Tips voor samenwonen met huisgenoten
Veel jongeren zijn op weg naar de universiteit, wat betekent dat ze gaan samenwonen en een woonruimte moeten delen met huisgenoten. De meeste studenten moeten dat doen. Zo’n ervaring is een uitdaging, of de huisgenoten nu vrienden, familieleden of volslagen vreemden zijn. Je moet dus nadenken over de uitdagingen die dit met zich meebrengt en leren ermee om te gaan.
Je zult hoogstwaarschijnlijk een eigen kamer of in ieder geval een persoonlijke ruimte hebben. Je zult echter wel dingen moeten delen, zoals de koelkast, de wasmachine en de badkamer.
Daarom moet je een aantal regels opstellen voor goede communicatie als je in een gedeeld appartement woont. Natuurlijk is daar assertiviteit voor nodig. Lees verder om hier meer over te weten te komen.
“Ik was laatst pannenkoeken aan het bakken en er vloog een vlieg de keuken in. En toen realiseerde ik me dat een spatel veel lijkt op een vliegenmepper. En een geplette vlieg lijkt veel op een bosbes. Een huisgenoot lijkt ook veel op een vliegeneter.”
-Demetri Martin-
De sleutels tot samenwonen met huisgenoten
We hebben al twee sleutels genoemd voor het samenleven in een gedeeld appartement: communicatie en assertiviteit. Er zijn echter nog andere essentiële dingen om in gedachten te houden. Hier zijn er een paar:
- Maak de regels vanaf het begin duidelijk. Mag je vrienden meenemen naar het appartement? Zijn er geluidsbeperkingen? Mogen jullie allemaal elkaars kamer in zonder toestemming?
- Maak een schema voor huishoudelijk werk. Houd een kalender met het toegewezen huishoudelijk werk in het zicht en zorg ervoor dat het wekelijks wordt toegewezen. Mensen moeten een vinkje zetten als ze hun klusjes af hebben. Het is waarschijnlijk het beste om de taken elke week te laten rouleren.
- Maak afspraken over het gebruik van gemeenschappelijke ruimtes. Is er bijvoorbeeld een tijdslimiet voor het gebruik van één badkamer? Verdeel en wijs koelkastruimte toe en gebruik een labelsysteem als dat nodig is. Hoe lang mag je tv kijken in de gemeenschappelijke ruimtes?
- Houd je aan je economische verplichtingen. Je moet weten wanneer je de huur moet betalen en niet te laat komen. Hoewel er een aantal maanden kunnen zijn waarin het geld krap is, moet je verantwoordelijk zijn.
Het hoeft niet zo rigide te zijn. Je zult waarschijnlijk goede vrienden worden met je huisgenoten. Misschien is tv-tijd voor jullie geen probleem, omdat jullie allemaal graag naar dezelfde films en programma’s kijken. Er zijn echter vaak problemen met de koelkast of de badkamer en de regels moeten duidelijk zijn en door iedereen worden gerespecteerd.
Goed samenwonen met huisgenoten
Gezond samenleven creëert een gemeenschap, dus het is van fundamenteel belang als je een appartement deelt. De bovenstaande tips behandelen slechts een klein deel van de uitdagingen waarmee je te maken kunt krijgen. De kans is dus groot dat het niet altijd van een leien dakje gaat.
Een huisgenoot kan bijvoorbeeld af en toe een probleem hebben en nors of onbeleefd worden. Problemen ontstaan echter als er emoties zijn die te maken hebben met het gedeelde appartement. Er wordt bijvoorbeeld iets vermist dat van hen is. Communicatie is dus essentieel.
Daarnaast moet je de behoeften van je huisgenoten begrijpen. Sommige mensen worden niet goed gehumeurd wakker, terwijl anderen altijd opgewekt zijn. Daar kom je al snel achter als je met ze gaat samenwonen. Sta dus open voor alle mogelijkheden en respecteer hun manieren, zolang ze redelijk zijn.
Communicatie is het belangrijkste element van samenwonen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Gentile, A. (2010). De vuelta al nido en tiempos de crisis. Los boomerang kids españoles. Revista de estudios de juventud, 90(10), 181-203.
- Ortega, A. S., & Martín, P. M. (2012). LA JUVENTUD ESPAÑOLA EN TIEMPOS DE CRISIS Paro, vidas precarias y acción colectiva. Sociología del trabajo, (75), 93-110.
- Pérez, D., Requena, C., & González, M. Z. (2005). Evolución de motivaciones, actitudes y hábitos de los estudiantes de la Facultad de Ciencias de la Actividad Física y del Deporte de la Universidad de León. European Journal of Human Movement, (14), 65-79.