Waarom hebben stellen minder seks?

Cijfers bewijzen dat stellen tegenwoordig minder seks hebben dan voorheen. We bekijken waarom dit kan gebeuren.
Waarom hebben stellen minder seks?

Laatste update: 08 mei, 2022

Je komt thuis van je werk en hebt nog klusjes te doen. Kinderen, boodschappen doen, het huishouden doen, enz. Als je eindelijk wat tijd voor jezelf hebt, wil je gewoon naar bed gaan en jezelf in slaap laten vallen, zonder aan iets anders te hoeven denken. Daardoor hebben stellen vaak minder seks. Dagen, weken en jaren gaan voorbij. Slechts af en toe denk je na over wat er werkelijk aan de hand is en dat kan behoorlijk eng zijn.

Het is niet verwonderlijk dat de meeste stellen zeggen dat ze vaker seks zouden willen hebben. Dit is niet alleen een kwestie van individuele seksuele driften. In feite hebben mensen over het algemeen minder seks dan ze willen.

Om deze reden zijn verschillende professionals begonnen te onderzoeken wat er achter deze afname van seksuele ontmoetingen zit. In dit artikel zullen we de oorzaken identificeren die bijdragen aan de trend.

Koppels hebben minder seks: de cijfers

In werkelijkheid is het leven van veel mensen zelden gescheiden van hun werk en dagelijkse taken. Als het op entertainment aankomt, zijn de opties eindeloos, vooral in cyberspace. Dus welke plaats blijft er over voor seks in dit scenario?

Een studie (Engelse link) uitgevoerd in de Verenigde Staten heeft gegevens verkregen die op deze trend wijzen. Het ontdekte dat de frequentie van geslachtsgemeenschap aanzienlijk is verminderd.

De studie stelde dat volwassenen in 2010 negen keer minder seks hadden dan 20 jaar geleden. De achteruitgang deed zich vooral voor bij stabiele stellen, koppels die gemeenschappelijke kinderen hadden en geen pornografie consumeerden.

De laagste cijfers werden waargenomen in coïtale en penetrerende praktijken bij stabiele heteroseksuele paren. Volgens getuigenissen van verschillende generaties werd seks vroeger gezien als een dagelijkse bezigheid, een manier om de tijd te doden door iets leuks te doen.

Stel pratend in bed, laat zien dat ze minder seks hebben
Tegenwoordig heeft kwaliteit de voorkeur boven kwantiteit in seksuele relaties.

Waarom zijn de statistieken lager?

Wat is er gebeurd sinds dit onderzoek is uitgevoerd? Tien jaar na publicatie volgden de cijfers trouwens dezelfde trend. Experts hadden moeite om de oorzaken te achterhalen. Degene die ze hebben gevonden staan hieronder vermeld.

1. Seks als routine

Dertig jaar geleden was de samenleving veel eenvoudiger dan nu, niet alleen in gedachten maar ook in de manier van leven. Vrijetijdsopties, levensstijlen of zaken die verband houden met werk waren ook veel minder complex. In feite zouden we kunnen zeggen dat seks minder concurrenten had.

Dit betekende dat seks meer gewicht in de schaal legde als een optie om plezier te hebben. Dit brengt ons bij de volgende factor.

2. Leef om te slapen en bereid de maaltijd van morgen voor

Tegenwoordig zijn werkdagen eindeloos. Niet alleen in de letterlijke zin van mensen die 12 uur (of meer) aan het werk zijn, maar ook van degenen die bij het verlaten van de werkplek via de mobiele telefoon opdrachten van hun baas blijven ontvangen. Daardoor vervaagt de grens tussen het dagelijks leven en het werk vaak, waardoor het verlangen naar seks afneemt.

Verder is met de invoering van telewerken de werkdag verlengd. Bovendien slaap en werk je misschien in dezelfde fysieke ruimte. Dit maakt het moeilijk om de verbinding te verbreken en dus aan seks te denken.

3. Vermoeidheid en kapitalisme

Al het bovenstaande leidt tot een algemene fysieke en mentale toestand van vermoeidheid bij de bevolking. Vrouwen en mensen die verantwoordelijk zijn voor kinderen zijn degenen die het meest lijden onder dit chronische gebrek aan energie. Hoewel de algemene trend een beweging naar gelijkheid suggereert, zijn de verschillen tussen de geslachten inderdaad nog steeds opmerkelijk.

Het kapitalisme straft iedereen die het werk niet op de eerste plaats zet, vooral degenen die geen blanke mannen zijn. Hoewel in landen waar de rechten van minderheden en gelijkheid meer ontwikkeld zijn, betere cijfers voor seksuele bevrediging worden geregistreerd.

4. Angst en depressie

Geestelijke gezondheid is een ander hangend probleem in de westerse wereld. Angst en depressie zijn de twee psychische stoornissen die het meest van invloed zijn op seksueel verlangen en seksuele bevrediging. Het is duidelijk dat niemand die psychisch lijdt, zich in een positie zal voelen om regelmatig seks te hebben. Anxiolytica en antidepressiva verminderen ook het libido.

Angstige vrouw in bed
Depressie vermindert het seksuele verlangen.

5. Niet meer, maar beter

Een ander van de intergenerationele verschillen in termen van seks is de manier waarop het wordt bekeken. Er is een verandering opgetreden van het feit dat het wordt gezien als een onderdeel van de dagelijkse routine naar een vrijetijdsbesteding en demonstratie van intimiteit. Daarom, hoewel seks altijd geassocieerd is geweest met plezier, zijn er nu nieuwe regels met betrekking tot de beoefening ervan.

De ideologie rond seks van de afgelopen generaties is een andere reden waarom koppels steeds minder seks hebben: kwaliteit gaat boven kwantiteit.

Tegenwoordig wordt de seksuele handeling vaak tot op de laatste millimeter gemeten om de beste beleving te creëren. Om deze reden, als mensen niet te veel tijd hebben om er hard aan te werken of de tevredenheid van beide partners te garanderen, hebben ze de neiging om het voor later te laten.

Hoewel deze laatste reden een goede rechtvaardiging is om minder seks te hebben, zijn al het bovenstaande problemen in onze samenleving die moeten worden opgelost. Zoals altijd is het argument hetzelfde: je kunt leven zonder seks, maar niet zonder een goede gezondheid. Zeker, als mensen verzekerd zijn van een behoorlijke kwaliteit van leven, zullen seksuele cijfers toenemen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Wellings, K., Palmer, M. J., Machiyama, K., & Slaymaker, E. (2019). Changes in, and factors associated with, frequency of sex in Britain: evidence from three National Surveys of Sexual Attitudes and Lifestyles (Natsal). bmj365.
  • Twenge, J. M., Sherman, R. A., & Wells, B. E. (2017). Declines in sexual frequency among American adults, 1989–2014. Archives of Sexual Behavior46(8), 2389-2401.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.