Tokofobie: irrationele angst voor zwangerschap en geboorte

Vandaag gaan we het hebben over een weinig bekende fobie genaamd tokofobie. Mensen met tokofobie hebben een irrationele angst voor zwangerschap en geboorte. Het kan zowel mannen als vrouwen treffen, en het komt voort uit traumatische ervaringen van andere mensen.
Tokofobie: irrationele angst voor zwangerschap en geboorte

Laatste update: 24 november, 2020

Zwangerschap en geboorte zijn belangrijke gebeurtenissen in het leven van veel vrouwen. Hoewel dit voor veel vrouwen een vreugdevolle ervaring is, kan het ook extreme angst veroorzaken. Minder vaak is er een echte irrationele angst om niet alleen te bevallen, maar ook om zwanger te worden. Dit staat bekend als tokofobie.

Deze pathologische angst leidt bij sommige vrouwen tot het vermijden van het krijgen van kinderen omdat ze doodsbang zijn voor het idee om met zwangerschap en geboorte om te gaan.

Het is niet dat ze geen moeder willen zijn. Integendeel, de meeste vrouwen die aan tokofobie lijden, willen eigenlijk wel moeder zijn. Ze kiezen echter vanaf het begin voor een keizersnede om vaginale bevalling te voorkomen.

De symptomen van tokofobie

Tokofobie wordt geclassificeerd als een angststoornis. De meestvoorkomende symptomen die het veroorzaakt zijn onder andere:

  • slaapstoornissen
  • paniekaanvallen
  • vermijdingsgedrag
  • angst
  • depressie

De angst voor de geboorte kan negatieve effecten hebben buiten de geboorte zelf. Het hebben van een electieve keizersnede verhoogt de kans op een geboortetrauma en kan de moeder-kind band beïnvloeden.

Een vrouw maakt zich zorgen

De twee verschillende soorten tokofobie

Deskundigen hebben twee soorten tokofobie vastgesteld. De eerste, primaire tokofobie, treft vrouwen die te maken hebben met hun eerste bevalling en kan zich manifesteren voor of na het zwanger worden.

Deze diepgewortelde angst voor bevallingen komt vaker voor bij vrouwen, tieners of meisjes die het slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Routinematige medische onderzoeken tijdens de zwangerschap kunnen flashbacks uitlokken van hun oorspronkelijke trauma.

Secundaire tokofobie treft vrouwen die al moeder zijn of al eerder zwanger zijn geweest. Het wordt soms veroorzaakt door een traumatische bevalling, mislukte vruchtbaarheidsbehandelingen, een miskraam en doodgeboorte.

De oorzaken

Deskundigen hebben verschillende theorieën over de oorzaken van tokofobie. Bijvoorbeeld de getuigenissen van andere vrouwen die pijnlijke of moeilijke bevallingen hebben gehad. Een andere is het eerder bestaan van aandoeningen zoals angst of depressie.

Over het algemeen gaat tokofobie gepaard met de volgende zaken:

  • een irrationele angst voor slechte pijnbestrijding
  • verlies van controle
  • gebrek aan vertrouwen in het medisch personeel
  • een overdreven angst voor het leven van de moeder en de baby

Het gebrek aan sociale steun (Engelse link) verergert ongetwijfeld de onzekerheid die gepaard gaat met tokofobie. Veel vrouwen die lijden aan de aandoening hebben zelf te maken met zwangerschap en geboorte. De cijfers zijn niet exact, maar onderzoekers geloven dat 2 tot 15 procent van de vrouwen last heeft van tokofobie.

Verrassend genoeg heeft deze aandoening niet alleen betrekking op vrouwen. Veel mannen hebben ook last van tokofobie. Zij voelen zich diep verontrust over de onzekerheid van de zwangerschap en de geboorte. Ze zijn bang voor de bevalling en wat er met hun partner en toekomstig kind kan gebeuren.

Een zwangere vrouw spreekt met een therapeut

Therapeutische interventie

Psychotherapie en cognitieve gedragstherapie lijken goed te werken om dit soort angststoornissen te behandelen. Cognitieve gedragstherapie heeft goede resultaten op korte termijn omdat het zich richt op specifieke symptomen.

Helaas is er niet veel onderzoek dat de effectiviteit van beide behandelingen ondersteunt. Op basis van wat we wel weten, lijkt het er echter op dat patiënten die deze vorm van therapie ondergaan minder angstig zijn voor en na de geboorte. Deskundigen bevelen een multidisciplinaire aanpak aan met psychologische en verloskundige ondersteuning.

De gegevens die we hebben suggereren dat tot 80 procent van de vrouwen een bepaalde mate van angst en vrees voor zwangerschap en geboorte ervaren. Omdat het absoluut normaal is, moet dit soort angst niet als een stoornis worden behandeld.

Tokofobie treft een veel kleiner aantal mensen en gaat verder dan de normale zorgen die toekomstige ouders hebben over het ter wereld brengen van een kind.

Als je echter lijdt aan irrationele angsten die verband houden met tokofobie, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Zij kunnen je namelijk de hulpmiddelen bieden die je nodig hebt om uw symptomen onder controle te houden en een gezonde en positieve ervaring op te doen tijdens de zwangerschap en de geboorte.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bhatia, M. S., & Jhanjee, A. (2012). Tokophobia: A dread of pregnancy. Industrial psychiatry journal, 21(2), 158–159. doi:10.4103/0972-6748.119649

  • Rondung, Elisabet; Thomtén, Johanna; Sundin, Örjan (2016) Psychological perspectives on fear of childbirth. Science Direct, Volume 44, December 2016, Pages 80-91

  • Cherry, Kendra (2019) Tokophobia: Fear of Childbirth and Pregnancy. Verywell Mind. Recuperado de https://www.verywellmind.com/tokophobia-overview-4684507


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.