Vijf fatalistische overtuigingen die jou verlammen

Vijf fatalistische overtuigingen die jou verlammen

Laatste update: 01 juli, 2019

Vele mensen zijn zich niet bewust van hun diepgewortelde fatalistische overtuigingen. Op een zeker moment filteren deze overtuigingen zich op één of andere manier in je bewustzijn in en blijven er jarenlang. Je gelooft dat de manier waarop je de wereld ziet, normaal is.

Zelden trek je jouw ideeën in twijfel. Je moet echter beseffen dat deze ideeën niet realistisch en ongegrond zijn. Dat merk je als je ze van dichterbij bekijkt.

Het grootste probleem met fatalistische overtuigingen is dat ze je horizon op een aanzienlijke manier beperken. Het zijn verkeerde ideeën die gecamoufleerd worden met waarheden.

Op die manier kunnen ze jou met verkeerde conclusies over jouw werkelijkheid misleiden. Het ergste aspect hiervan is dat ze je wil doden om te veranderen en om je leven op een andere manier te leiden.

Eén voor één planten deze valse overtuigingen zich in je collectief onbewuste. En dat is niet het enige wat er gebeurt. Ook de maatschappij houdt deze verkeerde ideeën hoog omdat ze een verklaring lijken te geven voor sommige uitdagingen in het leven. Laten we de vijf meestvoorkomende fatalistische overtuigingen bekijken.

“Zeg niet: “Karma, Karma. Mijn Karma heeft me dit gebracht.” Oefen. Oefen. Doe Purushartha (doelgerichte en bewuste actie). Do Tapas (soberheid). Concentreer je. Reinig. Word geen fatalist. Neig niet naar onbeweeglijkheid. Jammer niet al een lam. Brul Om Om Om als een leeuw van Vedanta.”

-Sri Swami Sivananda-

Vijf fatalistische overtuigingen

1. Ik moet de mensen die mij kwetsen, de schuld geven en hen straffen

Dit is één van de fatalistische overtuigingen die ervoor zorgt dat we ons in onze relaties op een kinderachtige manier gaan gedragen. Het laat ons denken dat we in vele situaties passieve slachtoffers zijn van de daden van anderen. De reden is dat de rol van slachtoffer veel aantrekkelijker is dan om verantwoordelijkheid te nemen.

Ik moet de mensen straffen die mij kwetsen

In deze context eindigen vele conflicten in stijgend geweld. Alle betrokkenen berokkenen elkaar na verloop van tijd schade. Het komt ook vaak voor dat één of alle betrokken partijen bij het conflict zich meer zorgen maken over “winnen” of het slachtoffer spelen dan om het probleem eigenlijk op te lossen.

2. Mijn tegenslag is afkomstig van externe oorzaken, ik kan er dus niets aan doen

Dit gebeurt wanneer je gelooft dat negatieve ervaringen afkomstig zijn van onzichtbare krachten die je niet begrijpt of waarover je geen controle hebt. Om één of andere reden hecht dit ongeluk zich aan jou vast.

Een externe kracht de schuld geven dan dingen maakt het in feite mogelijk om verantwoordelijkheid uit de weg te gaan. Het maakt van jou een slachtoffer van willekeurig toeval of van het lot. Als je geen controle kan hebben over je overkomt, waarom zou je het dan proberen?

In deze situatie ga je er opnieuw van uit dat jij het onderwerp niet bent. Je bent integendeel het voorwerp van pech. Je wijst elke verantwoordelijkheid voor je daden af en tegelijkertijd ook de vrijheid om jouw eigen leven een richting te geven.

Als je dit gelooft, dan zal je alles wat er gebeurt, toeschrijven aan externe krachten. Op die manier hoef je jouw eigen daden en fouten niet te onderzoeken.

Mijn tegenslag is het gevolg van externe factoren

3. Het is gemakkelijker om problemen te vermijden dan ze te confronteren

Problemen zoeken is even dom als proberen om ze te vermijden. Je hoort en ziet voortdurend berichten die je zeggen dat je de dingen eenvoudig moet houden, dat je niet betrokken moet raken bij problemen.

Ze zeggen je dat je de dingen moet laten zoals ze zijn en vermijden om aan de boom te schudden. Vaak leiden deze boodschappen tot passiviteit en conformisme.

Het ergste aspect is echter dat je door je problemen uit de weg te gaan, ze vaak erger maakt. Dingen tijdelijk en op een volwassen manier aanpakken kan helpen om ervoor te zorgen dat ze geen blijvende schade veroorzaken.

Je kop in het zand steken en wachten tot iets voorbij gaat, kan een dure beslissing zijn. Je kan misschien even ophouden met naar het probleem te kijken. De gevolgen hiervan kunnen echter rampzalig zijn.

4. Mensen doen niet wat ze verondersteld worden te doen

Sommige mensen kiezen ervoor om het kwaad in de wereld met allerlei verklaringen weg te praten. Volgens hen is het immers het logische gevolg van de daden van anderen.

Andere mensen doen dus niet wat ze verondersteld worden te doen. Dat is de reden waarom de dingen niet werken. Deze fatalistische overtuiging helpt niet. Het vervormt integendeel op een ernstige manier de interpretatie van de werkelijkheid.

Ook deze overtuiging helpt je om verantwoordelijkheid uit de weg te gaan. Uiteraard is het mogelijk dat je gelijk hebt over “andere” mensen. Het is mogelijk dat ze niet doen wat zou moeten. Je kan echter niet elk kwaad verklaren op basis van de fouten van anderen of van daden met slechte bedoelingen.

Fatalistische overtuigingen

5. Het is verschrikkelijk wanneer de dingen niet lopen zoals ik wil

Fatalistische overtuigingen zijn vaak geworteld in de harten van egocentrische mensen. Het is hun egocentrisme dat hen tegenhoudt om hun eigen overtuigingen te ontleden.

Dit maakt het moeilijk, om niet te zeggen onmogelijk, voor hen om de mogelijkheid te aanvaarden dat ze het mis hebben. Daarom vind je gemakkelijk mensen die gefrustreerd raken wanneer de dingen niet precies gebeuren zoals zij willen.

De reden is dat ze geloven dat er slechts één manier is om de dingen te zien en te doen: hun manier. Wanneer de werkelijkheid tegen hun verlangens ingaat, dan verbreden ze hun horizon niet en aanvaarden ze het. Ze vechten daarentegen tegen de realiteit en kunnen niet verdergaan.

We willen met deze opmerking afsluiten. Al deze fatalistische overtuigingen zijn schadelijk. Ze dragen namelijk bij tot het idee dat jij je leven niet in handen hebt. Ze wissen integendeel de vrijheid en de autonomie uit die we allemaal kunnen bezitten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.