Verwachtingen in relaties: nuttig of schadelijk?
Veel mensen denken dat het hebben van verwachtingen in relaties iets negatiefs is dat op den duur alles kapot maakt.
Het niet hebben ervan kan er echter voor zorgen dat je de interesse in de relatie verliest. Waarom? Omdat het aan de ene kant kan laten zien dat je er niet echt aan denkt om op lange termijn bij die persoon te zijn. En aan de andere kant kan het erop wijzen dat je niet echt weet wat je van die relatie wilt.
Hier volgen enkele voorbeelden van verwachtingen in relaties.
- Hoe zal mijn leven zijn met deze persoon?
- Zullen ze voor altijd van me houden?
- Welke doelen zullen we samen hebben?
- Zullen we kinderen krijgen?
- Zullen ze me trouw zijn?
Als je nadenkt over de cursussen die je hebt gevolgd, het werk dat je doet, of zelfs de plaats waar je woont, zul je je realiseren dat verwachtingen wel degelijk invloed hebben op hoe je je voelt en wat je doet. Ze zijn gewoon een beetje geloof dat een mogelijkheid uiteindelijk werkelijkheid zal worden.
Om deze mogelijkheden vrucht te laten dragen, moet je actie ondernemen. Als je de verwachting hebt dat je op een dag leraar zult kunnen worden, dan zul je uiteraard naar dat doel toe moeten studeren en stappen moeten zetten. Zo niet, dan blijft het bij een vluchtige droom.
Maar kunnen we dezelfde theorie toepassen in de wereld van relaties? Zijn verwachtingen nuttig? Bewegen ze ons vooruit of trekken ze ons terug?
De “slechte” verwachtingen in relaties
Verwachtingen in relaties zijn noodzakelijk. Het is echter belangrijk om onderscheid te maken tussen verwachtingen die echt zijn en verwachtingen die slechts het resultaat zijn van een romantische droom.
Hetzelfde kan gebeuren op andere gebieden. Laten we bijvoorbeeld nog eens denken aan het voorbeeld van leraar worden. Als je niet traint en alleen maar niets zit te doen, zullen je verwachtingen eindigen als een onmogelijk, gefrustreerd verlangen.
Het probleem in relaties is dat we onszelf soms bedriegen. Dit gebeurt vooral in de fase van verliefdheid, in de eerste weken en maanden van de relatie. Dan zie je alleen de prachtige aspecten van de ander en denk je aan een idyllische toekomst. Je hebt nog geen realistische analyse gemaakt van het profiel en de omstandigheden van de ander.
Daarnaast heb je in gedachten een ideaal van wat je hoopt in een relatie. Daardoor verwacht je vaak dat dat ideaal wordt vervuld. Het maakt niet uit of de ander de ideale vereisten heeft om de ware voor jou te zijn of niet. In je fantasiewereld denk je altijd dat je ze kunt veranderen.
Dit soort verwachtingen in relaties zijn niet gebaseerd op iets werkelijks. Ze zijn alleen gebaseerd op ideeën die je misschien hebt, en onrealistische romantische ideeën dat “Liefde alles kan,” “Als je echt van me houdt zul je moeite doen om te veranderen,” of “Met de tijd zullen we dingen veranderen.”
Het nut van verwachtingen in relaties
Er zit echter nog een andere kant aan dit alles. Als je ervoor kiest om al je verwachtingen te onderdrukken, dan is het zeer waarschijnlijk dat je nooit eens een relatie beginnen. Zonder verwachtingen is je horizon vervaagd en is er geen basis om een relatie op te bouwen.
Daarom zijn sommige verwachtingen in relaties duidelijk nuttig, zolang ze de relatie niet schaden en altijd de communicatie tussen de twee helpen.
We kunnen de verwachting hebben dat we een kind krijgen (of dit nu wel of niet gebeurt). Idealiter, als jij je zo voelt, zou je partner er ook zo over moeten denken. Hoewel het altijd mogelijk is dat ze van gedachten veranderen, is er geen garantie dat dit zal gebeuren. Als ze niet van gedachten veranderen, kan er wrok en teleurstelling ontstaan.
Daarnaast motiveren verwachtingen in relaties het paar om samen een leven op te bouwen. Hierdoor is het ideaal dat de persoon met wie je bent vergelijkbare verwachtingen heeft. Je moet nadenken over wat zij van jou verwachten, van jullie leven samen, en van jullie relatie.
Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de relatie geen succes wordt. En, over dit thema, moeten we hier ook toevoegen dat het belangrijk is om onderscheid te maken tussen alle verwachtingen die diep geworteld zijn in onze gemoedstoestand.
Slotbeschouwingen
Correct beheer van je verwachtingen zal een goede basis vormen voor je emotionele toestand en voor de relatie zelf. Bijvoorbeeld wat je wilt van de relatie en hoe je wilt leven. Het is niet goed om te proberen deze verwachtingen op te leggen aan de ander als die er niet hetzelfde over denkt.
“Er is geen gunstige wind voor de zeeman die niet weet waar hij heen moet.”
–Seneca–
Los daarvan is het altijd een goed idee om in jezelf te kijken en onderscheid te maken tussen de verwachtingen die je onmisbaar vindt in je relatie en die welke van secundair belang zijn. Alleen zo kun je werkelijk gezonde relaties opbouwen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Garrido Garduño, A., Reyes Luna, A. G., Torres Velázquez, L. E., & Ortega Silva, P. (2008). Importancia de las expectativas de pareja en la dinámica familiar. Enseñanza e Investigación en Psicología, 13(2).
- Garrido Garduño, A., Reyes Luna, A. G., Ortega Silva, P., & Torres Velásquez, L. E. (2007). La vida en pareja: un asunto a negociar. Enseñanza e investigación en Psicología, 12(2).
- Sánchez Aragón, R. (2009). Expectativas, percepción de estabilidad y estrategias de mantenimiento en las relaciones amorosas. Enseñanza e investigación en psicología, 14(2).