Vanaf vandaag ga ik mezelf een kans geven

Voor jezelf kiezen is nooit gemakkelijk, maar het zal altijd voordelig zijn. Hier zijn een paar suggesties.
Vanaf vandaag ga ik mezelf een kans geven
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 04 april, 2024

Ik ben het zat om de laatste persoon te zijn waar ik voor zorg. Het is doodvermoeiend er altijd voor iedereen te zijn, behalve voor mezelf. Ik ben altijd bang dat ik mensen lastigval wanneer ik ze iets zeg dat ze niet willen horen. Maar het is genoeg geweest! Vanaf vandaag ga ik mezelf een kans geven.

Ik wil af van al mijn zorgen die ik binnen in mezelf draag. Ze maken me namelijk tot iemand die ik niet daadwerkelijk ben. Door zoveel te geven om wat anderen denken, verberg ik mijn ware identiteit. Ik wil me ook niet langer schuldig voelen of het idee hebben dat ik iedereen teleurstel. Het is tijd om het masker dat mijn werkelijke identiteit verbergt, weg te leggen. Ik wil me niet langer in de schaduwen verbergen of een ja-zegger zijn. Vanaf vandaag ga ik mezelf een kans geven.

“Je zult je tijd niet kunnen waarderen tot je jezelf ook waardeert. En totdat je je tijd waardeert, kun je er niks mee.”

-M. Scott Peck-

Mezelf een kans geven: ik heb mezelf lief en zet mezelf op de eerste plek

Vanaf nu ga ik mezelf liefhebben. Het zal niet makkelijk zijn omdat ik mezelf vaak bekritiseer en mezelf de schuld geef voor bijna alles. Maar ik doe het beetje bij beetje, langzaam maar zeker. Bovendien ga ik het op de juiste manier aanpakken.

“Je hebt jezelf jarenlang bekritiseerd en het heeft tot niks geleid. Probeer jezelf eens een complimentje te geven en kijk wat er gebeurt.”

-Louise L. Hay-

Vrouw in veld

Vanaf nu ga ik mezelf elke dag feliciteren voor dingen die ik goed heb gedaan, in plaats van mezelf allerlei fouten kwalijk nemen. Ik heb het over het innemen van een nieuw standpunt en anders naar mezelf kijken — namelijk met trots.

Het zal niet gemakkelijk zijn…

Misschien ben ik er nog niet goed in, misschien zal het heel moeilijk zijn. Maar als ik er nooit mee begin, hoe zal ik mezelf dan ooit als een waardig mens zien? Mezelf een prioriteit maken, doet er toe.

Ik ga mezelf ook leren te accepteren, precies zoals ik ben. Ik ga mezelf toestemming geven om mezelf te zijn, degene die tot nu toe bang was om naar buiten te treden en het risico op afwijzing te lopen. Ik laat mezelf zien zoals ik ben. Dit doe ik niet alleen voor mezelf, maar voor de hele wereld. Ik zal dezelfde persoon bij anderen zijn als wie ik ben wanneer ik alleen ben.

Tot slot, en dit is de belangrijkste belofte die ik maak, ga ik mezelf een prioriteit maken. Ik ga mezelf vragen: “Hoe gaat het met je?” en “wat wil je echt?” Vervolgens ga ik op basis daarvan keuzes maken. Ik pak het niet meer aan zoals ik tot nu toe heb gedaan, waarbij ik altijd eerst aan anderen vroeg wat zij van mij wilden. Handelen op basis hiervan zit er niet meer in!

Ik heb iets besloten: ik ga mezelf kans geven — om mezelf, vrij en echt te zijn.

Ik verdien het om blij te zijn

Als er iets is dat ik verdien maar mezelf tot zover heb ontkend, is het geluk. Daarom ga ik mezelf een kans geven. Ik ga er voor mezelf zijn en diep mijn eigen ogen in kijken zodat alles wat ik doe, overeenkomt met mijn verlangens en behoeften. Ik zal niet over mijn schouder kijken: ik ga opener leven, mijn eigen hand vasthouden en nooit meer loslaten. Ik wil mijn eigen vriend, steun en schuilplaats zijn.

“Wanneer je vrede hebt met jezelf en jezelf liefhebt, is het zo goed als onmogelijk om zelfdestructief bezig te zijn.”

-Wayne Dyer-

Ik ga mezelf vergeven voor al die keren dat ik mezelf als laatste koos — of helemaal niet voor mezelf koos. Ik zal mezelf vergeven voor de keren wanneer ik wist wat ik wilde, maar mezelf verraadde. Want als ik gelukkig wil zijn, zal ik vrede met mezelf moeten hebben.

Jezelf een kans geven

Vrede sluiten met mezelf

Als ik eenmaal vrede heb gesloten met mezelf — als ik me eenmaal authentiek mezelf voel en het gevoel heb dat ik mezelf genoeg waardeer om mijn ware ik te laten zien — ga ik mijn eigen geluk creëeren. Want als ik iets heb geleerd in mijn levensjaren, is het dat dit geweldige gevoel me niet zomaar zal overkomen. Ik zal geluk moeten aanmeten als een houding richting het leven. Dus ik zal mezelf liefhebben en mezelf als een prioriteit zien. Ik ga alle kleine onderdelen van het leven waarderen, ook al zijn ze er altijd al geweest zonder dat ik het doorhad.

“Geluk bestaat intern, niet extern. Het hangt dus niet af van van wat we hebben, maar wat we zijn.”

Pablo Neruda

Net zoals dat ik mezelf toe zal staan om gelukkig te zijn, zal ik mezelf ook toestaan om verdriet te voelen. Ik omarm elke emotie die ik voel zodat ik mezelf en anderen beter kan begrijpen. Want een kans geven aan mezelf betekent dat ik ook een kans geef aan anderen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.