Vloeken is goed voor je gezondheid, beweert de wetenschap
Vloeken, schelden, blasfemeren, een hele reeks krachttermen loslaten. We hebben het allemaal wel eens gedaan. Bovendien beweren verschillende onderzoeken dat vloeken onverwachte psychologische voordelen heeft. Sommige houden verband met de simpele handeling dat het een emotionele ontlading is die verlichting geeft. Andere houden verband met motivatie en fysieke prestaties.
Dit is iets wat bij sommige atleten bewezen is. Wanneer een sportdiscipline van hen een bepaalde lichamelijke inspanning vraagt of een bepaalde moeilijkheid moet overwinnen, vloeken ze vaak. Het is niet de bedoeling iemand te beledigen. Het is een gedragspatroon waarin men catharsis combineert met een hoognodige tirade tegen zichzelf. Het helpt hen om zich te verbeteren en te slagen.
Dit is echter niet iets waar gunstig naar wordt gekeken. Nog minder tegenwoordig, nu elke handeling en elk klein gebaar door een vergrootglas wordt bekeken en waardeoordelen worden uitgesproken.
Met het feit dat vloeken verlichting geeft schijnt men geen rekening te houden. Toch is nu bewezen dat, zolang deze beledigingen niet gebruikt worden om iemand aan te vallen of te denigreren, af en toe vloeken de vloeker helpt.
Wat zijn de voordelen van vloeken?
Sommige mensen schijnen zelfs niet in staat te zijn een paar woorden aan elkaar te rijgen zonder dat een ervan een scheldwoord is. Anderen zijn een toonbeeld van correctheid en zeggen nooit hardop een scheldwoord. Dat gezegd hebbende, betekent dit niet dat ze ze niet denken of ze stilletjes in zichzelf zeggen.
We nemen onze toevlucht tot deze uitdrukkingen omdat ze, buiten de protocollen en sociale normen, enige verlichting bieden van elementen die mogelijk frustratie kunnen opwekken.
Dat is tenminste het geval wanneer vloeken dient als een persoonlijke catharsis, en niet als een wapen om anderen te beledigen. Maar ook als je vloekt als je boos op iemand wordt, fungeert het voor jou als een krachtig expressief kanaal.
William Shakespeare was bedreven in het gebruik van de meest bloemrijke taal denkbaar om vloeken te beschrijven. In zijn teksten vinden we uitdrukkingen als “gij hoerige malthorse druiloor” en “gij elvish-mark’d abortief wroetend varken.” Inderdaad, weinigen wedijverden met hem in inventiviteit.
Laten we eens kijken welke voordelen vloeken volgens de wetenschap kan hebben.
Vloeken werkt pijnstillend
De Keele Universiteit in Staffordshire (VK) voerde een interessante studie (Engelse link) uit over het onderwerp vloeken. De onderzoekers ontdekten dat de eenvoudige handeling van vloeken gepaard gaat met het vrijkomen van adrenaline. Dit stelt ons in staat om op bepaalde momenten pijn met meer moed, besluitvaardigheid en krachtdadigheid tegemoet te treden.
In feite werkt het toevlucht nemen tot dit soort uitdrukking als een kortstondige pijnstiller. Het is ideaal voor de atleet die ondanks zijn lichamelijke pijn nog een laatste inspanning moet leveren.
Er is waargenomen dat vloeken het endorfinegehalte verhoogt en een algemeen gevoel van kalmte, beheersing en welzijn opwekt.
Zweren om de werkelijkheid onder controle te krijgen
Er zijn momenten waarop het leven zo chaotisch wordt dat je het gevoel hebt dat je de controle verliest. Dat kan gebeuren als je taken op je werk zich beginnen op te stapelen en je het gevoel hebt dat je je doelen niet haalt. In dit geval geeft vloeken een stortvloed van energie aan je gevoel van eigenwaarde.
Het is als een kortstondige schok die je eraan herinnert dat je (bijna) alles aankunt en dat je controle hebt over je eigen werkelijkheid.
Vloeken onthult je intelligentie
Er zijn mensen die een uitzonderlijke gave hebben als het gaat om het uiten van vloeken of slecht klinkende woorden. Het is een opvallend vermogen dat, volgens een studie (Engelse link) van de onderzoekers Kristin L. Jay en Timothy B. Jay tekenen van intelligentie en rijkdom in woordenschat verraadt.
Dit soort vloeiendheid vind je in de citaten die we hierboven van William Shakespeare noemden. Alleen iemand met gratie, vindingrijkheid en dialectisch gemak in deze materie kon erin slagen ons te laten lachen in plaats van ons te ergeren. In feite is het taalkundige meesterschap, verre van onedele en vulgaire taal, verbazingwekkend.
Verhoogde motivatie en vastberadenheid
“Kom op, je kunt het *******.” Een scheldwoord aan deze zin toevoegen werkt als een grote motivator. Dit is de hypothese die ondersteund wordt door een andere studie (Engelse link), uitgevoerd door de Keele Universiteit. Die beweert dat vloeken en schelden niet alleen werkt als pijnstiller. Bovendien brengen ze drang, motivatie en resolutie in ons gedrag.
Vloeken moet echter met gevoel voor humor benaderd worden. Je moet het zien als een leuke strategie die dient om ons positieve bekrachtiging te geven. Het is een vorm van kameraadschap, van onze eigen handlangers zijn in moeilijke momenten, zodat we weer kunnen opstaan en handelen, slagen en als overwinnaars uit de strijd komen.
Er zijn maar weinig mensen die nog nooit in hun leven een scheldwoord gebruikt hebben, hoewel het altijd raadzaam is in zulke gevallen de controle te bewaren.
Concluderend kunnen we met een gerust hart stellen dat iedereen wel eens zijn toevlucht neemt tot vloeken. Je moet echter proberen op deze momenten niet vertroebeld te worden door emoties zoals woede.
Probeer er een louterende en bevrijdende oefening van te maken. Gebruik vloeken als een middel dat vol is van voortreffelijke bloemschikkingen en dat werkt als een verzachtende balsem voor je stress en een manier om je moed in te spreken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Stephens R, Umland C. Swearing as a response to pain-effect of daily swearing frequency. J Pain. 2011 Dec;12(12):1274-81. doi: 10.1016/j.jpain.2011.09.004. Epub 2011 Nov 11. PMID: 22078790.
- Stephens R, Dowber H, Barrie A, Almeida S, Atkins K. Effect of swearing on strength: Disinhibition as a potential mediator. Quarterly Journal of Experimental Psychology. March 2022. doi:10.1177/17470218221082657
- Jay, K. L., & Jay, T. B. (2015). Taboo word fluency and knowledge of slurs and general pejoratives: Deconstructing the poverty-of-vocabulary myth. Language Sciences, 52, 251–259. https://doi.org/10.1016/j.langsci.2014.12.003