Vraag en antwoord: naar de psycholoog gaan

Vraag en antwoord: naar de psycholoog gaan

Laatste update: 08 augustus, 2016

Hoewel therapie een methode is die gedurende decennia is ontwikkeld in veel landen, worden er toch nog taboes aan gekoppeld. Veel mensen hebben vragen vóór hun eerste afspraak met een psycholoog. Hier zijn enkele van de meest voorkomende vragen en twijfels die mensen hebben voordat ze naar therapie gaan.

Steun

Waarom ga je naar een psycholoog?

Therapie is niet alleen voor ‘gekke’ mensen

Er heerst nog steeds het collectieve idee dat degenen die een psycholoog bezoeken mentale problemen hebben. Hoewel psychische aandoeningen een van de takken is van deze wetenschap, is het niet de enige.

Het volgen van therapie kan je helpen met het oplossen van problemen uit je jeugd, met je partner of met jezelf… en je hoeft niet ‘gek’ te zijn om het te doen. Iedereen die zijn of haar leven wil verbeteren kan therapie volgen.

Laat je vooroordelen achter en maak je geen zorgen over wat je naasten zullen denken als je ze vertelt dat je een therapeut bezoekt.

Moet de psycholoog alles over me weten?

Je hoeft geen dingen te vertellen die je niet wilt delen, maar houd in gedachten dat dit een deskundige is die wil helpen. Het is niet de politie, de FBI, de AIVD of een priester. Ze zullen de informatie niet tegen je gebruiken.

In therapie kun je de therapeut alles vertellen wat je wilt delen. De therapeut heeft geen superkracht waardoor hij je problemen weet door gewoon maar naar je te kijken en hij heeft ook geen kristallen bol om de toekomst te kunnen zijn. De psycholoog zal de technieken die hij heeft geleerd gebruiken om jouw realiteit te begrijpen, gebaseerd op wat jij hem vertelt. Daarom is het niet goed voor je om te liegen; dat werkt averechts voor jou, niet voor hem.

Kan ik de psycholoog voor de gek houden?

Zoals ik al eerder zei: het is het niet waard om te liegen of om dingen te verbergen voor je therapeut.

De dokter-patiëntrelatie moet altijd gebaseerd zijn op eerlijkheid van beide kanten, dus als je tijdens je therapiesessie tegen je therapeut liegt, zul je niets verbeteren. Wat is het doel van therapie als je erheen gaat bereid om te liegen?

Puzzel

Wat als ik het vreemd vindt om over bepaalde dingen te praten?

Dit is begrijpelijk, omdat je een mens bent met verschillende emoties en gevoelens. Er is geen noodzaak om in details te gaan graven of de kleinste dingen over een situatie te begrijpen of om over intieme details te praten.

Schaamte of verlegenheid zullen voorbijgaan als de sessies vorderen en je een vertrouwensband opbouwt met je therapeut. Je zal er hopelijk in slagen om een manier te vinden om allerlei emoties uit te drukken, zoals pijn, angst, verdriet, plezier, opluchting, woede enzovoort.

Hoe lang zal ik therapie nodig hebben?

Weet je nog dat ik eerder zei dat therapeuten geen kristallen bol hebben? Nou, dat geldt ook voor het aantal sessies dat je nodig zult hebben voor de behandeling. Sommige cliënten beslissen zelf wanneer ze stoppen en soms ontslaat een psycholoog een cliënt. Er is geen exacte formule om te bepalen hoeveel tijd er nodig is bij een psycholoog. Er zijn mensen die een aantal maanden naar sessies gaan, twee jaar of hun hele leven.

Alles hangt af van een aantal factoren, onder anderen je doel om therapie te bezoeken. Onthoud dat je therapeut geen tovenaar is en hij voert geen wonderen uit.

Denk niet dat binnen twee sessies alle problemen die je met je meedraagt sinds je jeugd of problemen die je al twintig jaar lang in je huwelijk hebt, zijn opgelost. Alles heeft tijd nodig.

Welk soort therapie kies ik?

Een ander aspect dat bepaalt hoeveel sessies je nodig hebt, is de soort therapie die je kiest of wordt aangeboden door de deskundige.

Verschillende opties zijn psycho-analytische therapie (waarbij gewerkt wordt aan het verleden en de mentale processen van de cliënt), gedragstherapie (gedrags- en leergewoonten), cognitieve gedragstherapie (over het heden en hoe je kunt veranderen), strategische korte therapie (als je werkt aan een specifiek probleem), humanistische therapie (het werken met gevoelens van een persoon zodat hij of zij zichzelf leert kennen).

Hopelijk werpen deze tips wat licht op hoe het is om een psycholoog te bezoeken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.