Veel stellen beginnen als vrienden, suggereert onderzoek

Soms ontstaat liefde wanneer je het het minst verwacht, met je beste vriend die je elke dag ziet. Misschien is dit je overkomen?
Veel stellen beginnen als vrienden, suggereert onderzoek
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Liefde vindt ons op vele manieren. Soms is het direct. Op het eerste gezicht, het eerste gesprek of de eerste flirt, wanneer wederzijdse fascinatie en passie ons vanaf het begin verenigen. Het gebeurt vaak, maar volgens een recente studie begint een groot deel van de stellen als vrienden.

Met andere woorden, de meestvoorkomende vorm is dat liefde zich langzaam ontwikkelt in de dagelijkse routine waar gedeelde steun, lachen en goede harmonie vroeg of laat leiden tot een affectieve band.

Veel mensen zullen zich hierin herkennen. Onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Social Psychological and Personality Science beweert zelfs dat mensen die uiteindelijk als partners eindigen, zich in het algemeen niet echt tot elkaar aangetrokken voelen.

In de regel is het niet bijzonder gebruikelijk om een speciale aantrekkingskracht te voelen voor een collega op het werk of een vriend van een vriend. Het lijkt er echter op dat na verloop van tijd niemand perfecter of charmanter kan zijn. Sterker nog, bijna, zonder te weten hoe, wordt deze figuur die speciale persoon in je leven waar je niet zonder kunt.

De liefde die voortkomt uit vriendschappen wordt na een jaar of twee duidelijk, volgens een recente studie.

Koppels beginnen vaak als vrienden

68 procent van de stellen begon als vrienden

De hoofdauteur van dit onderzoek (Engelse link) is Danu Anthony Stinson van de Universiteit van Victoria in Canada. In veel opzichten zijn de resultaten niet verrassend. Inderdaad, ondanks het feit dat we in het tijdperk van Tinder en andere apps leven waarmee we een partner kunnen vinden – of een relatie voor slechts één nacht – blijven mensen verliefd worden in een langzaam tempo en op een dagelijkse basis basis.

Dit betekent echter geenszins dat relaties die voortkomen uit vriendschap beter zijn dan relaties die voortkomen uit een bijna onmiddellijke aantrekkingskracht. Toch is de manier waarop ze gebouwd zijn misschien wel interessanter. Als je een relatie begint nadat je goede vrienden bent geweest, kun je de band aangaan met meer zekerheid, kennis en medeplichtigheid.

Het onderzoek beweert dat de tijd vanaf het moment dat mensen elkaar ontmoeten en een vriendschap beginnen tot de liefde verschijnt, gemiddeld 22 maanden is. In feite bijna twee jaar waarin de magie van vertrouwen, de chemie van aantrekking, de alliantie van intimiteit, bewondering en dat verborgen verlangen dat langzaam maar duidelijk naar boven komt, geleidelijk wordt opgebouwd.

Van vriendschap tot platonische liefde tot de consolidatie van een stel

Films en televisie verbeelden vaak fantastische verhalen die beginnen met liefde op het eerste gezicht. Ze beginnen met een oogje en van daaruit ontstaan verschillende avonturen die eindigen in een idyllische relatie. Als deze films echter zouden beginnen met wat er in werkelijkheid gebeurt met ongeveer tweederde van de mensen, zouden de films buitensporig lang zijn.

Veel stellen die als vrienden beginnen, doorlopen verschillende fasen. Er moet ook worden opgemerkt dat deze ervaring zowel bij heteroseksuele mensen als in de LGBTQ+ gemeenschap voorkomt.

Over het algemeen begint een vriendschap en na een paar maanden verschijnt er een platonische liefde. Ze beginnen te fantaseren over hun collega of klasgenoot, de vriend met wie ze zo goed kunnen opschieten en die hen dagelijks ondersteunt.

Er moet worden verduidelijkt dat in platonische liefde seksueel verlangen niet altijd op een open manier bestaat. In feite is er meestal emotionele en intellectuele aantrekkingskracht, toegevoegd aan idealisering. Lichamelijke aantrekkingskracht en verlangen komen later naar voren, in de fase die doorgaans voorafgaat aan de consolidatie van het paar.

Vaak gaat oprechte en koesterende vriendschap gepaard met een intellectuele aantrekkingskracht vergelijkbaar met sapioseksualiteit. Deze mensen stemmen zich af op talloze details en aspecten die beetje bij beetje leiden tot een relatie.

scène om de koppels te symboliseren die begonnen als vrienden

Koppels die beginnen als vrienden

De auteur van dit werk, Danu Anthony Stinson, beweert dat veel van de mensen die in zijn onderzoek werden ondervraagd, aangaven dat ze liever een relatie beginnen vanuit een vriendschap.

Daarom lijkt het erop dat we de neiging hebben om het bijna als vanzelfsprekend aan te nemen dat niets zo belangrijk is in een affectieve band als de steun van iemand die, voordat hij een minnaar werd, wist hoe hij een levenspartner moest zijn.

Degenen die als vrienden zijn begonnen, hebben dit voordeel. Ze weten inderdaad dat ze iemand zullen hebben om op te leunen. Iemand met wie ze al veel dingen hebben gedeeld.

Zoals we eerder al zeiden, betekent dit echter niet noodzakelijk dat dit soort links rijker en gelukkiger zijn dan die welke beginnen met een wederzijdse aantrekkingskracht en een snelle consolidering van de relatie.

In feite vindt iedereen liefde op zijn eigen manier, en geen enkele is beter of slechter dan andere. Want het meest beslissende is wat er daarna gebeurt. Dat is wanneer de affectieve band en het samenleven beginnen. Deze fase is inderdaad altijd nieuw voor iedereen en vereist meerdere inspanningen en delicate psycho-emotionele ambachten.

We kunnen de variabele vriendschap echter nooit uit de vergelijking van liefde verwijderen. Inderdaad, zonder dat blijven alleen passie en verlangen over. Dit zijn vluchtige dimensies die, hoewel intens, niet altijd blijvend zijn. Of die in ieder geval, niet de neiging hebben om langetermijnverplichtingen aan te wakkeren. Wellicht ook interessant voor jou

Stop met het zoeken naar liefde bij anderen, liefde begint bij jou
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Stop met het zoeken naar liefde bij anderen, liefde begint bij jou

Sommige mensen vertrouwen op anderen voor hun eigen geluk. We moeten echter stoppen met het zoeken naar liefde bij anderen.  • Stinson DA, Cameron JJ, Hoplock LB. The Friends-to-Lovers Pathway to Romance: Prevalent, Preferred, and Overlooked by Science. Social Psychological and Personality Science. July 2021. doi:10.1177/19485506211026992

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.