Verveeld zijn: je brein zal je ervoor bedanken
Het is niet waar dat je verveeld zijn moet bestrijden met alleen externe stimuli. Het is mogelijk om alleen en in stilte met verveling om te gaan. In feite is het een vaardigheid die je kunt beheersen. Deze vaardigheid kan je creatieve capaciteit vergroten.
Volgens Guillermo Funes, professor in de psychologie aan de universiteit Carlos III,” zorgt verveling voor creativiteit. Het doorbreekt routines en kan iets nieuws creëren.” Wanneer je je verveelt, begin je aan nieuwe dingen te denken. In zekere zin verscherpt verveling je verbeeldingskracht en creativiteit.
Een onderzoek van de Universiteit van Central Lancashire beweert dat saaie activiteiten, zoals naar vergaderingen gaan, tot meer creativiteit kunnen leiden. Ondertussen kunnen andere activiteiten, zoals schrijven, de effecten ervan verminderen. Concluderend zouden we ons misschien soms moeten vervelen.
“Verveeld zijn. Het is de ziekte van gelukkige mensen. Ongelukkige mensen hoeven zich nooit te vervelen omdat ze te veel te doen hebben. “
-A. Dufresnes –
Als verveling zo groot is, waarom hebben we dan de neiging om ons slecht te voelen bij verveeld zijn?
Waarom zoek je meteen iets als je je verveelt? Wat zit er achter je onvermogen om deze staat te tolereren? Buiten het negatieve label dat eraan wordt toegeschreven, kan verveling worden geïnterpreteerd als een teken van een leeg leven. Het herinnert ons er ook aan dat we niets nuttigs doen.
In ons hyperverbonden en hypergestimuleerde leven is verveling tegelijk een schaars goed en een veelvoorkomende kwaal. Wanneer we ons vervelen, kijken we onmiddellijk naar externe bronnen zoals televisie of technologie om ons eruit te krijgen. We weten niet hoe we van vrije tijd kunnen genieten. De eerste prioriteit is om bezig te blijven.
Dit betekent echter niet dat we het grootste deel van onze dag verveeld moeten doorbrengen. Het betekent eerder dat luisteren naar onszelf en ontdekken wat we willen vermijden met activiteiten ons op de een of andere manier kan helpen.
Aan de andere kant kan een overmaat aan sociale prikkels je helpen om nep-verveling te voelen. Misschien weten we gewoon niet hoe we van simpele dingen kunnen genieten. Meestal verveel je je niet omdat je niets te doen hebt, maar omdat de stimuli niet bevredigend genoeg zijn.
Om echter het ongemak te bestrijden dat verveling veroorzaakt, moet je je realiseren waarom je je verveelt. Verveel je daarom eens en kijk wat er gebeurt.
“Een generatie die geen verveling kan verdragen, zal een generatie kleine mensen zijn.”
– Bertrand Russell –
Op het juiste moment verveeld zijn, is een teken van intelligentie
Is verveeld zijn goed voor je? Zoals met alles, is te veel verveling een slechte zaak. Zoals we hebben gezien, stimuleert verveling creativiteit. Wanneer je in deze staat bent, zoek je naar manieren om jezelf te vermaken. Op de sociale media gaan en het gebruik van elektronische apparaten zal je niet helpen veel creativiteit te ontwikkelen.
Daarbij, wanneer je dit niet doet, komen verbeeldingskracht en inventiviteit in het spel en kun je een hele wereld van mogelijkheden creëren.
Echter kan overmatige verveling ertoe leiden dat je meer alcohol en tabak consumeert. Het kan je een meer extremistisch denken laten ontwikkelen. Het feit dat we ons elke dag verveeld voelen, suggereert dat verveling een doel dient.
Dit is wat Heather Lench, een professor aan de Texas A & M University, beweert. Immers, emoties zoals angst kunnen je helpen gevaar te vermijden. Verdriet kan je bijvoorbeeld helpen voorkomen dat je in de toekomst fouten maakt. Wat doet verveling?
“Verveling is een schadelijk onkruid, maar ook een kruid voor de spijsvertering.”
-Goethe-
Heather Lench vermoedt dat verveling achter een van onze belangrijkste kenmerken schuil gaat: nieuwsgierigheid. Verveling helpt ons om niet in dezelfde routine te vervallen. Het moedigt ons aan om nieuwe doelen te stellen en nieuwe gebieden of ideeën te verkennen. Wees verveeld. Je brein zal je er dankbaar voor zijn.