Vijf stappen om lastige situaties te overwinnen

Vijf stappen om lastige situaties te overwinnen

Laatste update: 29 september, 2017

Het leven is een landschap vol heuvels en valleien, een combinatie van gelukkige momenten, het normale, dagelijkse leven en een paar lastige situaties. Soms voel je je euforisch, en op andere momenten voelt het alsof de wereld vlak boven je naar beneden keldert. En hoewel we als mensen van nature geneigd zijn om te streven naar geluk, zijn het echter de lastige situaties die ons op de proef stellen en ons helpen groeien.

De manier waarop je op deze lastige momenten reageert is wat jou definieert als persoon, en ook wat ervoor zorgt dat je meer waarde hecht aan al het andere dat jou overkomt. Wanneer je in staat bent om je een weg te banen door lastige situaties, zul je niet alleen innerlijke groei ervaren, maar zul je ook leren om geluk vanuit een nieuw perspectief te waarderen, waardoor je sterker en wijzer zult worden.

“Het leven is niet wat het hoort te zijn. Het is wat het is. De manier waarop je ermee omgaat maakt het verschil.”

-Virginia Satir-

Zelfs in de meest wanhopige situaties is er nog een sprankje hoop. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch is het wel degelijk mogelijk om uit die put te klimmen en de dingen die gebeurd zijn achter je te laten. Er zijn genoeg mensen die hierin geslaagd zijn. Het is niet makkelijk, maar niemand heeft ooit gezegd dat het dit wel zou zijn. Daarom geven wij je wat advies om je te helpen om die situaties te overwinnen die jou verstikken en die in eerste instantie moeilijk te ontkomen lijken.

Ook dit zal voorbijgaan

Waarschijnlijk weet je uit eigen ervaring al dat aan alles een einde komt, dat alles voorbijgaat en niets voor altijd is. Ook de pijn en angst die je nu voelt, zal op een dag dus voorbijgaan, hoe overweldigend of intens deze gevoelens in eerste instantie ook zijn. Het zal voorbijgaan. Blijf dus niet aan je pijn vasthouden om een manier te vinden om ermee om te gaan. Laat het vloeien, voel het, maar raak er niet aan gehecht.

Meisje Dat Uit Haar Raam Kijkt Naar De Sterren

Voel je niet schuldig voor de pijn, en ga ook niet op zoek naar iemand om de schuld te geven, of je dit nu zelf bent of iemand anders. Met zoeken naar een schuldige los je niets op, het zal er alleen maar voor zorgen dat je nog bozer wordt. Voel je pijn, het is jouw pijn. Laat het vloeien. Vroeg of laat zal het verdwijnen, maar dit zal alleen gebeuren als je het naar de uitgang laat stromen.

“Geconfronteerd worden met moeilijkheden is onvermijdelijk. Ervan leren is optioneel.”

-John Maxwell-

Je bent net zo sterk als je wilt zijn

Je hebt kracht in je, net zo veel kracht als je wilt hebben. Het enige wat je hoeft te doen is er gebruik van maken. Als je nog niet weet hoe sterk je bent, dan komt dit doordat je de kracht die je in je draagt nog nooit hebt hoeven te gebruiken. Wanneer je geconfronteerd wordt met een lastige situatie, krijg je de kans om die innerlijke kracht naar buiten te laten komen.

Voel je het niet? Dan komt dit doordat je bang bent, je voelt een verlammende angst die ervoor zorgt dat je alleen maar kunt denken in termen van rampzaligheid. Alles wat je angst jou wijsmaakt is echter een leugen. Je kunt deze situatie overwinnen, omdat je vanbinnen beschikt over de middelen om dit te doen. Vind deze middelen, pak ze vast en gebruik ze.

Geef je wilskracht controle over je geest, en laat je rede controle nemen over je hart. Accepteer het gegeven dat je gebruik moet maken van je kracht, zelfs al doet het pijn. Wees dapper en kies ervoor om de controle over je gedachten in handen te nemen.

“Het leven bestaat voor 10% uit wat je overkomt en voor 90% uit hoe je hierop reageert.”

-Charles Swindoll-

Vrouw Met Een Papegaai Op Haar Schouder

Laat niemand jouw realiteit voor je bepalen

Pijn en verlies horen nu eenmaal bij het leven. We moeten allemaal pijnlijke situaties doormaken. Zorg er echter voor dat de manier waarop andere mensen met pijn omgaan niet bepalend wordt voor de manier waarop jij je eigen realiteit onder ogen komt. Dit is jouw realiteit, van niemand anders.

Er bestaat geen ‘juiste’ manier om pijn te overwinnen; je hoeft hier niet politiek correct mee om te gaan. Bepaal zelf wat en hoe je het wilt doen. Zoek in jezelf naar wat je nodig hebt om de pijn te laten vloeien. Zoek naar je eigen innerlijke kracht en bepaal zelf hoe je je pijn zult benaderen.

Er zullen genoeg mensen zijn die de manier waarop jij met pijn omgaat niet zullen begrijpen, maar dat is niet jouw probleem. Geef niemand de kans om voor jou te bepalen hoe jij je eigen lastige situaties onder ogen zou moeten komen.

Richt je niet op de dingen waar je geen controle over hebt

Wanneer we geconfronteerd worden met een lastige situatie, zijn er zo veel dingen waar we geen controle over hebben. Toch zijn er genoeg mensen die zich wanhopig aan deze dingen vastklampen, op zoek naar een verklaring of iets of iemand om de schuld op af te schuiven. In deze poging om de situatie onder controle te krijgen, klampen ze zich echter ook vast aan hun woede en pijn.

Laat het los, houd je niet bezig met dingen waar je geen controle over kunt krijgen. Laat je angsten stromen, zodat je jezelf ervan kunt bevrijden, en je je kunt richten op het vinden van innerlijke vrede. Je kunt de situatie of je emoties niet controleren, probeer dit dus ook niet. Leer het gewoon te accepteren zonder ergens gehecht aan te raken.

Overal zit een betekenis achter; vind deze betekenis

Alles in het leven heeft een betekenis, gebeurt met een rede, of draagt ergens aan bij. Je moet deze betekenis alleen maar zien te vinden. Vertrouw erop dat je overal iets goeds uit kunt halen, uit alles wat jou overkomt, zelfs de meest pijnlijke situaties. Probeer de situatie niet te begrijpen of manipuleren. Laat het jou simpelweg iets bieden waar je van kunt profiteren, zodat je kunt leren en sterker kunt worden.

Meisje Dat In Het Donker Buiten Loopt

Romanschrijver Dean R. Koontz zei ooit eens dat gebeden wel degelijk worden beantwoord, maar dat we alleen moeten leren om aandachtig te luisteren en te geloven in het antwoord. God schreeuwt niet, hij fluistert, en zijn fluisteringen zullen jou de weg wijzen. Pas dit toe op jouw eigen overtuigingen, ook dan is het idee net zo waardevol.

Laat los wat je pijn doet, zelfs als loslaten pijn doet


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.