Waarom angst je moe maakt lees je hier

Mensen die aan angst lijden, hebben ook de neiging om aanhoudende uitputting te ervaren die hun leven negatief beïnvloedt. Ontdek hier de oorzaak van dit fenomeen!
Waarom angst je moe maakt lees je hier

Laatste update: 07 december, 2020

Waarom ben ik zo moe als ik angstig ben? Veel mensen stellen zichzelf deze vraag wanneer ze psychologisch moeilijke tijden doormaken. Je lichaam voelt zwaar aan, je spieren doen pijn, je voelt een beklemmend gevoel op je borst en je moet constant gaan zitten om te gaan rusten. Wat is hier aan de hand? In het artikel van vandaag gaan we in op waarom angst je moe maakt.

Veel onderzoek richt zich op deze vraag, met studies die wel teruggaan tot de Eerste Wereldoorlog. Ziekenhuispersoneel merkte toen op dat veel van de soldaten die teruggingen naar de frontlinies naast hun fysieke verwondingen ook last hadden van angst en depressie.

Naast deze cognitieve problemen, kwam er nog een ander algemeen symptoom naar voren: namelijk extreme en aanhoudende uitputting.

Artsen noemden dit fenomeen destijds ‘oorlogsmoeheid’. In de loop der jaren hebben wetenschappers echter een beter begrip gekregen van de onderliggende biochemische en fysiologische processen die bij deze psychologische aandoeningen spelen. Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

Waarom angst je moe maakt

Wanneer angst je moe maakt: factoren waar je rekening mee moet houden

Vermoeidheid heeft meestal een van de twee volgende oorzaken: het is het resultaat van aanhoudende fysieke inspanning of het komt door psychologische factoren. Dit laatste lijkt misschien tegenstrijdig, maar de onderzoeksgegevens ondersteunen het.

Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Manitoba in Canada onthulde een belangrijk aspect van het verband tussen angst en uitputting. De impact van depressie en angststoornissen op de werkplek is enorm.

Een van de factoren die het nauwst verband houden met slechte werkprestaties is vermoeidheid. Een aanzienlijk aantal mensen is te moe op het werk om zich te concentreren of productief te zijn om hun doelen te bereiken.

Het onderzoek toonde ook aan dat de vermoeidheid veroorzaakt door angst en depressie het ook moeilijk kan maken om een normaal leven te leiden.

De dingen die je vroeger leuk vond, zoals uitgaan met je vrienden of het beoefenen van een of andere hobby, lijken opeens te veel. Ze vereisen namelijk een niveau van inspanning en energie die je gewoon niet hebt. Maar waarom? Waarom voel je je zo moe door angst? Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

Adrenaline en angst: meedogenloze fysieke activering

Stress en angst komen beide voort uit een toename van de productie van adrenaline en noradrenaline in je lichaam. Het doel van deze twee hormonen is om je te helpen reageren op of ontsnappen aan bedreigingen en gevaar.

Het vrijkomen van adrenaline en noradrenaline verhoogt je hartslag, je ademhaling en je bloeddruk. Het vergemakkelijkt ook de afgifte van cortisol. In normale omstandigheden is dit echter een korte reactie. Zodra de dreiging weg is, keert je lichaam weer terug naar de normale staat.

Als je echter aan angst lijdt en de ‘dreiging’ die je waarneemt niet iets concreets is (zoals een wild dier bijvoorbeeld), is de productie van deze hormonen in een stroomversnelling. Hun voortdurende aanwezigheid in je lichaam kan zeer schadelijk zijn. Het kan onder andere vermoeidheid, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en tachycardie veroorzaken.

Uitputting is echter meestal niet het enige symptoom bij mensen die aan angststoornissen lijden. Ze ervaren over het algemeen ook veel van de symptomen die we hierboven noemden. Dat alles is de duidelijke manifestatie van een constante staat van alertheid en activering, die zoals je je misschien kunt voorstellen, vermoeiend kan zijn.

Het effect op je spieren

Als je chronische angst hebt of je hebt het op bepaalde momenten in je leven meegemaakt, dan weet je hoe het voelt. Door angst voelt je lichaam zwaar en ongemakkelijk aan. Je benen doen pijn, je armen voelen zwak aan en je rug en nek zijn gespannen. 

Angst heeft het meest uitgesproken effect op je spieren. Dat komt omdat de hersenen al je energie naar je spieren sturen, zodat ze kunnen reageren op de vecht- of vluchtboodschap. De opgebouwde spanning door deze constante staat van alertheid kan pijn en uitputting veroorzaken.

Je hersenen sturen je misschien een bericht als angst je moe maakt

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom angst je moe maakt, moet je erover nadenken of je lichaam je iets probeert te vertellen. Je uitputting is misschien een soort afweermechanisme van je hersenen. De vermoeidheid en lethargie die je voelt, kunnen de manier zijn waarop je hersenen je proberen te laten stoppen.

Een heel belangrijk aspect van dit soort uitputting is dat je er niet vanaf kunt komen door dertig uur te slapen. Met andere woorden, lichamelijke rust lost een mentaal probleem niet op.

Het doel van deze reactie van de hersenen is om je te laten stoppen en jezelf te hergroeperen. Gewoonten veranderen, prioriteiten stellen, omgaan met emoties en vroegere en huidige conflicten genezen zijn de beste manieren om ermee om te gaan.

Man zit uitgeput op de grond

Verwaarloos je gezondheid niet

We weten dat angst een hele reeks psychologische en fysieke manifestaties heeft. Denk bijvoorbeeld aan:

  • constant piekeren
  • concentratieproblemen
  • slaapproblemen
  • buikpijn
  • lichamelijke uitputting

Het is echter belangrijk om niet zomaar aan te nemen dat je symptomen worden veroorzaakt door angst. Bezoek je arts om onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Schildklierproblemen en bloedarmoede kunnen ook je chronische vermoeidheid veroorzaken. Een diagnose krijgen van een zorgverlener is cruciaal om je op weg naar genezing te helpen. Als je lichaam je iets probeert te vertellen, luister dan goed en geef je lichaam wat het nodig heeft.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Enns W. William, Bernstein. Charles (2018) The association of fatigue, pain, depression and anxiety with work and activity impairment in immune mediated inflammatory diseases. Plos One. doi: 10.1371/journal.pone.0198975

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.