Vijf technieken om je wilskracht te bevorderen
‘Ik begin vanaf maandag’. Dit heb je vast wel meerdere keren tegen jezelf gezegd. Of het nu gaat om afvallen, stoppen met roken of beginnen aan een nieuw project (zakelijk, studie etc.), het is altijd makkelijk om een datum vast te stellen waarop je ergens aan zal beginnen; het wordt pas echt moeilijk wanneer je genoeg wilskracht bij elkaar moet rapen om deze planning door te zetten.
Motivatie en goede bedoelingen kunnen met de tijd vervagen. Luiheid, een gebrek aan vastberadenheid of een gebrek aan steun kunnen ervoor zorgen dat onze wilskracht afneemt, terwijl het juist nodig is dat we sterk blijven en onze wilskracht bevorderen.
Wat je moet weten over wilskracht
Er zijn twee belangrijke dingen die je moet weten over wilskracht:
Wilskracht is een beperkte bron. Wilskracht kan op raken. Wanneer we veel moeite steken in één deel van ons leven, dan hebben we minder wilskracht over voor andere dingen.
Wilskracht is net een spier. Het moet getraind worden en sterker worden gemaakt. Als dit niet gebeurt, als onze wilskracht afgemat raakt, dan is het erg moeilijk om het weer helemaal in topvorm te krijgen. In die zin kunnen we stellen dat je je wilskracht kunt trainen.
Waarom is wilskracht belangrijk?
Wilskracht is de kracht die ervoor zorgt dat je intenties worden omgezet in realiteit. Wilskracht helpt ons om luiheid en traagheid te verslaan. Wanneer we denken dat we niet genoeg wilskracht hebben, gaat ons gevoel van eigenwaarde omlaag. In plaats van dingen te ondernemen, fantaseren we er alleen maar over en denken we na over wat we in de toekomst zullen doen wanneer we slagen in dat ene ding waar we goed in zijn. Alsof er over nadenken ervoor zal zorgen dat het ook daadwerkelijk zal gebeuren. Dit is echter niet hoe het werkt en er zal nooit iets gebeuren als we zelf niet de nodige maatregelen treffen.
Hoe kun je je wilskracht bevorderen?
Om je wilskracht op effectieve wijze te trainen en ervoor te zorgen dat het alsmaar blijft groeien, moet je deze technieken toepassen:
1. Erken waar de grenzen van je wilskracht liggen
In sommige situaties hebben we alle wilskracht nodig waar we over bezitten. En op die momenten besluiten we onszelf voor de volle 100 procent in te zetten om datgene te doen of krijgen waar we altijd al van hebben gedroomd: naar de sportschool gaan, een hoop gewicht verliezen, stoppen met roken, in één week een heel boek uitlezen, een blog starten en er elke dag iets voor schrijven, elke dag voor jezelf koken, meer tijd met je familie doorbrengen en ga zo maar door.
Dat was vermoeiend om te lezen, vind je ook niet? Stel je eens voor hoe het zal zijn als je hier allemaal op dezelfde dag aan zou moeten beginnen.
Projecten kun je het beste één voor één beginnen. Het is al lange tijd nodig en je denkt er al jaren aan. Het maakt niet uit hoeveel energie je nu denkt kwijt te kunnen, als het al moeilijk is om dit vol te houden voor één taak, stel je dan eens voor hoe het zal zijn als je er nog een paar taken bij neemt.
2. Begin klein
Zelfs één project kan soms al te zwaar zijn. Door slechts aan een klein deel van dit project te beginnen, wordt het makkelijker om je drijfveer in stand te houden en kun je gewend raken aan het idee. Het is net als naar de sportschool gaan en de eerste dag alles van jezelf geven. Eén of twee dagen later kan je amper bewegen en ben je dus niet in staat om veel te doen.
Wanneer je een doel binnen je project hebt bereik, kun je verder gaan naar een hoger niveau. Beetje bij beetje zal die nieuwe gewoonte zo deel uit beginnen te maken van je leven, door middel van kleine inspanningen die je makkelijk in stand kunt houden.
3. Vermijd negatieve invloeden
Er zullen altijd genoeg mensen om je heen zijn die niet kunnen wachten om tegen je te zeggen dat je iets niet zal kunnen of dat iets niet voor jou is weggelegd. Afgunst is krachtig; soms zijn we niet in staat om te accepteren dat iemand anders iets wel kan wat wij zelf niet kunnen of willen doen.
Zorg dat je van die ‘energievampieren’, die op anderen teren om hun eigen miezerige bestaan te rechtvaardigen, afkomt. Leer om te gaan met mensen die jou in hun drama en negativiteit proberen mee te sleuren.
4. Maak een plan
Elke opgave die veel wilskracht vereist moet bekeken worden in zijn eigen context. Om jezelf voor te bereiden en klaar te maken om aan een nieuwe routine te beginnen, is het verstandig om een bepaalde tijd vast te stellen die je jezelf geeft om alles goed te organiseren en alle mentale energie bij elkaar te rapen die je nodig zal hebben.
Meditatie en alle andere activiteiten die je kunnen helpen om rustig te worden van binnen en jezelf te vinden zullen behulpzaam zijn om jezelf te herladen en je lichaam en geest voor te bereiden op wat komen gaat.
5. Onthoud jouw ‘waarom’
Wanneer we kiezen voor een bepaald pad is het makkelijker om dit pad aan te blijven houden wanneer we weten dat hetgeen we aan het doen zijn aansluit op onze kernwaarden. Wanneer we moeten bepalen wat onze kernwaarden zijn, zullen we minder geneigd zijn om impulsief te handelen. Wanneer we dingen impulsief doen, denken we niet meer na en handelen we vanuit onze emoties.