Tirso de Molina - vijf citaten over liefde

Tirso de Molina is een klassieke dichter die nogal tijdloze quotes schreef. Vandaag willen we enkele van zijn meest populaire quotes over liefde met je delen.
Tirso de Molina - vijf citaten over liefde

Laatste update: 20 januari, 2021

Tirso de Molina was het pseudoniem van Gabriel Téllez; hij was een van de meest representatieve scenarioschrijvers van het baroktheater. Als monnik leidde hij van jongs af aan een vredig leven in een klooster. Vandaag willen we je enkele van zijn liefdesquotes laten zien. Ze zijn een geweldige weerspiegeling van liefde en relaties.

Tirso’s geschriften neigden naar komedie en heiligschennis, volgens de biografie gepubliceerd door Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes (Spaanse link). El Burlador de Sevilla bijvoorbeeld (in het Nederlands: de bedrieger van Sevilla) is opmerkelijk.

Er zijn echter enkele dramatische accenten in andere werken, zoals La Celosa de Sí Misma (vertaald: Jaloers op zichzelf) of El Condenado por Desconfiado (Veroordeeld door eigen achterdocht). Laten we eens kijken naar enkele citaten van Tirso de Molina over een onderwerp dat zo transcendentaal is als de liefde.

Tirso de Molina over liefde

1.Bedriegers vallen altijd in herhaling

“Bedriegers zijn altijd langzaam wat het nakomen van hun afspraken betreft.”

Deze eerste quote van Tirso de Molina over liefde is vrij onthullend. Wat hij ermee bedoelt, is dat een oneerlijk persoon ons vroeg of laat zal bedriegen, ondanks de vele beloften die in het begin over hun goede gedrag spraken.

Als het op relaties aankomt, is ‘geven’ alleen maar gepraat en geen actie. Ze beloven te veranderen en zeggen dat ze het niet nog een keer zullen doen, maar er zit geen waarheid achter. In dit opzicht verraden echte acties de ware bedoelingen van een ‘bedrieger’.

Tirso de Molina en zijn citaten over jaloezie

2. Jaloers gevangenschap

“Zijn jaloezie verschroeit zijn hart en zet hem gevangen.”

Er zijn verschillende mythes rond jaloezie. Sommige mensen beschouwen het als een blijk van liefde en een bewijs van iemands genegenheid. Jaloezie keert zich volgens deze auteur echter tegen zichzelf. Zo zijn jaloerse mensen gevangenen en dit weerhoudt hen ervan liefde op een gezonde manier te uiten.

Zoals dit artikel (Engelse link) aangeeft, leiden de angst om een persoon te verliezen en de mogelijkheid van ontrouw tot het soort jaloezie dat vaak een relatie vernietigt. Om die reden moet je de bron van je jaloezie analyseren en jezelf in handen geven van een professional die je kan helpen.

3. Mensen zijn niet perfect

“Hij zou de mens overtreffen als hij in alles perfect was.”

Dit citaat over liefde verwijst naar het fundamentele concept van perfectie. Hoewel het waar is dat iedereen fouten maakt en, zoals in de voorgaande citaten, iedereen op elk moment jaloers of onoprecht kan zijn, is het ook waar dat iedereen het weer goed kan maken.

Mensen leren van hun fouten. De kennis die ervan wordt afgeleid, maakt het dus voor het grootste deel de moeite waard. Om deze fouten effect te laten hebben, moet je namelijk eerst erkennen dat het fouten zijn.

4. Tirso de Molina over niet weten wanneer te moeten vertrekken

“Hij die wacht tot hem wordt verteld dat hij moet vertrekken is vrij onbeleefd.”

Dit citaat is vrij duidelijk en laat je nadenken over een realiteit die vaak pijnlijk is. Ongeacht hoeveel duurzaamheid en genegenheid er in een relatie kan zijn, verdwijnt de liefde soms. Helaas blijven de mensen in dergelijke relaties ofwel vanwege hun comfort, ofwel omdat ze wachten tot hun partner besluit de relatie te beëindigen.

Volgens Tirso de Molina is dit erg onbeleefd. Volgens hem moet je een relatie of een gesprek verlaten zodra je weet dat het voorbij is. Het is niet alleen onbeleefd om te wachten tot de ander de laatste stap zet, maar ook laf.

In de liefde moet je weten wanneer weg te gaan

5. Jaloezie is onzinnig

“Jaloezie wordt steevast geboren zonder ogen en zonder oren.”

Tot slot nog een citaat over jaloezie. Ja, we hebben dit concept al genoemd en weten hoe het veel relaties schaadt. Maar in dit citaat benadrukt Tirso dat zo’n emotie geen ogen en oren heeft.

Wat bedoelt hij hiermee? Welnu, de overgrote meerderheid van jaloezie is geworteld in het soort angst en onzekerheid dat van binnenuit komt. Dus hoewel er meestal geen spoor van ontrouw of enig ander teken van wantrouwen is, is ongegronde jaloezie erg sterk. Hoewel Tirso het destijds niet kende, noemen psychologen het nu pathologische jaloezie.

Kende jij deze citaten van Tirso de Molina? Wist je dat hij ook erg religieus was en toegewijd aan spirituele bezigheden? We willen je aanmoedigen om enkele van bovengenoemde werken te lezen als je hem verder nog niet kent. Hij schreef veel meer dan citaten en zijn boeken zijn geweldige stukken literatuur. Wellicht ook interessant voor jou

Liefde gaat over actie, niet over poëzie
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Liefde gaat over actie, niet over poëzie

Liefde gaat over actie. Het is ook een abstract concept dat moeilijk te definiëren is. We gaan dieper in op dit onderwerp.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • De Molina, T., de Claramonte, A., & López-Vázquez, A. R. (1987). El burlador de Sevilla (Vol. 12). Edition Reichenberger.
  • De Molina, T., & Hartzenbusch, J. E. (1866). Comedias escogidas de fray Gabriel Téllez (el maestro Tirso de Molina) (Vol. 5). Rivadeneyra.
  • Griswold Morley, S. (1914). El uso de las combinaciones métricas en las comedias de Tirso de Molina. Bulletin hispanique16(2), 177-208.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.