Vier feilloze methodes om angst onmiddellijk te overwinnen

Vier feilloze methodes om angst onmiddellijk te overwinnen

Laatste update: 12 juni, 2017

We kunnen om ontzettend veel redenen angstgevoelens ontwikkelen. Een dramatische gebeurtenis, stress voor een belangrijk moment of zelfs een levendige verbeelding die ons in staat stelt om in de toekomst te kijken en rampen te voorspellen.

Wat de redenen ook mogen zijn, ze hebben allemaal twee dingen met elkaar gemeen. Ten eerste dat je jezelf moet kalmeren om vooruit te komen. Ten tweede dat ze een kortsluiting veroorzaken die resulteert in angstgevoelens die we niet kunnen controleren.

1. Je ademhaling controleren

Het maakt niet uit wat de oorzaak is van jouw angst. Het is altijd zo dat er sprake is van een ademtekort die een soort kortsluiting in je lichaam en geest teweegbrengt. De ademhaling wordt snel en oppervlakkig, wat andere symptomen van angst triggert.

Als je je ademhaling dan ook kunt controleren, kun je tevens andere symptomen van angst controleren. Maar hoe kun je je ademhaling controleren onder dergelijke omstandigheden? Dit lijkt moeilijk, maar is eigenlijk best wel makkelijk.

7/11 regel

Om je ademhaling te controleren hoef je slechts de volgende stappen van deze 7/11 regel toe te passen:

  • Sta stil
  • Concentreer je op je ademhaling, zonder ergens anders aan te denken
  • Adem zo diep in als je kunt terwijl je in gedachten tot zeven telt
  • Adem rustig uit terwijl je in gedachten tot elf telt

Doe dit een minuut lang. Als het je niet direct de eerste keer lukt, maak je dan geen zorgen. Herhaal het proces net zo lang tot je het onder de knie hebt. De sleutel is om het uitademen langer te maken dan het inademen.

Angst

2. Wees voorbereid op situaties die jou angstgevoelens bezorgen

In veel gevallen zijn we ons bewust van de gebeurtenissen die ons angst kunnen bezorgen, dit omdat we ze of al eens hebben meegemaakt, of omdat de gedachte eraan alleen ons al overstuur maakt. In deze gevallen is het nodig om onszelf voor te bereiden zodat we niet het slachtoffer worden van onze angstgevoelens.

Zodra je de eerste lichamelijke reacties van angst begint te ervaren moet je de 7/11 regel toepassen. Laat je niet overweldigen door de angstgevoelens.

Deze eerste tekenen omvatten een versnelling van de ademhaling die zorgt voor koud zweet, klamme handen, stemmingswisselingen, ongecontroleerde bewegingen en andere symptomen die jou geestelijk verzwakken. Jouw verbeelding doet de rest.

Pas in dergelijke situaties direct de 7/11 regel toe. Probeer niet om de situatie te rechtvaardigen of te begrijpen, noch zou je moeten proberen om te rationaliseren wat jou overkomt totdat je in staat bent om je ademhaling te controleren. Om dit te doen, moet je je geest leegmaken. Bereid je voor op de culminatie van jouw angstgevoelens en het zal makkelijker voor je zijn om jezelf te kalmeren als je je ooit weer angstig voelt.

3. Beheers je verbeelding

De verbeelding speelt zeker een grote rol in ons leven en zorgt ervoor dat we doelen voor onszelf kunnen bedenken, dat we in staat zijn om ons leven vooruit te plannen en te dromen. Soms kan onze verbeelding echter een loopje met ons nemen.

Angst

Als we iets verwachten of als nieuwe omstandigheden zich voordoen, dan is het een natuurlijke reactie om te bedenken wat er zal gebeuren. Over het algemeen kunnen we zowel hele positieve als hele negatieve situaties inbeelden, en alles wat daartussen zit. Er zijn echter ook mensen die zich alleen maar het negatieve kunnen voorstellen, waardoor ze de kans dat deze negatieve situaties zich ook daadwerkelijk zullen voordoen overschatten.

We zien dit vaak bij mensen die de wereld waarnemen als een vijandige plek, die vol valkuilen zit en ontworpen is om je onderuit te halen. Ook hier kunnen we de 7/11 regel toepassen. Het zal ons in staat stellen om op realistische wijze in te schatten wat de kans is dat bepaalde scenario’s zich daadwerkelijk zullen voordoen.

4. Rationaliseer je emoties

Als je overweldigd wordt door angst, is het ontzettend moeilijk om helder na te denken. De geest is troebel. Emoties nemen de boel over. Pas als de emoties minder heftig worden beginnen we weer rustig te worden. Het rationaliseren van emoties kan ervoor zorgen dat onze hersenen de emoties anders benaderen door in de nadenkmodus gaan.

Probeer hiervoor jouw angstgevoelens eens te beoordelen op een schaal van een tot en met tien. Door dit te doen zullen je hersenen beginnen na te denken en zullen ze gaan vechten tegen de emotionele controle. Zodra je jouw angst hebt beoordeeld, stel je dan voor dat deze waarde te zien is op een thermometer en voel hoe de waarde beetje bij beetje omlaag zakt.

Schuldgevoel en zorgen zijn nutteloze emoties

Ons leven zit vaak vol schuldgevoel en zorgen, twee emoties die helemaal niets goeds aan ons leven toevoegen, maar … Meer »