omdat je je bewust kunt zijn van de emotie die je ervaart door te kijken naar de invloed die deze emotie heeft op je lichaam.

Waarom je niet weet wat je voelt

Er zijn meerdere redenen die kunnen verklaren waarom je niet weet wat je voelt of wat er met je aan de hand is. Wellicht wordt je er soms gefrustreerd van, of geeft het je een leeg gevoel. Wees je er echter van bewust dat dit op zichzelf al een gevoel is.

Hieronder kijken we naar enkele eenvoudige verklaringen voor waarom je soms niet weet hoe je je voelt. Deze uitleg zal je helpen om je emoties beter te identificeren, er beter mee om te gaan en vervolgens bewuster door het leven te gaan.

Meisje dat een wolk probeert vast te pakken

1. De emotie moet nog verwerkt worden

Wanneer een bepaalde emotie voor het eerst opkomt, is het niet altijd makkelijk om deze te identificeren. De manier waarop je lichaam erop reageert kan verwarrend zijn of is voor jou niet duidelijk een gevolg van je emotionele gemoedstoestand.

Soms gebeurt het zo onverwachts, dat we niet eens begrijpen wat er gebeurt. Dit zijn situaties waarin überhaupt weten dat we de emotie ervaren, bijna belangrijker is dan het identificeren van de emotie zelf.

2. Je ervaart allerlei emoties tegelijkertijd

Als je soms al niet weet wat je voelt wanneer je maar één emotie ervaart, stel je dan eens voor hoe ingewikkeld het is als je er twee of meer ervaart. Dit kan resulteren in een complexe mengelmoes van allerlei verwarrende signalen.

Dit kan weer leiden tot ongemak en verwarring. Je weet niet wat er binnenin jezelf gaande is. Als je bijvoorbeeld tegelijkertijd zowel pijn als woede voelt, kunnen de gevoelens zo sterk zijn dat ze je verlammen. Hierdoor kun je je hulpeloos gaan voelen.

3. Je kunt niet met woorden uitdrukken hoe je je voelt

Soms is wat je voelt een mengelmoes van emoties die je niet met woorden kunt uitdrukken. Het kan zijn dat er volgens jou helemaal geen gepast woord bestaat om te omschrijven wat je allemaal voelt.

In dat geval kan het wellicht helpen om de gevoelens die je ervaart te verdelen in de basisemoties die ze omvatten.

4. Je ervaart deze emotie voor het eerst

Het is vrij logisch dat een emotie verwarrend kan zijn als je deze op dat moment voor de eerste keer ervaart. Je kunt er zelfs een beetje bang van worden. Wellicht verwar je de emotie met iets heel anders.

Gelukkig lost dit probleem zich echter vanzelf op door ervaring. Hoe vaker je een gevoel ervaart, hoe makkelijker het wordt om dat gevoel te herkennen.

Man die zich zorgen maakt

5. Je staat totaal los van je emoties

Dissociatie kan om verschillende redenen plaatsvinden. Wellicht heb je je gevoelens in het verleden wel bewust onderdrukt, als een soort verdedigingsmechanisme. Wanneer je dit doet, kun je echter niet goed zien wat je voelt.

De meeste mensen doen dit om ervoor te zorgen dat ze geen negatieve emoties hoeven te voelen. Het gevolg is echter dat dit mechanisme zich dusdanig ontwikkelt dat je helemaal niets meer voelt.

Hoe je weer in contact kunt komen met wat je voelt

Het eerste dat je moet doen om weer in contact te komen met je emoties, is je ervan bewust zijn dat ze er zijn en ze ongestoord door laten komen. Hoewel dit niet altijd even gemakkelijk is, kan het soms al helpen om even diep in en uit te ademen en je gevoelens gewoon te laten stromen. Als dit je niet lukt, kan meditatie of mindfulness misschien behulpzaam zijn.

Om weer in contact te kunnen komen met je emoties, moet je eerst in contact staan met jezelf. Als dit op eigen houtje echter te moeilijk voor je is, dan kun je natuurlijk altijd om hulp vragen. Soms hebben we alleen maar wat steun en begrip nodig om ons weer te verbinden met wat we voelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.