Alles verdient een tweede kans, zelfs de liefde

Alles verdient een tweede kans, zelfs de liefde

Laatste update: 03 november, 2017

Ik las laatst een kort maar krachtig artikel geschreven door Leila Guierriero, waarvan de kern heel sterk tot mij sprak: de liefde eindigt, en wanneer dit gebeurt, verscheurt het ons, maar mettertijd, moeten we helen en het opnieuw proberen. We moeten de liefde een tweede kans geven.

“Zeg hardop ‘ik mis je’. Voel alsof niets betekenis heeft, althans niet voor heel lang. Denk na over doodgaan. Ga verder met je leven.”

-Leila Guerriero-

We associëren de pijn van een emotionele klap met de pijn van een val omdat het ons laat instorten, kwetst, uit balans brengt, en ons laat denken dat we al onze kracht verloren hebben. Dat is waarom mislukkingen, fouten, en tegenslagen ons zo bang maken. Plotseling zitten we daar met allemaal open wonden, en alleen wij kunnen ze hechten.

Alles verdient echter een tweede kans, en de liefde is geen uitzondering. Het is niet de val die jou doet lijden, het is dat je verslagen op de grond blijft liggen. Je kan en moet het stof van je afvegen, je tranen drogen, en je hart weer aan elkaar naaien. Geef niet op.

Verkondig dapper dat je alles verloren bent

Beseffen wat jou overkomt is, waarschijnlijk om biologische of sentimentele redenen, misschien wel nog moeilijker dan de breuk zelf. Het is niet makkelijk om te erkennen dat je op dat punt bent aangekomen waarop je wel moet reageren om verder te kunnen met je leven. Maar je kunt het wel, zelfs als je denkt van niet, en wanneer je het doet, zal het rouwproces tot een einde komen en zal jij je weer oké beginnen te voelen.

Meisje Zit Verdrietig Op Schommel In Donker Bos

Het is niet makkelijk om de controle over de situatie in handen te nemen, maar het is een prijs die je moet betalen als je opnieuw verbijsterd wilt worden door nieuwe kansen. Sta op uit die kwetsbare slaaptoestand en kom je angst voor acceptatie onder ogen. Het zal veel moeite kosten, maar ik verzeker je dat het het waard is.

Julio Cortázar zei dat “niets verloren is als je dapper genoeg bent om te verkondigen dat alles verloren is.” Als je erover nadenkt, vereist het te boven komen van welk emotionele verlies dan ook dat je moedig genoeg bent om de realiteit te confronteren. Je zult dichter bij het licht komen als je de moed hebt om het te midden van al die duisternis te zoeken.

Rouw voordat je aan een nieuwe relatie begint

We realiseren ons niet vaak dat het woord ‘rouw’ niet alleen gerelateerd is aan het overlijden van een dierbare; het is ook gerelateerd aan de emotionele, cognitieve en fysieke shock als gevolg van een verlies. In het geval van een liefdesrelatie, zijn de stappen die je doorloopt hetzelfde als in andere gevallen van rouw, en hoe lang het rouwproces duurt is afhankelijk van de persoon.

  • Ontkenning: wanneer een liefdesrelatie verbroken wordt, zal de persoon die niet wilde breken ontkennen dat hij zijn partner kwijt is.
  • Woede of onverschilligheid: na verloop van tijd, zal de persoon de relatiebreuk beginnen te erkennen, maar hij zal het misschien niet begrijpen. Dit zal schuldgevoelens oproepen, ongenoegen etc.
  • Onderhandeling: de relatiebreuk is erkend, maar de persoon denkt misschien nog steeds na over oplossingen of manieren om weer bij elkaar te komen.
  • Pijn: in deze fase van het rouwproces, heeft de persoon geen oplossing kunnen vinden en wordt hij overweldigd door verdriet. Als de persoon zijn verdriet geleidelijk aan geen plekje weet te geven, zou hij om hulp moeten vragen.
  • Acceptatie: de persoon heeft zich gerealiseerd dat er geen weg terug is, en is weer van zichzelf gaan houden. Hij heeft geaccepteerd dat het nodig is om de oude relatie te vergeten en nieuwe herinneringen te creëren.

“Vergeten is het bouwen van nieuwe herinneringen bovenop de oude.”

-Elvira Sastre-

Geef jezelf, en de liefde, een tweede kans

Na de acceptatiefase van de relatiebreuk, zul je er klaar voor zijn om weer nieuwe dingen te proberen. Deze zware reis zal jou duidelijk maken hoe belangrijk het is om jezelf te vinden, om te leren van je fouten, en bovenal, om erachter te komen wat jou gelukkig maakt. Je moet van jezelf houden zodat je opnieuw van een ander kunt houden en zodat de ander van jou kan houden.

Meisje Naait Haar Gebroken Hart Weer Aan Elkaar Om De Liefde Een Tweede Kans Te Geven

Op deze manier zul je jezelf een tweede kans geven, en zul je iemand anders een kans geven om te blijven en jouw wereld een fijnere plek te maken. Je verdient het om in de watten gelegd te worden, je verdient genegenheid. Misschien moet je even wat stappen terug nemen, maar het zal geen pijn meer doen. Je zult vol verwondering terugkijken op het verleden, met de dappere blik van een krijger.

“Vonken vliegen voor onze ogen,
oorverdovende bellen rinkelen in onze oren,
en de sterren beginnen te dansen.”

-Rosa Montero, La Ridicula Idea de No Volver A Verte (Het belachelijke idee dat ik jou nooit meer zal zien) –

Ondanks al het leed dat de liefde jou bezorgd heeft, zou je het prachtige gevoel nooit mogen laten verpesten door slechte ervaringen. We zijn geboren om lief te hebben, en hoewel het soms echt wel heel veel pijn doet, heeft het in werkelijkheid niets te maken met pijn. Stel jezelf in staat om de beste versie van jezelf te leren kennen met een nieuwe partner. Als je er werkelijk klaar voor bent, laat angst jou dan niet tegenhouden. Laat het los, laat het groeien, en als het mislukt, probeer het dan altijd opnieuw. Wellicht ook interessant voor jou

Een nieuwe spijker verwijdert de oude niet
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Een nieuwe spijker verwijdert de oude niet

De pijn van een verbroken relatie verdwijnt niet vanzelf als je een nieuwe relatie aangaat, net zoals een nieuwe spijker de oude spijker niet verwi...