Verpleegkundigen zijn het hart van de zorg

Verpleegkundigen zijn het hart van de zorg

Laatste update: 01 augustus, 2017

Verpleegkundigen, evenals verpleegassistentes zijn het hart van de gezondheidszorg. Hun werk is net zo belangrijk als dat van doktoren. Maar toch vergeten we vaak dat zonder hun hulp, de gezondheidszorg zoals we die vandaag de dag kennen helemaal niet mogelijk zou zijn.

Ze zijn engelen van beroep, die er voor ons zijn en een duidelijke drang hebben om ons ongemak draaglijk te maken nadat we zijn gegrepen door angst, pijn en gezondheidsproblemen.

Pijn lijden is dragelijker als er een hand beschikbaar is om je te vergezellen. Iemand die je de mogelijkheid geeft om de pijn te verminderen, om je te kalmeren in het geval van onzekerheid en die kan helpen om de angst te handhaven.

Verpleegkundigen


We vergeten misschien hun naam, maar nooit hoe ze ons behandelden

We vergeten wellicht hun namen, maar de waarheid is dat we nooit zullen vergeten hoe ze ons behandelden en hoe ze ons lieten voelen. Net als op alle andere vlakken in het leven zullen we mensen tegenkomen die meer of minder getalenteerd zijn of meer of minder professioneel.

Maar de overgrote meerderheid van de verpleegkundigen zijn daar waar ze zijn omdat ze van hun werk houden. Ze houden ervan om anderen te helpen en de pijn te verlichten. Hun passie voor zorg maakt hun professie een kunstvorm. Er is een grote mate van toewijding en een lange voorbereiding die wederom een diepgewortelde toewijding vereist, nodig om hun werk te kunnen doen.

De mensen die in de zorg werken leggen heel hun ziel en zaligheid in hun werk, en dit heeft invloed op de levens van anderen. Zielen die hun sporen achterlaten in slechts minuten, een spoor dat een leven lang meegaat.

Verpleegkundigen zijn resolute, actieve en dynamische professionals die altijd aan de voorlinie van het gevecht staan. Ze wijden hun leven aan de medische zorg van behoeftige mensen, ongeacht hun conditie.

“Een verpleegkundige geeft je altijd hoop. Ze zijn engelen met stethoscopen.”
-Terri Guillemets-

Verpleegkundigen

Liefde voor het leven: het begin van hun roeping

Ze houden van het leven en dus vechten ze om de gezondheidszorg elke minuut te verbeteren. Ze verschonen luiers, dienen medicijnen toe, kanaliseren emoties en vergezellen ons tijdens de moeilijkste momenten in ons leven.

Dat is waarom, precies waarom, we hen dag in dag uit zouden moeten eren. Omdat zonder hun werk, zonder hun hart, zonder hun wens om anderen te helpen en zonder hun motivatie om iedereen voortdurend te steunen en elke unieke realiteit te leren kennen, de gezondheidszorg zoals wij die kennen uit elkaar zou vallen.

“Verpleegkundigen zijn tijdelijk het bewustzijn van het onbewuste, de levenslust van de suïcide persoon, het been van een geamputeerde, de ogen van een recentelijke blinde, de angst van een kind om te bewegen en de stem voor diegenen die te zwak zijn om te spreken.”
-Virgina Henderson-

Verpleegkundigen

Zorg is de essentie van verpleging

Want als er één ding is dat deze zorgengelen ons zeker laten zien, is het wel dat een carrière niet simpelweg een beroep is, maar een manier van leven. Want verpleging is zoveel meer dan een baan. Het is een professionele prestatie waarin kennis, gevoel, kracht en humanisme naast elkaar bestaan.

Vanwege dit alles is deze dag voor hun: voor de verpleegkundigen die ons gesteund hebben. Voor diegenen die sterk blijven en dag in dag uit vechten zodat we allemaal kwaliteitszorg tot onze beschikking hebben.

Zij zijn namelijk gesneden uit een ander soort hout, omdat ze oplossingen voor alles hebben, omdat emotie door hun aderen loopt, omdat zij het het hart zijn van de zorg. Dat is waarom verpleegkundigen een groot eerbetoon en een diepe dankbaarheid verdienen. Bedankt dat jullie onze beschermengelen zijn!


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.