Vijf giftige gewoontes die je van je geluk beroven
Het is dan ook zo dat ondanks het gegeven dat vele van onze gewoontes ons in staat stellen om onze inspanningen te optimaliseren en dus als gezond kunnen worden beschouwd, er vele andere zijn die uiteindelijk giftig zullen zijn voor onze gezondheid en ons leven zelf, waarmee ze dus ons geluk in de weg staan.
Het is zelfs mogelijk dat bepaalde gewoontes die jij als relatief ‘goed’ beschouwt in werkelijkheid helemaal niet zo goed zijn, of dat je je niet eens bewust bent van de gevolgen die jouw verzameling aan gewoontes veroorzaakt. Vandaag bespreken we vijf giftige gewoontes die je er mogelijk van weerhouden om gelukkig te zijn.
1. Negatief denken
We zijn geneigd om de slechte gewoonte te hebben om negatief te denken. We zijn experts in wat we niet willen, niet hebben, niet verdienen of niet kunnen en richten hier al onze aandacht op. Het kweken van negatieve gedachten kan een slechte gewoonte zijn die ons uiteindelijk zowel op sociaal als individueel vlak beperkt. Omdat als jij gelooft dat je het niet kunt, zul je het dan werkelijk proberen?
Negatieve gedachten kunnen geheel op eigen houtje uitgroeien tot onze grote vijand die ons beetje bij beetje vangt in zijn spinnenweb, waarbij hij alles om ons heen verandert in een grote grijze mist die, in de meest extreme gevallen, verandert in depressie en variabelen hiervan.
Het probleem met deze negatieve gedachten is dat ze een gewoonte zijn geworden; we zijn eraan gewend geraakt en dus zal het niet zo makkelijk zijn om met ze af te rekenen. We moeten dan ook beginnen door aandacht te besteden aan onze manier van denken, wat onvermijdelijk verbonden is aan de manier waarop we spreken en onszelf beoordelen. Bovendien zal het richten van je aandacht op datgene dat je wilt tevens een middel zijn dat ons in staat stelt om het licht op te roepen te midden van die dikke grijze mist.
2. Anderen overal de schuld van geven
Anderen de schuld geven van wat jou overkomt, betekent dat je de verantwoordelijkheid voor je eigen daden en eigen gevoelens vermijdt. Je vertelt jezelf op deze manier dat jij niet de baas bent over je leven, maar dat anderen en de omstandigheden zelf dit zijn.
Het is noodzakelijk dat je onthoudt dat jij de controle hebt over jezelf en dat alleen jij de antwoorden hebt op wat jou overkomt. De bekende luchtmachtpiloot en religieus leider Dieter Uchtdorf zei eens: “Hoe ouder we worden, hoe vaker we terugkijken en ons realiseren dat externe omstandigheden niet echt uitmaken en dat ze ons geluk niet bepalen.”
Geluk is een houding en als je ervoor kiest om anderen de schuld te geven van wat jou overkomt in plaats van je bewust te zijn van wat je kunt doen om vooruit te komen, dan zal het moeilijk voor je zijn om ervan te genieten.
3. Iemand willen zijn die je niet bent
Je kunt door het leven gaan als jezelf of je kunt het tegenovergestelde doen en proberen om de persoon te zijn die anderen willen dat je bent. De keuze is aan jou, maar het mag duidelijk zijn dat veranderen in de persoon die anderen graag zien, zal betekenen dat je je eigen manier van zijn verraadt. Denk erover na. Hoe kun je nu gelukkig zijn als je niet jezelf bent?
Een masker opzetten is als een tweesnijdend zwaard, een val die je mettertijd steeds verder van jezelf en van wie jij gelooft dat je bent zal verwijderen. Dus, ontdek jezelf, leer om jezelf te accepteren, om van jezelf te houden en toon jezelf zoals je bent; dit is de enige manier waarop de relatie die je hebt met jezelf en anderen authentiek zal kunnen zijn.
4. Jezelf vergelijken met anderen
Jezelf vergelijken met anderen zal totaal geen zin hebben, omdat ieder van ons uniek en onvervangbaar is en andere ervaringen heeft meegemaakt. Hun verhaal, jouw verhaal en mijn verhaal hebben niets met elkaar te maken, dus waarom zouden we onszelf vergelijken? Om onszelf gerust te stellen of om te kunnen denken dat we superieur zijn? Welk doel hebben we hiermee voor ogen?
Het vergelijken van verschillende ervaringen heeft geen zin, aangezien voor iedereen weer andere voorwaarden gelden.
Mijn geluk kan heel anders zijn dat dat van mijn vriend, dus zal doen wat hij doet mij dan echt gelukkig maken? Stel jezelf de volgende vraag: wat is geluk voor mij? Op deze manier zul je erachter kunnen komen hoe je moet handelen. Dankbaarheid is het tegengif voor vergelijking en het beste middel om geluk te bereiken. Schrijf elke dag op welke dingen jouw leven geweldig maken, hoe klein ze ook mogen zijn… dit zal je gelukkig maken.
5. Niet leren van fouten
Fouten kunnen onze beste leraren zijn als we inderdaad van ze leren. Als we een fout maken, maar we laten deze voorbijgaan zonder na te denken over wat er gebeurd is en welke les we eruit kunnen halen, dan is het heel goed mogelijk dat we deze of een soortgelijke fout in de toekomst opnieuw zullen maken.
Om deze manier van denken te begrijpen, hoef je je alleen maar te verdiepen in de woorden die Thomas Edison ooit eens zei tegen een verslaggever toen deze hem vroeg naar zijn uitvinding van de gloeilamp: “Ik heb niet gefaald. Ik heb simpelweg tienduizend manieren ontdekt die niet werken.” Zo zie je maar dat als we genoeg doorzettingsvermogen hebben en goede daden verrichten, fouten en mislukking slechts deel uitmaken van de weg naar succes.
Negatief denken, anderen de schuld geven, een masker opzetten, onszelf vergelijken met anderen of niet leren van onze fouten zijn slechts vijf van de gewoontes die mogelijk negatieve effecten hebben op onze emotionele toestand en die zonder dat we ons hier ook maar bewust van hoeven zijn ons geluk in de weg staan.
Geluk zit in ons en wij zijn degenen die het kunnen creëren en die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling ervan. Vergeet dit niet. Let op je gewoontes en verander ze mocht dit nodig zijn.