Tien tips om die giftige persoon uit je hoofd te krijgen

Giftige mensen doen je vaak pijn en kunnen je ervan weerhouden vooruit te komen in je leven. Hier tien tips om ze uit je hoofd te krijgen.
Tien tips om die giftige persoon uit je hoofd te krijgen

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Heb je ooit het gevoel gehad dat je niet kon stoppen met aan iemand te denken vanwege wat ze deden of zeiden, of omdat ze je verbijsterd achterlieten door hun acties? Dat je maar aan die giftige persoon maar in je hoofd bleef zitten?

Wanneer iemand jou of je dierbaren pijn doet, kunnen ze langer in je hoofd blijven hangen dan je zou willen. Hierdoor kunt je je slecht voelen, niet alleen op het moment dat je gekwetst raakte, maar ook dagen, weken of zelfs maanden later.

Wanneer dit gebeurt, kun je niet stoppen met denken aan het gedrag dat je zoveel pijn heeft gedaan. In feite houd je de herinnering aan het beeld en de woorden van die giftige persoon in gedachten. Dit gebeurt veel bij stellen die plotseling hun relatie beëindigen.

Gelukkig is het mogelijk om te leren dit soort gedachten los te laten en jezelf te bevrijden van de negatieve invloed die ongezonde mensen in je leven kunnen achterlaten, zelfs enkele maanden nadat ze zijn vertrokken.

Giftige gedachten hebben

Verdrietige vrouw

Je weet waarschijnlijk dat giftige gedachten schadelijk zijn, zowel emotioneel als fysiek. Studies tonen zelfs aan dat iemand met negatieve gedachten niet alleen ongelukkiger is, maar ook een slechtere gezondheid heeft en minder goed in staat is om te gaan met de uitdagingen van het leven.

Veel onderzoekers ondersteunen dit feit. Sommigen stellen vast dat toxisch denken een cruciale rol speelt bij ziekten zoals depressie, kanker, hartaandoeningen en auto-immuunziekten.

Hoe je je giftige gedachten kunt elimineren en die persoon uit je hoofd kunt krijgen

Ongetwijfeld werk je heel hard om alles wat giftig is in je leven te elimineren. Je kunt bijvoorbeeld biologische producten kopen, ongezond voedsel vermijden en groene groenten eten.

Het is echter waarschijnlijk dat je heel weinig moeite hebt gedaan om te proberen je geest te ontgiften. Toch kan dit een zeer positieve invloed hebben op uw dagelijks leven.

Hoe kun je dan stoppen met denken aan een giftig persoon en de schade die ze je hebben aangedaan? Hoe kun je hun houding, gedrag of acties vergeten die je teleurstellen en je van streek maken? Waarom komt deze onaangename herinnering steeds weer bij je terug?

Man geniet van het uitzicht

Deze tien kleine maar krachtige ideeën helpen je om die giftige persoon uit je hoofd te krijgen. Daarom kom je uit die neerwaartse spiraal van giftige gedachten en emoties. Kies inderdaad een van deze manieren van denken of handelen, en je zult jezelf voor eens en voor altijd kunnen ontdoen van die ongewenste persoon die je geest achtervolgt:

1. Stop met erover te praten. Als je ze na een tijdje niet beneomt, zullen ze volledig uit je hoofd verdwijnen.

2. Afwachten wat er vervolgens gebeurt. Vaak voel je de behoefte om direct te reageren en te reageren op moeilijke mensen of situaties. Geef jezelf in plaats daarvan toestemming om af te wachten wat er daarna gebeurt.

3. Blijf uit de buurt van schuldgevoelens. Nadenken over gebeurtenissen uit het verleden en jezelf daarvan de schuld geven is zelden productief. Sterker nog, je zult merken dat slechte dingen en misverstanden vaker ‘gebeuren’ door een reeks gebeurtenissen, zoals een domino-effect. Niemand is over het algemeen volledig verantwoordelijk voor wat dan ook.

4. Probeer niet in andermans gedachten te komen. Je zult nooit te weten komen wat ze echt denken. Het is onmogelijk.

5. Pak eerst je grootste probleem aan. Wat er ook is gebeurd, het grootste probleem waarmee je wordt geconfronteerd, is je eigen woede. In feite creëert je woede een wolk van emotie die je ervan weerhoudt om op een nuttige en productieve manier te reageren. Daarom kan het elimineren van deze emotie je helpen om effectievere manieren te ontdekken om te handelen en zul je in staat zijn om je conflicten gemakkelijk op te lossen.

6. Beoefen kalmte. Geconfronteerd met een situatie waarin je je gekwetst of gekwetst hebt gevoeld, is het essentieel dat je je emoties onder controle kunt houden. Anders kunnen ze amok maken en uiteindelijk nog ergere effecten veroorzaken.

Ontspanning bij zonsondergang

7. Geloof niet alles wat je denkt. Wanneer je emotioneel gegijzeld wordt door zorgen, verdriet, angst, angst of woede, laat de emotionele en fysieke toestand die je ervaart je denken dat je ongemak echt is. Dit kan echter niet waar zijn. In dit specifieke geval kan twijfelen aan je eigen emoties een heel handig hulpmiddel zijn.

8. Je bent geen tijdtovenaar. Als je denkt aan gebeurtenissen uit het verleden die je pijn hebben gedaan, denk je vaak aan wat je anders had kunnen doen om een woordenwisseling of een betreurenswaardige afloop te voorkomen. Dit brengt je echter zelden iets positiefs.

9. Vergeving. Je bent waarschijnlijk te loyaal aan je lijden. Om er vanaf te komen, gebruik vergeving, zowel naar de persoon die je van streek heeft gemaakt als naar jezelf.

10. Verander je gemoedstoestand. Als geen van de voorgaande technieken heeft geholpen, kan het zijn dat het veranderen van je omgeving en jezelf afleiden met meer plezierige aspecten je kunnen helpen om je ongemak te verminderen en je problemen effectiever aan te pakken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Blair, R. J. R. (2012). Considering anger from a cognitive neuroscience perspective. Wiley Interdisciplinary Reviews: Cognitive Science3(1), 65-74.
  • Ehring, T. (2021). Thinking too much: rumination and psychopathology. World Psychiatry20(3), 441.
  • Long, K. N., Worthington, E. L., VanderWeele, T. J., & Chen, Y. (2020). Forgiveness of others and subsequent health and well-being in mid-life: a longitudinal study on female nurses. BMC psychology8(1), 1-11.
  • Marcks, B. A., & Woods, D. W. (2005). A comparison of thought suppression to an acceptance-based technique in the management of personal intrusive thoughts: A controlled evaluation. Behaviour research and therapy43(4), 433-445.
  • Pickard, H. (2013). Irrational blame. Analysis73(4), 613-626.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.