Verlegen betekent niet saai
De meesten van ons zijn waarschijnlijk wel eens verlegen geweest op een bepaald punt in ons leven. In de meeste gevallen is verlegenheid geen ziekte of bijzonder groot probleem.
Verlegenheid is meer als een beschermend schild. We verstoppen onszelf erachter zodat we niet gekwetst kunnen worden, hoewel dit soms juist het tegenovergestelde effect kan hebben.
Verlegen is niet hetzelfde als saai. Het is gewoon een andere manier van zijn.
De ontwikkeling van verlegenheid
Reflecteren op hoe verlegenheid zich ontwikkelt gedurende iemands leven is een zeer interessante manier om zelfkennis te bevorderen. Velen van ons die zich open opstelden gedurende de kindertijd, zijn veranderd in verlegen volwassenen en andersom vindt deze verandering net zo goed plaats.
Deze verandering wordt soms beïnvloed door prestaties en door blootstelling aan een publiek, wat veel angst kan veroorzaken en ons een ongemakkelijk gevoel kan geven.
Daarom is verlegenheid waarschijnlijk niet genetisch bepaald, maar een onderdeel van iemands persoonlijkheid dat beïnvloed wordt door biologisch temperament, maar dat geconditioneerd wordt door sociale interactie. We zouden dit dus in gedachten moeten houden, evenals de ontwikkeling van verlegenheid, om onze eigen verlegenheid te kunnen begrijpen.
Onszelf in het openbaar blootstellen omvat altijd het onderwerpen van onze vaardigheden en ons vermogen aan het oordeel van anderen. En gedurende onze kindertijd en pubertijd zijn we ontzettend bang om geëvalueerd, beoordeeld en bekritiseerd te worden.
Daarbovenop komt dat als de mensen aan wie je blootgesteld wordt geen medeleven of respect tonen, je sociale zelf zich ontzettend kwetsbaar kan beginnen te voelen, wat je zal conditioneren om jezelf op dezelfde manier te voelen in vergelijkende toekomstige situaties.
Dus om onszelf te beschermen tegen deze kwetsbaarheid, trekken we ons terug in onszelf, bang voor wat andere mensen zullen denken, maar ook zonder ons te realiseren dat we nooit zeker zullen kunnen weten wat andere mensen denken.
Is verlegenheid een probleem?
Verlegenheid is een eigenschap die over het algemeen niet problematisch is. Maar wanneer begint het dan wel een probleem te worden?
- Wanneer het veel psychologische stress veroorzaakt.
- Wanneer het ons ervan weerhoudt om onze professionele doelen te bereiken,omdat we bang zijn om in teams te werken.
- Wanneer het ons ervan weerhoudt om de hulp te vragen die we nodig hebben.
- Wanneer we zeer geïnteresseerd zijn om iemand te leren kennen, maar we dit niet doen omdat we te verlegen zijn.
Verlegenheid kan ons onvriendelijk, saai of onzeker doen overkomen; maar ook mysterieus, voorzichtig en welgestemd.
Als je inziet dat je verlegenheid geen tekortkoming is, zul je veel minder psychologische druk voelen en zullen de dingen natuurlijker aanvoelen. Het is belangrijk dat je weet dat hoewel je introvert bent, je nog altijd vriendelijke relaties kunt opbouwen met andere mensen.
Een voorzichtige glimlach, een snelle en directe zin en een gunstige omgeving kunnen de perfecte gelegenheid bieden om te vragen om enkele tips en om een gesprek te beginnen.
Dingen die je zullen helpen je verlegenheid te overwinnen
- Betere kennis van jezelf. Ga na welke situaties je de meeste angst bezorgen en reflecteer op wat ze met elkaar gemeen hebben.
- Leer om je angst en stress onder controle te houden door middel van ademhalings- en ontspanningstechnieken.
- Oefen, oefen, oefen. Dit zal de beste remedie zijn.
- Stel jezelf bloot aan situaties waarin je met andere mensen om moet gaan. En als iets verkeerd gaat, vat het dan niet zo serieus op. Je bent een vaardigheid aan het leren, dat is alles.
- Repeteer in het bijzijn van een vriendelijk publiek voordat je in het openbaar moet spreken. Dit zal je bekend maken met simpele dingen als verbuiging, gebaren, uitspraak, volume en toon.
Verlegenheid die je een ongemakkelijk gevoel kan geven kan worden verbeterd, maar vergeet niet dat verlegenheid ook een charmante kwaliteit kan zijn. Het maakt je niet suf, saai of antisociaal. Het is simpelweg een andere sociale en communicatieve stijl.