Vroeg opstaan, de grootste fout die we dagelijks maken?
Hoe vaak heb je de uitdrukking ‘de morgenstond heeft goud in de mond’ al gehoord? Een populair gezegde dat onze ouders regelmatig gebruikten om ons ’s morgens te wekken en naar school te sturen. Ze wilden ons ook laten zien dat vroeg opstaan een goed idee is. Zelfs Miguel de Cervantes was een fan van dit idee. “Wie niet opstaat met de zon, geniet niet van de dag.”
We hebben al die jaren geleden als gevolg van die vroege ochtenden. Als we niet vroeg opstonden, kregen we last van ons geweten. Nu blijkt dat vroeg opstaan toch niet zo goed is als men ons liet geloven. Misschien hebben die mensen die zeggen dat ‘de morgenstond helemaal niet altijd goud in de mond heeft’, uiteindelijk de strijd tegen die populaire uitdrukking gewonnen.
De laatste paar decennia hebben de meeste Europese samenlevingen het gebruik van de zon en het daglicht verdedigd. Want zolang het licht is, kan je werken en profiteren van de werkdag. Toch toont onderzoek aan dat vroeg opstaan schadelijk kan zijn voor ons lichaam en geest.
Waarom is vroeg opstaan niet goed?
Onderzoekers aan de Universiteit van Westminster in Engeland hebben dit onderzoek uitgevoerd. Hun hypothese was dat vroeg opstaan helemaal niet positief is. Het zou zelfs je levensverwachting kunnen inkorten. Dr. Angela Clow leidde de studie waarbij 42 vrijwilligers gedurende een paar weken gevolgd werden. Acht keer per dag werden er speekselstalen genomen, waarvan één direct nadat de vrijwilligers net waren opgestaan.
Op basis van de verkregen gegevens werd aangetoond dat mensen die te vroeg opstaan sneller last hebben van hoofdpijn. Bovendien hebben ze meer spierproblemen. Er zijn ook signalen dat de kans op een slecht humeur in deze gevallen stijgt.
Om die reden heeft de studie de beste tijd om op te staan berekend. Dat is om tien voor half acht ‘s ochtends. Mensen die regelmatig vroeger dan dit tijdstip opstaan, vertonen een stijging in het cortisolgehalte. Dit hormoon bevordert stress.
“De hel is om zes uur ’s ochtends opstaan en je haasten naar het werk in de fabriek.”
-Loquillo –
Andere gegevens uit het onderzoek
Toch zou iemand kunnen stellen dat zolang hij acht uur per dag slaapt, het niet uitmaakt wanneer hij opstaat. Dit is echter niet het geval. Het onderzoek toont aan dat zelfs met dezelfde hoeveelheid slaap de vroeg-opstaanders een grotere neiging hebben om last te krijgen van stress. Ze kunnen zelfs woede ervaren.
Maar wanneer deze mensen een beetje later opstaan dan het hierboven vermelde tijdstip, hebben hun sociale relaties een betere kwaliteit. Zelfs in de meest intieme omgevingen voelen ze zich redelijk op hun gemak.
Wil je toch graag vroeg opstaan, dan kunnen we je geruststellen. Uit het onderzoek blijkt dat vroeg opstaan ook een aantal positieve effecten heeft. Volgens de studie van Dr. Clow is het vermogen om zich te concentreren beter bij mensen die vóór het aanbevolen tijdstip opstaan.
“Het goede aan sterven is dat je niet langer vroeg hoeft op te staan.“
-José Luis Coll –
Hoe kun je stress verminderen?
Ben jij één van die mensen die vanwege hun werk of om gezinsredenen geen andere keuze hebben dan vroeg op te staan? Dan raden we je aan om je stressniveau te doen afnemen. Vergeet niet dat stress een grote epidemie is in sterk geïndustrialiseerde samenlevingen. Het is niet alleen iets puur mentaal. Maar het kan zich ook aan de buitenkant uiten en ernstige lichamelijke problemen veroorzaken. Daarom is het noodzakelijk dat je gezonde gewoonten aanneemt om de stress te verminderen:
- Je tijd op een doeltreffende manier organiseren is van fundamenteel belang. Je haasten en alles op het laatste moment doen is geen goed advies.
- Het is niet nodig om extreem perfect te willen zijn. Op dit vlak is het een goed idee om je een beetje meer te ontspannen.
- Lichte vormen van lichaamsbeweging beoefenen die ons een tijdje weghouden van stressbronnen, is altijd een goed idee. Dit is een fantastische manier om je zorgen onder controle te houden.
- Gebruik maken van positief denken is ook een goede manier om stress te verminderen. Als we alles door een zonnebril bekijken, dan zal deze duisternis uiteindelijk elke hoek van ons denken innemen. We zullen dan ook spoken creëren in de hoeken die eigenlijk geen bedreiging vormen. Anderzijds zullen we het gevaar van de dreigingen die wel bestaan overschatten.
- Gezond eten is een goed idee om stressvolle situaties te beheersen. Vermijd zwaar verwerkte voedingsmiddelen, te veel vet en alcoholische dranken.
- Zoals we al vermeld hebben, is het aantal uren slaap de basis. Als je niet later kan opstaan, probeer dan minstens elke dag acht uur te rusten. Het is zelfs beter als je acht uur achtereenvolgend kan slapen ’s nachts.
- Activiteiten zoals humor, mindfulness, naar een goed concert luisteren, een film bekijken of een aangenaam spel spelen, enzovoort, zorgen voor ontspanning. Geef jezelf de tijd om van die mooie momenten te genieten.
Onthoud dus dat vroeg opstaan niet altijd een goed idee is. Het is wel belangrijk dat je je lichaam kent. Probeer te ontdekken wat in je drukke en afwisselende leven met al zijn verplichtingen het beste tijdschema is om je goed te voelen. Overdaad, zelfs in het geval van slaap, is meestal altijd negatief. In dit geval en in vele andere situaties zijn gezond verstand, discipline, kleine pleziertjes en informatie de beste wapens om een beter leven te leiden.