Vijf tips om je te helpen jezelf niet langer te isoleren

Er is niets mis met je voorkeur voor eenzaamheid, zolang dat niet betekent dat je je isoleert van de wereld. Maar als dat gebeurt, kan je geestelijke gezondheid eronder lijden. Daarom is het belangrijk om te zoeken naar manieren om jezelf niet langer te isoleren.
Vijf tips om je te helpen jezelf niet langer te isoleren

Laatste update: 24 mei, 2022

Hoewel je misschien van je eigen gezelschap houdt, is het nooit een goed idee om jezelf te isoleren van de wereld. Sterker nog, als je je in zo’n situatie bevindt, moet je stoppen met jezelf af te zonderen. Je hoeft niet het leven en de ziel van het feest te worden. Het gaat er gewoon om dat je uit je schulp kruipt, uit de schulp waarin je om welke reden dan ook bent verzonken.

Banden met andere mensen en de wereld verrijken je. Aan de andere kant leidt het afsnijden van de banden met anderen meestal tot een grotere psychologische kwetsbaarheid. Dit verhoogt het risico dat je in een toestand van angst of depressie terechtkomt. Daarom is het een goed besluit om jezelf niet langer te isoleren.

Hoewel sommige mensen niet bijzonder sociaal zijn, en dat ook niet willen zijn, is de waarheid dat we allemaal tot op zekere hoogte anderen nodig hebben.

Sterker nog, mensen zijn van nature sociaal, en bij een groep horen is een van de sleutels tot onze evolutie als soort. Daarom ligt een leven in volledige eenzaamheid niet in onze aard. Laten we eens kijken naar vijf tips om je te helpen jezelf niet langer te isoleren.

Blijf veilig, wees slim, wees ondersteunend.”

Tedros Adhanom Ghebreyesus

1. Identificeer wat je wilt

Veel mensen houden van alleen zijn en voelen zich er prettig bij. Echter, alleen zijn is één ding en isolement is iets anders. In de regel houden zelfs zij die van eenzaamheid houden, contact met de wereld. Bovendien veroorzaakt hun alleen zijn hen geen leed.

Het is echter heel wat anders om een eiland te creëren, vooral als deze actie voortkomt uit angst of uit boosheid op anderen. Als dat het geval is, heb je voor afzondering gekozen om verdere mislukte pogingen om met anderen in contact te komen te vermijden.

Gefrustreerde vrouw
Het is belangrijk om aan te geven of eenzaamheid positieve elementen in je leven brengt of dat het een vorm van zelfuitsluiting is.

2. Herstel je smaken en hobby’s

Als je wilt stoppen met jezelf te isoleren, kan het herstellen van je smaken en hobby’s een uitstekend startpunt zijn. Het kan zelfs een goed idee zijn om er online weer mee in contact te komen. Tegenwoordig zijn er veel ruimtes gewijd aan groepen mensen met dezelfde interesses. Hen benaderen is een goede stap om je isolement te doorbreken.

Dat gezegd hebbende, virtuele ruimtes zijn op zichzelf niet voldoende om je isolement te doorbreken. Als een eerste stap zijn ze prima, maar idealiter dienen ze als motivatie om een cursus te volgen of je aan te sluiten bij een persoonlijke groep. Gelijkgestemde smaken en hobby’s verenigen immers veel mensen en leveren vaak verrijkende banden op.

3. Zoek steun in de buurt

De meesten van ons hebben in hun leven een hechte band met anderen gehad. Door het tempo van het leven raken deze mensen echter vaak zonder bijzondere reden achterop. Daarom is het de moeite waard hen opnieuw te benaderen om je verloren relaties te herstellen.

Misschien heb je ook mensen in je leven die je slechts af en toe en op een enigszins oppervlakkig niveau ziet. Bijvoorbeeld, je buren, gelovigen in dezelfde kerk, een verkoper in de winkel waar je regelmatig komt, enz. Het uitbreiden van je interacties met deze mensen zal je helpen te stoppen met jezelf te isoleren.

4. Dwing jezelf om sociale evenementen bij te wonen

Maar al te vaak wordt isolement een vicieuze cirkel. Bijvoorbeeld, hoe meer geïsoleerd je bent, hoe minder motivatie je hebt om een band met anderen op te bouwen. En hoe minder je met anderen omgaat, hoe meer je geïsoleerd raakt. Daarom moet je de omstandigheden soms een beetje forceren, zonder tot het uiterste te gaan.

Je moet flexibel en tolerant zijn. Je moet je niet voorstellen dat het bijwonen van één sociale bijeenkomst als een droom zal zijn die uitkomt, met ballonnen en vuurwerk als hoogtepunt. In werkelijkheid is de kans groot dat het niet gemakkelijk zal zijn, maar het zal wel een heel belangrijke stap zijn in het doorbreken van de cyclus van isolement.

Vrienden hebben plezier
Als je gewend bent geraakt aan isolement, is het niet gemakkelijk om andere mensen te ontmoeten, maar het is wel nodig.

5. Train jezelf in assertiviteit

Vaak is je weerstand om contact te leggen met andere mensen te wijten aan een gebrek aan training in het actief deelnemen aan gesprekken. Daarom moet je assertiviteit ontwikkelen (Spaanse link).

Er is veel informatie over assertiviteit te vinden op internet. Het beste is om jezelf te wapenen met zoveel mogelijk informatie hierover en jezelf te trainen in deze vaardigheid.

Onthoud dat je kunt stoppen met jezelf te isoleren. Het kan zelfs minder moeilijk zijn dan het in eerste instantie lijkt. Er is echter geen twijfel dat het de moeite waard zal zijn. In feite zal het zowel je leven verrijken als je geestelijke gezondheid versterken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Carmenate Rodríguez, I. D., & Marín Acosta, A. (2021). Aislamiento social, tecnología y salud mental. Multimed25(5).
  • Gené-Badia, J., Ruiz-Sánchez, M., Obiols-Masó, N., Puig, L. O., & Jiménez, E. L. (2016). Aislamiento social y soledad: ¿qué podemos hacer los equipos de atención primaria? Atención primaria, 48(9), 604-609.
  • González, L. G., & Kasparane, A. G. (2009). Asertividad: un análisis teórico-empírico. Enseñanza e investigación en psicología14(2), 403-425.
  • Pereira, M. L. N. (2008). Relaciones interpersonales adecuadas mediante una comunicación y conducta asertivas/Adequate human relationships through an assertive conducts and communication. Actualidades investigativas en educación8(1).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.