De waarheid triomfeert op zichzelf, leugens hebben hulp nodig

De waarheid triomfeert op zichzelf, leugens hebben hulp nodig

Laatste update: 16 september, 2017

Natuurlijk hebben we allemaal wel eens situaties doorstaan waarvan we niet precies wisten hoe we eruit konden komen. De waarheid is dat elk pad zijn eigen moeilijkheidsgraad heeft, vooral wanneer jij zelf degene bent die jou in die situatie heeft gebracht.

Liegen lijkt soms het beste antwoord, omdat het de makkelijkste optie is op de korte termijn. Liegen is echter net als het betreden van een steeg die vele omwegen heeft, maar geen uitgang. En hoogstwaarschijnlijk raken we erin verdwaald.

Met leugens bedriegen we niet alleen anderen, maar ook onszelf

Hoewel liegen over een bepaald aspect van onze levens op sommige momenten misschien de meest aantrekkelijke optie kan lijken, zouden we onszelf op de lange termijn veel beter voelen als we altijd de waarheid voorop zouden stellen. Of we ons nu ergens voor schamen of ons ervan bewust zijn dat we er een potje van hebben gemaakt, het is altijd het beste om eerlijk te zijn tegen anderen. Doen we dit niet, dan zullen we ook onszelf bedriegen.

Waarheid Leugens

We zijn niet perfect en daarom hebben we het recht om fouten te maken. Maar het is bewezen dat leugens veroordelen, terwijl de waarheid zichzelf hoog houdt. Je moet dus consistent zijn in je acties, accepteren wat je verkeerd hebt gedaan en daarom jezelf verplaatsen in de schoenen van de mensen die je onrecht hebt aangedaan.

“De waarheid stroomt over leugens als olie over water”
-Miguel de Cervantes Saavedra-

De waarheid vertellen kan in eerste instantie pijnlijk zijn, maar op de lange termijn zal het ons helpen, bovendien zullen de mensen die we kwaad hebben gedaan onze moeite zeer waarderen. En dit zal ons weer helpen om ook onszelf te respecteren en te vergeven.

Leugens zijn gaten vol afgronden

Wanneer we eerlijk zijn, staat onze omgeving op zichzelf. We zijn ons bewust van de positieve en negatieve dingen tussen ons. Mensen die zichzelf distantiëren van onze wereld doen dat omdat ze er op de een of andere manier niet in passen. En dit betekent simpelweg dat we helemaal niet bedoeld waren om onze wereld met hen te delen. Het betekent dat we niet compatibel zijn.

Het is wellicht moeilijk om in te zien dat sommige mensen zich niet aangetrokken voelen tot de dingen die we ze aanreiken. Het laat ons echter ook realiseren dat de mensen die wel bij ons blijven ons waarderen voor wie we echt zijn. En is dit niet reden genoeg om trots te zijn op onszelf?

“Hij die liegt weet niet waar hij aan begint. Want nu is hij gedwongen om er twintig meer te bedenken om de geloofwaardigheid van de eerste in stand te houden”
-Alexander Pope-

Mark Twain zei ooit eens: “Als je de waarheid vertelt, zul je nooit iets hoeven te onthouden”. En het is inderdaad waar dat eerlijk zijn het beste medicijn is om te ontspannen en op je gemak te zijn in het leven. Het tegenovergestelde is echter ook waar: ons alledaagse leven zou ons erg veel spanning bezorgen doordat we gedwongen worden om het bedrog op de een of andere manier in stand te houden.

Op de lange termijn is de waarheid de makkelijkste weg

Niets komt in de buurt bij het gevoel van tevredenheid dat we ervaren door de waarheid te vertellen. In het begin is het misschien moeilijk en het kan zelfs zijn dat je wat kritiek ontvangt voor wat je hebt gedaan. Maar de vrede die de waarheid zaait is onvergelijkbaar met de illusie die een leugen creëert. Eerlijk zijn tegen anderen helpt ons te rijpen en onszelf als mens te waarderen. Want eerlijk zijn is de dappere optie.

Dus, ook al lijkt het in eerste instantie moeilijker om te accepteren, het is de beste beslissing die je kunt maken. Op de lange termijn zal het je reis zoveel makkelijker maken dan liegen zou doen. Leugens blijven zichzelf alsmaar voeden om alles om zich heen te verwarren.

Waarheid Leugens

Het vertrouwen dat anderen in ons hebben kan worden herwonnen door onszelf te omringen met de waarheid, want het fundament van de waarheid is zo veel sterker dan dat van een leugen. Als we ons best doen om eerlijk en oprecht naar anderen te zijn, zullen we ook eerlijk zijn tegenover onszelf. Als resultaat zullen anderen ons hiervoor prijzen.

“Het is niet het feit dat je tegen me gelogen hebt dat mij zorgen baart, maar dat ik vanaf nu niet meer in je zal kunnen geloven
-Friedrich W. Nietzsche-

Wees eerlijk tegen jezelf en tegen anderen. Kies er altijd voor om anderen te behandelen op een manier waarop jij ook zou willen dat anderen jou behandelen. Op die manier is het zoveel makkelijker voor hen om op dezelfde manier te antwoorden.