Vrienden die berichten beantwoorden maar niet zelf initiatief nemen
Sommige mensen beantwoorden je berichten maar nemen zelden het initiatief en schrijven je. Met andere woorden, ze zijn reactief maar bijna nooit proactief. Je mobieltje zal nooit een melding tonen die je vertelt dat ze je een ongevraagd WhatsApp-bericht gestuurd hebben. In feite tonen ze geen belangstelling voor het soort communicatieve inhoud met je dat geen ander doel heeft dan informatie delen, dankbaarheid tonen, of iets vragen, bijvoorbeeld.
Wat zit er achter deze vorm van communicatie? Het is een belangrijke vraag omdat, op dit moment, een goed deel van de dagelijkse interacties in het digitale universum plaats vindt. In feite kan alles wat daar gebeurt je zowel schokken als verontrusten, en je ook aan je relaties laten twijfelen. Vooral als het je belangrijkste instrument van verbinding is.
Bijvoorbeeld, in situaties waarin je ver weg bent van een vriend, familielid, of zelfs partner, kun je bezorgd worden als je ziet hoe hun berichten niet meer aankomen. Als de stroom van spontaniteit verloren gaat, als ze ophouden hun gedachten, dagelijkse foto’s en zorgen met je te delen, beginnen er alarmbellen te rinkelen in de kerncentrale van je geest.
De kwaliteit van een relatie tussen twee mensen kun je afmeten aan de wisselwerking in hun berichten. Als die niet meer zo stromen als voorheen of helemaal ophouden, is er altijd een verklaring.
Vrienden die berichten beantwoorden maar niet versturen
SMS-berichten zijn snel. Ze stellen je niet alleen in staat met elkaar te communiceren, maar ze zijn ook een kanaal om je ideeën, gevoelens, angsten en vreugden te uiten.
Je stuurt elkaar berichten om specifieke vitale momenten in je leven te delen, vluchtige flarden van tijd met bijzondere mensen. Je zegt dingen als, “Ik had een goede dag op het werk vandaag.” of “Je moet die film zien, ik vond hem geweldig.”
Natuurlijk zou je het nummer van die persoon kunnen draaien en met hem of haar praten. Maar soms geef je er de voorkeur aan dat vluchtige berichtje achter te laten, die vluchtige gedachte, die regels die iets melden dat niet bijzonder belangrijk is. Je bent gewend geraakt aan dit soort communicatieve dynamiek en je kunt je niet voorstellen zonder te moeten leven.
Uit gegevens (Engelse link) van het Pew Research Center (een organisatie die informatie geeft over problemen, attitudes en trends in de wereld) blijkt dat het sms-bericht de meest gebruikte vorm van communicatie is door volwassenen onder de 50 jaar. Soms worden we zelfs afhankelijk van deze vorm van communicatie.
In feite heb je de neiging om onmiddellijk antwoord te eisen. Je kunt niet tegen wachten en wordt uiterst bezorgd als iemand ophoudt je te schrijven. Maar wat met de mensen die je berichten beantwoorden, maar je niet dagelijks schrijven?
Een van de redenen waarom iemand niet het initiatief neemt om je te schrijven kan te maken hebben met een gebrek aan belangstelling voor je. Ze reageren omdat ze niet dapper genoeg zijn om de relatie meteen te verlaten, dus doen ze het geleidelijk.
Semi-gijzelaars of als ze je geleidelijk verlaten
Je hebt misschien relaties die, bijna zonder te weten waarom, steeds oppervlakkiger worden . Het zijn mensen die, wanneer je voorstelt af te spreken, niet weigeren, maar wanneer je dat toch doet, de ontmoeting gehaast en geforceerd aanvoelt. Het zijn van die mensen die, als je ze vraagt wat er in hun leven gebeurt en hoe het met ze gaat, snel antwoorden, maar slechts oppervlakkig, zonder in detail te treden.
Dit zijn de soorten vriendschappen en relaties waarin genegenheid niet eens meer bestaat, en oprechtheid evenmin. Het ontbreekt deze mensen inderdaad aan oprechtheid om assertief te zeggen dat ze de relatie niet langer in stand willen houden.
In plaats van het te uiten laten ze de tijd voorbijgaan, hun toevlucht nemend tot een steeds koudere dynamiek, zodat je geleidelijk doorkrijgt wat er aan de hand is.
Narcisme: ze geven je antwoord als je ze naar hun leven vraagt (dat van jou doet er niet toe)
We kennen allemaal narcisten. Mensen die alleen geïnteresseerd zijn in interactie met je als je ze naar hun leven vraagt.
Een boodschap als “Hoe gaat het met je?” heeft tot gevolg dat ze je uitgebreid details geven over hun emotionele, werk, en existentiële situatie. Verder aarzelen ze niet om op te scheppen en je te vertellen hoe goed het met ze gaat. Ze tonen echter zelden het initiatief (of de belangstelling) om je een berichtje te sturen en te vragen hoe het met je gaat.
Vrienden die berichten niet beantwoorden maar je wel bellen
Het is niet allemaal negatief. Want voorbij het digitale leven is de echte wereld, en daar wordt de kwaliteit van een relatie tussen twee mensen pas echt op prijs gesteld. Je kunt bijvoorbeeld een vriend hebben die niet van mobiele telefoons houdt. Ze zijn het soort persoon dat waarde hecht aan een persoonlijk gesprek, een etentje of koffie samen, een wandeling, een feestje, of een weekendje weg.
Je kunt je misschien een beetje ergeren aan het feit dat ze niet via WhatsApp met je communiceren, maar ze bellen je waarschijnlijk op en praten urenlang. Dus, hoewel ze je geen berichtjes schrijven, is er geen twijfel over dat ze je waarderen.
Je moet je relaties erkennen die verder gaan dan de digitale wereld. Waardeer hun gebaren, hun belangstelling om tijd met je te delen, en hun kwaliteiten van wederkerigheid en vertrouwen. Inderdaad, als die niet bestaan op een face-to-face basis, zullen ze zeker niet in een sms verschijnen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Newport, F. (2014, November 10). The new era of communication among Americans. Gallup. Retrieved from: http://www.gallup.com/poll/179288/new-era-communication-americans.aspx.
Smith, A. (2015, April 1). U.S. smartphone use in 2015. Pew Research Center: Internet & Technology. Retrieved from: http://www.pewinternet.org/2015/04/01/us-smartphone-use-in-2015/.