Vijf vormen van pesten
Pesten is helaas een enorm probleem geworden op scholen. Plekken waar jonge kinderen hun onzekere klasgenootjes mishandelen omdat ze puistjes op hun gezicht hebben, of omdat ze niet de knapste kinderen van de klas zijn. En dit type mishandeling is niet altijd fysiek. Er bestaan meerdere vormen van pesten.
De redenen waarom kinderen andere kinderen pesten zijn ontzettend divers. De meeste hiervan zijn echter gerelateerd aan hun eigen verschrikkelijke onzekerheid, lage gevoel van eigenwaarde, of traumatische ervaringen uit hun kindertijd die misschien wel nog steeds aan de gang zijn.
“Eén op elke tien leerlingen geeft aan wel eens te zijn gepest.”
-Save the Children-
In dit artikel bespreken we enkele van de vormen van pesten zoals deze op een rijtje werden gezet door het National Centre Against Bullying. We zullen op elke vorm dieper ingaan zodat je een beter begrip krijgt van waar deze uit bestaat.
Vijf vormen van pesten
1. Fysiek pesten
Dit is de meest duidelijke vorm van pesten, aangezien de pestkop gebruik maakt van zijn fysieke kracht om het slachtoffer te terroriseren. De agressor probeert het slachtoffer te vernederen en onderdrukken door te schoppen, te slaan, en door middel van andere vormen van fysieke agressie.
Het is belangrijk om aan te geven dat dit type pesten geneigd is zich voor te doen in het gezelschap van anderen, andere vrienden die de pestkop aanmoedigen en opjutten. Dit zorgt ervoor dat de pestkop zich krachtig voelt, sterk, als een leider.
Zelfs als de ergste mishandeling niet publiekelijk plaatsvindt, zou dit wel het geval kunnen zijn voor andere ‘mildere’ manifestaties van dit type pesten. Het slachtoffer laten struikelen, hem duwen, tegen zijn tafel schoppen, zijn rugtas stelen, kunnen allemaal kleine waarschuwingstekenen zijn die erop wijzen dat iemand mogelijk gepest wordt.
2. Verbaal pesten
Dit type pesten komt veel vaker voor, aangezien veel mensen verbaal pesten beschouwen als iets dat typisch is voor kinderen. Maar hoe kan het nu typisch zijn voor kinderen als de persoon die de grapjes, de beledigingen en vernederende woorden om zijn oren krijgt uiteindelijk lijdt en zijn zelfvertrouwen verliest.
Onder verbaal pesten kunnen we verstaan beledigen, bedreigen, belachelijk maken of uitlachen, imiteren, naroepen, schelden, iemand tot iets dwingen, chanteren.
Wanneer pestkoppen worden gevraagd waarom ze hun klasgenootjes vernederen, beledigen en pesten, is het antwoord over het algemeen ‘weet ik niet’ of ‘het was een grapje’.
Het doet veel pijn om gemene opmerkingen te moeten verdragen, vooral voor tieners, aangezien dit een gevoelige levensfase is. Daarom is het zo belangrijk om het probleem bij de wortel aan te pakken. Veel mensen die onderworpen zijn geweest aan verbaal pesten worstelen om hun zelfvertrouwen weer op te bouwen en het geloof in zichzelf te herstellen.
3. Relationeel pesten
Dit is een van de minst bekende, en mogelijk meest gebruikte vormen van pesten. Stel je eens voor dat je mee wilt doen met voetballen, maar dat niemand je kiest of iedereen je buitensluit door smoesjes te verzinnen, zoals dat er geen plek meer voor jou is in de teams.
Of denk je eens in dat je ziet dat je vrienden reageren op foto’s van een feestje waarvoor jij niet was uitgenodigd. Ze hebben jou met opzet buitengesloten, uit de groep gezet waar jij bij dacht te horen.
Dit is een subtiele vorm van pesten waarbij je niet kunt rekenen op de mensen met wie je in de klas zit en met wie je moet samenwerken. Ze keren je de rug toe en sluiten je buiten. De emotionele pijn die dit kan veroorzaken kan ontzettend moeilijk te overwinnen zijn, aangezien afwijzing een van de grootste angsten is van de meeste mensen.
4. Cyberpesten
Cyberpesten is pesten op het internet, en dan met name op sociaalnetwerksites, die een ontzettend belangrijke rol spelen onder jonge mensen, die hun ervaringen, privé-gevoelens, en alles dat ze wel en niet leuk vinden maar al te graag publiekelijk delen.
Een voorbeeld van cyberpesten zou kunnen zijn dat het slachtoffer een foto plaatst waaronder mensen negatieve reacties plaatsten zoals ‘je mag wel eens op dieet’ of ‘getver!’. Dit zorgt voor veel vernedering bij de persoon die de foto geplaatst heeft.
19% van de jongeren wordt weleens gepest via social media.
Er zijn ook situaties waarin de pestkop een foto heeft van het slachtoffer waarop deze er slecht uitziet of iets doet waar hij of zij zich voor schaamt, en dreigt deze online te plaatsten om hem of haar te manipuleren. Dit gebeurt via privé-berichten die ontzettend veel ellende kunnen veroorzaken.
5. Seksueel pesten
Je hebt waarschijnlijk nog nooit van dit type pesten gehoord, misschien omdat het ontzettend obsceen gedrag omvat. Dit zorgt ervoor dat veel mensen ontkennen dat er kinderen en tieners zijn die dit doen.
Onder de gedragingen in deze categorie vallen vrouwonvriendelijke, seksistische opmerkingen die betrekking hebben op het lichaam van het slachtoffer. Maar in veel gevallen wordt het slachtoffer ook op ongepaste plekken aangeraakt, zonder hiervoor toestemming te hebben gegeven, wat zorgt voor vernedering.
Stel je eens een jongen voor die een meisje in zijn klas seksueel intimideert. Misschien dwingt hij haar om hem te kussen, hem aan te raken, of erotische films met hem te kijken. Dit kan haar een trauma bezorgen, en in de toekomst problemen veroorzaken in haar emotionele en intieme relaties.
“Ik heb tegen mijn moeder gelogen zodat ik niet naar school hoefde, omdat ik wist dat ze me misschien zouden staan opwachten bij de ingang.”
-David, 12 jaar-
Misschien dacht je dat pesten alleen in één vorm voorkomt, maar de waarheid is dat er verschillende vormen van pesten zijn die niet zoveel opvallen. Hierdoor kan het gebeuren dat niemand op school het doorheeft dat iemand eigenlijk mishandeld wordt.
Er zijn nog altijd heel veel scholen die meer aandacht moeten besteden aan het controleren van pesterijen, vaak wordt het tenslotte niet op de beste manier aangepakt. Een recent nieuwsbericht vertelt het verhaal van Diego, een elfjarig jongetje dat het volgende bericht achterliet voordat hij zelfmoord pleegde: “Ik kan er niet meer tegen om naar school te gaan en er is geen andere manier om niet meer te hoeven gaan.”