10 opvallende uitspraken van de samoerai

10 opvallende uitspraken van de samoerai

Laatste update: 06 augustus, 2018

De uitspraken van de samoerai gaan over een van de belangrijkste culturen en filosofieën aller tijden. Sterker nog, wat deze krijgers echt speciaal maakte, was niet hun gevechtscapaciteiten, maar de principes en waarden die hen inspireerden.

Sommige van de grote vechters waren ook grote denkers en schrijvers. Ze slaagden erin om de belangrijkste aspecten van hun wereldbeeld in kaart te brengen. Het is op deze manier dat we vandaag de dag toegang hebben tot uitdrukkingen van de samoerai die hun immense wijsheid onthullen.

Ik weet niets over hoe anderen te overwinnen. Ik ken alleen de manier om mezelf te overwinnen.

-Bushido-

Drie van de beroemdste krijgers, die ook verantwoordelijk waren voor veel van de uitspraken van de samoerai, waren:

  • Yamamoto Tsunetomo
  • Inazo Nitobe
  • Miyamoto Musashi

Hieronder zijn 10 van hun beroemdste uitspraken.

Uitspraken van de samoerai door Miyamoto Musashi

Veel van de uitspraken van de samoerai nodigen je uit om je zintuigen te slijpen en er het meeste uit te halen. Deze luidt bijvoorbeeld als volgt:

Observatie en waarneming  zijn twee afzonderlijke dingen; het oog dat observeert is sterker, hetgeen waargenomen is, is zwakker.”

Het is geschreven door Miyamoto Musashi en contrasteert de differentiële waarde tussen kijken en zien.

10 opvallende uitspraken van de samurai

Deze andere uitspraak benadrukt iets waar ze in het Oosten heel erg op aandringen: Niet focussen op jezelf. Hij zegt:

Denk  licht aan jezelf en diep aan de wereld.”

Het betekent dat we niet te veel moeten stilstaan ​​bij die speculaties over onszelf en in plaats daarvan die energie moeten gebruiken om na te denken over de realiteit waarin we ons bevinden.

Het gevecht is ook aanwezig in veel van de uitspraken van de samoerai. Bijvoorbeeld in deze uitspraak:

De  overwinning van vandaag  is op jezelf van gisteren, de overwinning van morgen op een inferieure man.”

Het betekent dat elke keer dat we een zwakheid of een dwaling in onszelf overwinnen, we ook bereid zijn om anderen te overwinnen die een zwakheid of dwaling hebben.

Zinnen van Yamamoto Tsunetomo

Yamamoto Tsunetomo is een van de figuren die veel uitspraken van de samoerai naliet. In de volgende verklaring spreekt hij over het belang van dingen die beginnen met energie en kracht, zodat vitaliteit voldoende is. Hij zegt:

Als je zonder kracht gooit, zullen zeven van de tien acties niet slagen.”

De volgende uitspraak gaat over het belang van moeilijkheden. Hij wijst erop dat moeilijkheden en de strijd die je aangaat om ze te overwinnen, hetgeen is dat je karakter geeft. Yamamoto Tsunetomo zegt het zo:

Het is goed om moeilijkheden in de jeugd tegen te komen, want hij die nog nooit geleden heeft, heeft zijn karakter niet volledig ontwikkeld.”

Zinnen van Inazo Nitobe

Meer dan een auteur, was Inazo Nitobe een geweldige compilator van de uitspraken van de samoerai. Veel van deze uitspraken hebben een onbekende oorsprong, maar laten een immense helderheid zien. Dit gaat bijvoorbeeld over de relatie tussen moed en rust. Hij wijst erop:

Het spirituele aspect van moed wordt bewezen door kalmte, de serene aanwezigheid van de geest. Rust is moed in rust.”

10 opvallende uitspraken van de samurai: Inazo Nitobe

Deze tekst spreekt over stoïcisme. Dit is het vermogen om sterk te zijn als men pijn heeft. Het vermogen om veerkrachtig te zijn en altijd rekening te houden met anderen.

De discipline van kracht, wekt aan de ene kant weerstand op zonder klacht. En ten tweede leert het beleefdheid. Dit vereist dat men het plezier of de rust van een ander niet gaat bederven door het uiten van onze eigen verdriet of pijn.”

Weer een andere uitspraak gaat als volgt:

Weldadigheid werd in twee opzichten beschouwd als een soevereine deugd. Soeverein onder de veelvoudige attributen van een nobele en soevereine geest om bijzonder geschikt te zijn voor de functie van een soevereine deugd.” 

Daarin wordt de filosofie van de samoerai, die nooit de strijd en de kracht van goedheid en spirituele waarden scheidde, heel goed weerspiegeld.

Uitspraken van Bushido

In het werk  ‘De weg van de krijger’ of  ‘De weg van de samoerai’ staan veel uitspraken die een enorme wijsheid bevatten. Allen nodigen ons uit om het leven met moed tegemoet te treden. En om altijd de persoonlijke evolutie in gedachten te houden. Dit gebeurt altijd binnenin onszelf en wordt vervolgens weerspiegeld aan de buitenkant. Het zijn werken die de kunst van het goed leven samenvatten.

Samoerai bij zonsondergang

Een van de uitspraken uit dit werk zegt:

“Bij het geven van advies moet je eerst onderscheiden of de ander bereid is om het te accepteren.” 

Het is een waardevolle aanbeveling die ons eraan herinnert dat niemand kan worden geholpen als hij dat niet wil. Of zoals we op een meer moderne manier zeggen: “Geef geen advies aan degenen die er niet om vragen.”

Een andere uitspraak zegt:

Als je het onontgonnen pad opgaat, zullen er uiteindelijk oneindige geheimen verschijnen.”

Het is een mooie manier om ons uit te nodigen om niet bang te zijn voor het nieuwe of het onbekende. Wanneer je daar in slaagt, leer je waardevolle lessen.

De samoerai worden in films als indrukwekkende, bekwame krijgers afgeschilderd. Dat waren ze. Maar ze waren veel meer dan dat. Hun houding ten opzichte van het leven was om altijd beter te willen zijn. Ze zagen in spiritualiteit de manier om het te bereiken.  Wellicht ook interessant voor jou

5 verontrustende citaten van Diogenes de cynicus
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
5 verontrustende citaten van Diogenes de cynicus

Veel citaten van Diogenes de cynicus zijn niet bewaard gebleven want hij heeft ze nooit opgeschreven. De meeste citaten komen van zijn volgelingen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.