Vijf tips om groepen en teams te leiden

Leid je groepen en teams? Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om dit op geslaagde wijze te doen!
Vijf tips om groepen en teams te leiden

Laatste update: 22 oktober, 2019

Het leiden van groepen en teams is niet eenvoudig. Het maakt niet uit over hoeveel leiderschapsvaardigheden je beschikt, iedereen kan fouten maken door enkele essentiële elementen over het hoofd te zien. In dit artikel geven we je daarom vijf tips om groepen en teams te leiden.

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, kan een persoon die niet over veel leiderschapsvaardigheden beschikt ook een leider worden. Het enige wat hij hiervoor hoeft te doen is, rekening houden met de informatie die we hieronder delen. Zonder leider is het voor een groep moeilijk om een ​​doel te bereiken.

1. Kies voor effectieve communicatie als je groepen en teams moet leiden

Om effectief te communiceren, moet je eerst de groep die je leidt observeren, je emoties leren te beheersen en goed leren luisteren. Als je dit voor elkaar hebt, moet je duidelijke instructies geven.

Mensen die in overleg zijn

Probeer geen hints te geven en ook niet dubbelzinnig te zijn. Een werkgroep heeft behoefte aan duidelijke en transparante richtlijnen. Alleen dan kan iedereen weten wat hij moet doen. Anders zul je geen goede resultaten bereiken.

Wanneer je communiceert, moet je je niet alleen richten op wat je zegt met woorden, maar ook op je gebaren. Vergeet niet dat 70% van onze communicatie non-verbaal is, terwijl slechts 30% verbaal is.

2. Doe geen beroep op je autoriteit

Een beroep doen op autoriteit is iets dat we meestal al van jongs af aan thuis zien. We zien het aan de hand van uitspraken als ‘Omdat ik je vader ben’ of ‘Omdat ik het zeg’. Dit is een fout die je niet kunt maken als het gaat om het leiden van groepen en teams.

Als een teamleider een beroep doet op zijn autoriteit, zal de groep hem niet zien als een leider. Deze titel moet namelijk worden verdiend, omdat het meer is dan alleen een titel. Beroep doen op je autoriteit zal je geloofwaardigheid verminderen en dit zal als gevolg ook invloed hebben op de groep, evenals de gestelde doelen en doelstellingen.

3. Bepaal periodieke doelen en doelstellingen

Als een groep geen doelen heeft, zal hun werk stagneren. Deze situatie kan schadelijk zijn. Het leidt tot verlies van motivatie, als gevolg van een gebrek aan richting. Op dit moment is het moeilijk voor mensen om hun comfortzone te verlaten.

Als een groep of team niet vooruitkomt, ben je als leider niet succesvol. Het is daarom belangrijk om wekelijkse of maandelijkse uitdagingen of doelen vaststellen. Alles zal afhangen van wat je wilt bereiken.

De leider van groepen en teams

4. Om groepen en teams te leiden is het van essentieel belang om conflicten op te lossen

Om effectief groepen en teams te leiden, moet je de conflicten oplossen die zich voordoen. Het is belangrijk om ze niet als iets negatiefs te zien, maar als kansen om nieuwe dingen te leren en dingen anders te doen.

Het is belangrijk om te onthouden dat groepen en teams uit verschillende mensen bestaan. Dit is verrijkend, zolang conflicten goed worden beheerd. Conflictoplossing zal de groep versterken en het mogelijk maken om de gestelde doelen te bereiken.

Als je conflicten niet goed oplost of beheert, zullen ze op het meest onverwachte moment de kop opsteken, waardoor alles wat jullie tot dan toe hebben bereikt verpest kan worden.

5. Verander functies en verantwoordelijkheden

Om de comfortzone te vermijden, is het belangrijk dat alle groepsleden niet altijd hetzelfde doen. Elke persoon heeft unieke vaardigheden die hij in de groep kan brengen. Het is echter altijd goed om ook andere paden te verkennen.

Als ieder groepslid altijd dezelfde taak uitvoert, is het uiteindelijk erg moeilijk voor ze om gemotiveerd te blijven. Routines worden meestal namelijk saai. Het is daarom goed om van tijd tot tijd de functies en verantwoordelijkheden van de groepsleden te veranderen.

Team van vrouwen

Zoals je hebt gezien, is het niet altijd makkelijk om groepen en teams te leiden. Met de juiste mate van inspanning en enthousiasme kunnen de bovengenoemde tips je echter helpen om samen met je team de gewenste doelen te bereiken. Het beste zou zijn om je situatie maandelijks te analyseren om de nodige wijzigingen aan te brengen.

Lukt het je niet om de doelen die je voor je team hebt gesteld te bereiken? Zijn sommige teamleden ongemotiveerd? Is er sprake van een onopgelost conflict? Is er een communicatiestoornis? Door deze en andere vragen te beantwoorden, kun je je manier van leiding geven verbeteren. Wellicht ook interessant voor jou

Een leider zijn is meer dan alleen de leiding hebben
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Een leider zijn is meer dan alleen de leiding hebben

Hoe bepalen we wat een leider is? Is het een persoon die de leiding heeft in een bedrijf of iemand die alle beslissingen neemt in een werkgroep?


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.