Vooruitkomen in het leven? Kom uit je gevangenis!

januari 20, 2018

Er zijn tijden waarin het lijkt alsof we op geen enkele manier vooruit kunnen komen, alsof alles alleen maar erger wordt en het universum tegen ons samenzweert. De meeste situaties zijn echter net zo moeilijk als we ze maken. Vooruitkomen in het leven is makkelijk als je uit je gevangenis durft te komen.

Het is normaal om te zien dat mensen alles wat er gebeurt overdrijven en nerveus worden omdat ze niet in staat zijn het resultaat van elke beslissing die ze nemen te beheersen. De toekomst volledig en tot op het laatste moment willen voorbereiden of uitstippelen – of dit op zijn minst proberen – veroorzaakt voor veel mensen constante frustratie in het leven. Maar is het nou echt nodig om het heden zo gecompliceerd te maken alleen maar zodat we alles wat ons te wachten staat kunnen controleren?

Het leven kan veel eenvoudiger zijn, zonder onze kansen de rug te hoeven toekeren. Alles proberen vast te houden en te beheersen is een onmogelijke missie, die ons geweldige momenten en de mogelijkheid ontneemt om nieuwe dingen te doen en onszelf te verrassen.

Vooruitkomen in het leven? Luister naar jezelf, stop met tegen jezelf te vechten en vertrouw op de reis

Het leven heeft zoveel meer te bieden dan wat je geest kan bedenken. Waarom sluiten we onszelf op in een gevangenis waarin absoluut alles wordt gecontroleerd en gepland? Het hoeft niet te betekenen dat je verloren ronddoolt, het is eerder dat je de deur open laat voor de bestemming die op je wacht, want je bestemming zal hoe dan ook altijd op je wachten. En op die manier, zelfs als de uitkomst slecht is, kunnen we in de meeste gevallen tenminste kiezen tussen lijden als gevolg ervan en het onder ogen zien.

Vrouw ruikt aan bloem, heeft innerlijke rust gevonden en kan hierdoor vooruitkomen in het leven

Maar hoe vind je de weg? Luisteren naar jezelf geeft je een hint. Als je in staat bent om eerlijk te zijn, om de stemmen te dempen die je vertellen wat je moet doen of wat ‘politiek correct’ is om te doen, kun je je innerlijke stem horen. En als je voelt dat je iets moet doen dat niet overeenkomt met je plan, iets anders, vecht dan niet tegen jezelf. Ontdek wat je innerlijke stem je vraagt. Ontcijfer wat je nodig hebt en zoek naar een manier om het te doen, binnen je mogelijkheden uiteraard.

Maar bovenal, heb vertrouwen in de reis. Alleen op die manier kun je ervan genieten en er gebruik van maken. Alleen op die manier kun je het middel vinden om uit te drukken wat je nodig hebt om je emoties en gevoelens bloot te leggen, om te groeien, om jezelf te zijn en om vooruit te komen.

Jij hebt de sleutel tot je gevangenis

Vaak zit al ons potentieel opgesloten in een gevangeniscel waar alleen wij de sleutel van hebben. Maar waarom doen we dat? Waarom creëren we een leven voor onszelf dat onze vleugels kortwiekt in plaats van ons te helpen vliegen? Waarom – als we zo’n enorm potentieel hebben – leggen we ons neer bij een middelmatig leven?

De waarheid is dat het idee van een leven waarin alles gecontroleerd en gepland is erg aangenaam lijkt. Tegelijkertijd kan het echter zeer misleidend zijn om het ons aangenaam te maken. Om de deur van je cel te openen, begin je met het wegnemen van die bekrompen visie die je niet verder laat kijken, die je niet laat nadenken over alle kansen die zich voordoen.

Het klopt dat we soms alles willen controleren als gevolg van ervaringen uit het verleden. Lijden en pijn vullen onze emotionele bagage met angst, complexen en beperkende overtuigingen. Maar wat als je die zware emotionele bagage in een gereedschapskist verandert?

Je hebt de sleutel … en de mogelijkheid om de deur te openen

Het is één ding om te weten dat je de sleutel hebt, maar het is een heel ander ding om dapper genoeg te zijn om de deur te openen en te vertrekken. Achter elke beslissing die we nemen gaat angst schuil. Angst om te falen, angst voor het onbekende, angst dat we niet goed genoeg zijn, angst voor het maken van een fout, of voor de oordelen van anderen, houdt ons tegen.

Maar niets doen is hoe we uiteindelijk spijt zullen ervaren, hoe we uiteindelijk op ons sterfbed het gevoel zullen hebben dat we nooit echt hebben geleefd. Welnu, heb je faalangst maar ben je ondertussen niet bang om de kans mis te lopen om te triomferen? Ben je bang om dingen te verknoeien, maar niet om een ​​goed idee te verliezen? Ben je bang om te worden beoordeeld, maar niet voor hoe je over jezelf zult denken in de toekomst?

Als je je niet laat leiden door angst, zul je er nooit spijt van hebben dat je een belangrijke beslissing hebt genomen. Zelfs als je faalt, zelfs als je het verprutst… Elke stap is belangrijk voor je persoonlijke groei. Met elke stap kom je dichter bij je doelstellingen – ook wanneer die stap een fout was – en geef je jezelf de kans om de vrijheid te voelen om moedige beslissingen te nemen.

Wil je vooruitkomen in het leven? Kom uit je comfortzone

Je gevangenis is je comfortzone. Niemand houdt je daar. Ga naar buiten en open je geest voor de wereld. Je comfortzone blijft waar hij was voor het geval dat je terug moet gaan. Vergeet niet dat je de sleutel hebt. Je bent niet alleen vrij om te gaan, maar ook om terug te komen.

Je moet het risico nemen om eerst met de ene voet naar buiten te stappen, en dan met de andere. Als je gelooft dat je het juiste doet, omarm je het risico. Je hoeft jezelf niet in iets te storten als je hier nog niet klaar voor bent. Doe het stap voor stap. Stukje bij beetje zul je je veiliger, en – bovenal – beter over jezelf voelen.

Onzekerheid over risico speelt zijn eigen rol. Naarmate je aan die onzekerheid went, naarmate je leert om het te controleren, zal je angst plaatsmaken voor nieuwsgierigheid en de wens om door te gaan.