Tevreden met kruimels? Dan blijf je zwak en hongerig
Ben jij tevreden met kruimels? Kruimels zorgen ervoor dat je overleeft. Ze helpen je gedurende je leven van de ene plaats naar de andere te gaan. Je blijft dus in leven. Maar eigenlijk ondersteunen ze je amper. Bovendien halen ze je zelfvertrouwen en je hoop naar beneden. Er zijn te veel mensen met een geweldige gevoeligheid en talent, die zich tevreden stellen met kruimels. Anderzijds zijn er ook te veel mensen die, zonder een greintje fatsoen of medeleven, de volledige cake opeten.
Als er geen mensen zouden zijn die zich tevreden stellen met kruimels, dan zouden er geen arrogante zelfgenoegzame mensen zijn. Dit soort mensen zouden het tenminste toch moeilijker hebben. We hebben het over mensen die giftige relaties creëren. De sadist doet dit met de masochist. De onbaatzuchtige werker wordt misbruikt door de uitbuitende baas. De toegewijde echtgenoot laat zich slecht behandelen door zijn veeleisende vrouw. De voorzichtige ouder krijgt te maken met een kind dat een ‘kleine tiran’ wordt.
Denk je dat sommigen van ons voorbestemd zijn om tevreden te moeten zijn met kruimels? Worden anderen geboren met het vermogen om steeds weer de volledige cake op te eten? Het is nogal logisch dat dat niet het geval is.
De aanleg om niet in verzet te gaan komt van heel ver uit het verleden van iemand. Het resultaat is een opgesloten zelfvertrouwen dat herleid is tot angsten die eigenlijk gewoon schaduwen zijn. De gedachten van die persoon zijn gemaakt van rook. Want ze weerspiegelen niets in de werkelijkheid. We denken dat we onszelf aan deze kettingen moeten vastleggen.
Tevreden met kruimels alleen maar om de dag door te komen
De kruimels waarmee we vandaag overleven, zijn de honger en de onzekerheid van morgen. Het is niet gemakkelijk om vast te stellen of je nu kruimels krijgt of dat je effectief datgene krijgt wat je een sterk en een compleet gevoel geeft. Laat ons het voorbeeld nemen van een vrouw die op zoek is naar liefde. Ze valt voortdurend op mannen die liegen. Bovendien negeren die mannen haar. In hun leven geven ze haar maar een onbelangrijke rol.
Deze vrouw hecht waarde aan liefde, aan het gevoel van ondersteuning, aan de intimiteit van knuffelen. Ze heeft een dosis hiervan nodig om ‘vooruit te kunnen blijven gaan’. Maar ze geeft zo veel en is tevreden met zo weinig. Ze vindt uiteindelijk niets van wat zij echt wil. Tussen de honderden beledigingen ontdekt ze één kus. Ze hoort een vriendelijk woord tussen het grote aantal handelingen die dit woord tegenspreken. Ze vindt zichzelf in bed met iemand die ze elke dag steeds minder kent.
Veel mensen denken dat liefde geven zonder iets terug te verwachten prachtig is. Maar een onevenwichtige emotionele relatie heeft een machiavellistische kant. Door zo veel te geven zonder iets terug te krijgen verliezen mensen uiteindelijk vaak ook hun eigenliefde.
Graag zien zonder iets terug te vragen is jezelf onbeperkt opgeven tot je zelf volledig uitgedroogd en uitgeput bent. Zelf heb je er niets positief uitgehaald. Uiteindelijk verzeil je in een situatie waar er geen enkele haven meer is om voor anker te gaan tijdens de storm.
Je hoeft geen contract op te stellen om te weten hoeveel je bereid bent elke keer te verliezen. Het is geen kwestie van de mogelijke schade en vooroordelen voorspellen. Je zelfvertrouwen heeft wijd opengesperde ogen nodig en oren die luisteren met intelligentie. Het heeft nood aan een geheugen dat verbanden kan leggen tussen wat het net heeft ervaren en wat het echt niet meer opnieuw wil zien gebeuren.
Je zelfvertrouwen bestaat niet uit kruimels
Je zelfvertrouwen neemt geen genoegen met kruimels. Het wil empathie, assertiviteit en het vermogen om onafhankelijk te zijn. Een beschadigd zelfvertrouwen is net als een werknemer die op een totaal middelmatige manier beloond wordt. Hij werkt uren aan een stuk door zonder pauze. Maar hij krijgt zelfs de kans niet om een leven in waardigheid te leiden.
Alles geven zal ons nooit ergens brengen. Door vernederingen te verdragen of de onverschilligheid van anderen te tolereren alleen maar om hen te behagen, bereiken we niets.
Wil je je zelfvertrouwen en je levensplannen zien bloeien in plaats van ze ergens op zee te laten drijven? Laat dan niet toe dat anderen jou kruimels geven. Toon niet dat je met kruimels tevreden bent. Vermijd ook dat je dankbaar lijkt. Want zo geef je de indruk dat je geen grotere verwachtingen of streefdoelen hebt.
Het resultaat van deze houding is een vicieuze cirkel. Zelfs als je een relatie beëindigt, zal je altijd zwak en hongerig zijn. Hier en daar zal je genoegen nemen met kruimels. Maar je zal nooit in staat zijn om van de volledige cake te genieten. Want je hebt jezelf ervan overtuigd dat je het niet verdient. En ook anderen geloven dit. Ze vinden het zelfs aangenaam omdat het hen meer comfort en plezier biedt. Maar jij blijft over met de kruimels en de onverschilligheid van anderen.