Vijf redenen waarom we verliefd worden
De liefde zal altijd een mysterie zijn. Dat is een van de redenen die het zo aantrekkelijk maken. Nog steeds begrijpen we de redenen niet ten volle waarom we verliefd worden op bepaalde mensen en niet op andere.
In het Journal of Personal and Social Psychology heeft men een onderzoek uit 2005 gepubliceerd. Deze studie heeft wellicht enkele antwoorden op dit bijzondere mysterie. Het onderzoek bundelde over het onderwerp bepaalde ideeën over het onderwerp. Het verschaft zeker geen volledig beeld, toch noemt het enkele redenen waarom we verliefd worden.
Wat we “chemie” noemen, is vooral een gevoel van aantrekking tot bepaalde eigenschappen. Wanneer je iemand met meerdere van deze kenmerken ontmoet, dan ontwikkelt zich een magnetische kracht. Die zorgt ervoor dat jij je tot die persoon aangetrokken voelt. Waarom worden we dan verliefd? We geven je hier vijf verschillende theorieën.
Waarom worden we verliefd?
1. Soort zoekt soort
Vele mensen geloven het oude gezegde dat “tegenpolen elkaar aantrekken.” Studies tonen echter aan dat dit niet echt waar is. Gelijkenissen trekken elkaar namelijk aan.
De reden is dat de romantische liefde een aantal mechanismen van wederzijdse identificatie bezit. Om verliefd te worden moet je het gevoel hebben dat de andere persoon jou op één of andere manier opnieuw bevestigt.
Wat soms gebeurt, is dat een persoon eigenschappen kan hebben die heel duidelijk zijn. Die zijn echter niet zo duidelijk bij de andere persoon. Of om een bepaalde reden kan die persoon ze onderdrukken.
Het kan ook gebeuren dat twee mensen zich tot elkaar aangetrokken voelen omdat de dingen die hen binden, sterk genoeg zijn. Hoe het ook zij, wetenschappers beweren dat je verliefd wordt op mensen die net als jou zijn.
2. Ze herinneren jou aan je moeder of je vader
Wetenschappelijk onderzoek heeft deze populaire verklaring daadwerkelijk ondersteund. Het is dus heel gemakkelijk om verliefd te worden op iemand die op jouw ouders lijkt. Aanvankelijk zie je het wellicht niet duidelijk. Als je er echter meer over nadenkt, dan zal je beseffen dat het waar is.
De gelijkenis met één van je ouders kan fysiek zijn, zoals bijvoorbeeld de manier waarop ze lachen. Meestal heeft de gelijkenis echter meer te maken met de persoonlijkheid. Beschermend, controlerend of veeleisend zijn, enzovoort.
Het is dus gemakkelijk om deze eigenschappen in verband te brengen met jouw liefde voor je ouders. Dat is dan ook de reden waarom de vonken in het rond vliegen.
3. Je hebt samen goede gesprekken
De meest beslissende factor in de liefde is waarschijnlijk de communicatie. Samen zijn met iemand met wie je gemakkelijk kan praten, zal jou een goed gevoel geven. Iedereen wil iemand die in staat is om te luisteren zonder neerbuigend te zijn. We willen iemand die kan communiceren wat ze denken en voelen.
Onderzoekt toont aan wat je voelt nadat je met iemand een persoonlijk gesprek gevoerd hebt. Je voelt dan een zekere verwantschap met die persoon. Als de gesprekken met jouw partner op natuurlijke wijze verlopen, dan is de kans zelfs nog groter dat je bij hen blijft.
4. Extraverte eigenschappen, een reden waarom we verliefd worden
Onderzoek toont ook aan dat extraverte mensen “meer tot liefde inspireren” dan niet-extraverte. Dit heeft te maken met het eerste punt. Voor extraverte mensen lijkt het immers gemakkelijker om te communiceren en mensen op hun gemak te stellen. In die context is de kans op wederzijdse aantrekking veel groter.
Wanneer iemand open is over wat ze denken en voelen, dan boezemt dat vertrouwen, warmte en nabijheid in. Introverte mensen hebben het daarentegen vaak moeilijker met dit soort communicatie. Dat betekent uiteraard niet dat ze niet verliefd worden. Voor hen is het echter niet zo gemakkelijk om een relatie te beginnen.
5. Extreme ervaringen delen
Een extreme ervaring met iemand delen schept meestal een band. Het mogelijke koppel kan tijdens deze ervaring ook dingen ontdekken die ze gemeenschappelijk hebben. In dat geval is het zelfs nog waarschijnlijker dat ze zich tot elkaar aangetrokken zullen voelen. Problematische ervaringen verhogen bovendien vaak de libido.
Wanneer je een moeilijke periode in je leven doormaakt, dan word je socialer. Je kan je dan met iemand verbonden voelen omdat je samen aan skydiving gedaan hebt of omdat jullie allebei een dierbare verloren hebben. De wetenschap toont aan dat dit soort situaties jou vooral gevoelig maken voor andere mensen – voor wat ze doen, zeggen, met je delen, enzovoort.
We zullen de “logica” van de liefde nooit volledig begrijpen. Toch geeft de wetenschap ons enkele aanwijzingen omtrent de redenen waarom we verliefd worden. Is één van deze redenen van toepassing op jouw relatie?
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Montes, M., & María, J. (2007). Comprensión del enamoramiento. Cauriensia.