Verhalen gebruiken om meervoudige intelligenties te begrijpen

Verhalen kunnen op veel manieren nuttig zijn. In dit artikel bespreken we hoe ze kunnen worden gebruikt om de acht meervoudige intelligenties voorgesteld door Howard Gardner te begrijpen en te ontwikkelen.
Verhalen gebruiken om meervoudige intelligenties te begrijpen

Laatste update: 29 november, 2023

Howard Gardner is een briljante professor aan Harvard. Zijn theorie van meervoudige intelligenties beweert dat er acht verschillende vormen van intelligentie zijn. Verhalen zijn een goede manier om deze te benaderen en te ontwikkelen, zowel voor kinderen als volwassenen.

Gardner stelt dat intelligentie niet simpelweg kan worden gereduceerd tot de meest gestimuleerde soort of de soort die door de academische wereld als het belangrijkst wordt beschouwd. In feite beweert hij dat, hoewel logische en verbale intelligenties belangrijk zijn, ze niet belangrijker zijn dan emotionele, sociale of muzikale intelligentie.

Howard Gardner’s theorie

Laten we, voordat we ons in de wereld van verhalen begeven, eens kijken naar Gardner’s theorie van meervoudige intelligenties.

Howard Gardner
Howard Gardner

Gardner stelt dat zowel volwassenen als kinderen de mogelijkheid hebben om verschillende soorten intelligentie te ontwikkelen. In feite suggereert hij dat we, in plaats van over intelligentie te praten, zouden moeten spreken over een profiel van intelligentie, ongeveer zoals we spreken over een profiel van een persoonlijkheid.

Gardners theorie van meervoudige intelligenties stelt dat er acht soorten intelligentie zijn. Deze zijn:

  • Taalkundige intelligentie. Het vermogen om te lezen, schrijven en spreken.
  • Muzikale intelligentie. Het vermogen om te zingen, op te treden, te luisteren, een instrument te bespelen of muziek te creëren en te analyseren.
  • Logisch-mathematische intelligentie. Dit is verwant aan het traditionele concept van intelligentie. In feite gaat het om het vermogen om hypotheses te identificeren, te berekenen en te verifiëren met behulp van de wetenschappelijke methode.
  • Ruimtelijke intelligentie. Het vermogen om objecten vanuit verschillende hoeken te visualiseren, gezichten of scènes te herkennen en fijne details op te merken.
  • Lichamelijk-esthetische intelligentie. Het vermogen om problemen op te lossen en activiteiten met het lichaam uit te voeren.
  • Interpersoonlijke intelligentie. Het vermogen om anderen te begrijpen en met hen samen te werken om hen te helpen hun problemen te identificeren en op te lossen.
  • Intrapersoonlijke intelligentie. Het vermogen om na te denken over jezelf, je emotionele toestand, fouten, eigenschappen, enz.
  • Naturalistische intelligentie. Gebruikt om de natuur te observeren en te bestuderen, objecten te classificeren en patronen vast te stellen.

Verhalen om de meervoudige intelligenties te ontdekken

Begoña Ibarrola heeft een boek geschreven, Verhalen om de intelligenties te ontdekken. Het boek gaat over het begrijpen en ontwikkelen van de meervoudige intelligenties van Gardner. Ibarrola is bekend van haar andere boeken zoals Verhalen om te voelen en Afscheidsverhalen.

In feite beweert ze dat verhalen een uitstekende opvoedmethode zijn. Bovendien kunnen ouders samen met hun kinderen van de verhalen genieten.

Deze psycholoog uit Bilbao (Spanje) maakt gebruik van het eeuwenoude medium van verhalen vertellen bij het maken van dit boek met verhalen. Elk verhaal richt zich op de ontwikkeling van een van de intelligenties van Gardner.

Ibarrola heeft ook werkbladen in haar boek opgenomen, zodat ouders en kinderen met hun kinderen de meervoudige intelligenties kunnen doornemen. Deze werkbladen bevatten vragen, activiteiten en nuttige tips.

Andere verhalen om de intelligenties te stimuleren

Je vindt verhalen om de meervoudige intelligenties van kinderen te stimuleren zowel in de hedendaagse als in de klassieke literaire wereld. Elk geschreven verhaal is bijvoorbeeld perfect om te werken aan hun linguïstische intelligentie. Want ze moeten het lezen, begrijpen en, als ze hardop lezen, uitspreken.

Wat betreft de andere intelligenties zijn er veel opties. Neem bijvoorbeeld muzikale intelligentie. Een klassiek verhaal om te gebruiken zou De rattenvanger van Hamelen kunnen zijn. Dit geeft het kind een excuus om te zingen, op een fluit te spelen en zich uiteindelijk tot de muziek te gaan verhouden.

Klassieke verhalen hebben meestal een moraal. Daarom zijn ze nuttig om logisch-wiskundige intelligentie te stimuleren. Dit komt omdat het kind leert dat bepaald gedrag en bepaalde acties gelijk zijn aan bepaalde gevolgen. Ze leren dus een logische oorzaak-en-gevolg relatie.

Alle kinderen keerden terug naar hun huizen en brachten geluk terug in het koninkrijk.

-De rattenvanger van Hamelen-

Kind leest een boek

Werken met de andere intelligenties

Om de andere intelligenties te interpreteren, kun je verhalen gebruiken zoals je wilt. Neem bijvoorbeeld de lichamelijk-kinesthetische intelligentie. Dit is een vrij eenvoudige intelligentie om mee te werken. Dat komt omdat het kind, terwijl het verhaal zich ontvouwt, zijn lichaam gebruikt en zijn eigen interpretaties uitvoert.

Aan de andere kant versterken ze hun intrapersoonlijke intelligentie als ze zelf een verhaal lezen. Of, als ze samen met ouders of leerkrachten lezen, ontwikkelen ze hun interpersoonlijke intelligentie.

Naturalistische intelligentie kan worden versterkt door het lezen van elk gerelateerd verhaal. Bijvoorbeeld The Jungle Book of The First Big Book of the Ocean.

Als je eenmaal de beste verhalen hebt gevonden om elk van de intelligenties van Gardner te ontdekken en hebt uitgezocht hoe je ze kunt gebruiken, is de rest eigenlijk heel eenvoudig. Sterker nog, dan kun je beginnen met het proces in de praktijk te brengen. Zo zullen je kleintjes hun volledige potentieel beginnen te ontwikkelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ibarrola, Begoña. (2012). Cuentos para descubrir inteligencias (Padres y maestros). Madrid: Ediciones SM.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.