Tekenen van spijt na ontrouw
Ontdekken dat je partner ontrouw is markeert een voor en na in een relatie. Er is zowel pijn als verwarring als het gaat om het nemen van beslissingen: vergeven of niet? Heeft hij/zij er echt spijt van? Is het mogelijk om de relatie voort te zetten als hij/zij na de ontrouw tekenen van spijt vertoont?
De waarheid is dat deze beslissing alleen aan jou is. Het zal echter nuttig zijn om informatie te verzamelen om te kiezen of je wel of niet verder wilt gaan met de relatie. Dit begint met de vraag of de ander het echt goed wil maken. Hier zijn de meest positieve tekenen van deze houding.
Tekenen van spijt na ontrouw
Elke persoon uit spijt op een andere manier. Maar achter hun handelingen kunnen bepaalde belangrijke mentale processen en houdingen in dit opzicht worden afgeleid. Laten we deze gedragingen een voor een bekijken.
1. Toont echt berouw
De persoon toont echt verdriet en angst voor wat hij heeft gedaan. Hij zal zich verontschuldigen, je zult zien dat hij in een depressieve bui is, huilt, zich afzondert… Hij voelt zich slecht over zijn daden en dat is te zien, zonder twijfel.
2. Wees transparant en spreek eerlijk
Het is logisch dat je je slecht voelt nadat je je partner hebt bedrogen, maar van daar tot actie ondernemen om de schade te herstellen zijn er verschillende stappen.
De eerste stap is om open te zijn met informatie en elke vraag die je stelt eerlijk te beantwoorden. Ook al is het pijnlijk om te horen, maak van de gelegenheid gebruik om alle details te verzamelen die je nodig hebt om een beslissing te nemen.
Hij of zij zal je in detail vertellen wat er is gebeurd zonder iets voor je te verbergen. Bovendien is deze persoon beschaamd, schuldig en aangedaan door het verbreken van het ‘trouwcontract’.
3. Toon empathie voor je pijn
Een van de duidelijkste tekenen van spijt na ontrouw is het gevoel van empathie voor je ongemak. Je partner is gevoelig voor je emoties en zal bereid zijn om je pijn te verzachten, zelfs als hij/zij denkt dat je hem/haar zult afwijzen.
Als je hem/haar toelaat, is hij/zij er voor je, om naar je te luisteren, je te steunen en je aan te moedigen. Je partner is niet passief tegenover je lijden. Hij of zij doet er alles aan om je een beetje meer bemoediging of tevredenheid te laten voelen. Ze vraagt je naar wat je op die momenten nodig hebt en komt aan je vraag tegemoet, als dat binnen haar macht ligt.
4. Neem verantwoordelijkheid
Deze persoon weet en accepteert al dat hij/zij jou grote schade heeft berokkend. Als hij/zij er spijt van heeft, dan moet hij/zij dat op deze manier kenbaar maken en jou nooit verantwoordelijk houden voor zijn/haar daden. Smoesjes zoals “je geeft me gewoon niet wat ik nodig heb” of “we zaten fout” zijn niet geldig.
5. Committeert zich om te veranderen
Naast al het bovenstaande, moet je partner commitment tonen om aan te bieden de relatie voort te zetten. Jullie moeten praten over welke stappen jullie zullen nemen en daarbij zo concreet mogelijk zijn. Abstracte toezeggingen zoals “Ik zal veranderen” of “Ik zal nooit meer ontrouw zijn” vervagen soms na verloop van tijd.
6. Respecteer je tijd
Het is heel waarschijnlijk dat je tijd nodig hebt om na te denken en de beslissing te nemen om de ontrouw te vergeven of de relatie niet voort te zetten. Een berouwvolle partner respecteert dat je ruimte vraagt om na te denken en wacht op je reactie zonder je onder druk te zetten.
7. Verbreek alle contact met de andere relatie
Afhankelijk van het soort ontrouw, is een demonstratie van berouw het verbreken van de relatie met de ander. Soms is het een kwestie van één nacht, maar als het zich herhaalt en het contact met de derde persoon doorgaat, is dat geen goed teken.
8. Je gedrag is consistent met je belofte
Als er eenmaal beloftes zijn gedaan en verantwoordelijkheid is genomen, moet je consequent zijn als het gaat om het nakomen ervan. Een van de sterkste bewijzen van berouw is dus juist dat hij zijn belofte tot het einde toe nakomt om zo je vertrouwen terug te winnen.
9. Hij is bereid om naar een professional te gaan
Het kan zijn dat je je zaak moet overleggen in relatietherapie. In dit scenario zal je partner geen problemen hebben en bereid zijn om met je mee te gaan als je dat vraagt.
10. Hij heeft het je vrijwillig verteld
Spijt en schuldgevoelens kunnen ervoor zorgen dat je partner zijn of haar ontrouw aan je opbiecht voordat jij het ontdekt. Dit is een zeer positieve daad omdat het een intentie laat zien om eerlijk te zijn en dingen beter te maken.
11. Is geïnteresseerd in het herstellen van de schade
Berouw zie je niet alleen in excuses, maar ook in herstellende acties. Het is een goed teken als de persoon een actieve rol speelt in het verbeteren van de relatie. Als hij of zij bijvoorbeeld moeite doet om je vertrouwen weer terug te winnen en professionele hulp zoekt, heeft hij of zij zeker spijt.
12. Je krijgt positieve feedback van anderen
Vrienden en familieleden vertellen je dat ze het verdriet en de spijt van je partner merken in hun gesprekken. Ze vertellen je dat zij het ook niet naar hun zin hebben en dat ze er erg op aandringen om weer bij je terug te komen.
Dit is een van de tekenen van spijt na een ontrouw, zolang het niet gebeurt met de bedoeling dat je kennissen opzettelijk zulke opmerkingen naar je brengen.
13. Hij verandert zijn houding
Hij laat zien dat hij een beter mens wil zijn en heroverweegt de waarden die zijn leven leiden. Begint jou meer prioriteit te geven en werkt aan zichzelf om een nobelere, zorgzamere, trouwere en oprechter versie van zichzelf naar voren te brengen in de band die hij/zij met jou heeft.
14. Breng meer tijd met je door
Je weet dat er echt spijt is na ontrouw door tekenen als quality time met je doorbrengen. Je partner plant meer activiteiten met je om momenten te delen en nieuwe ervaringen op te doen. Hij of zij denkt aan je interesses en nodigt je uit om dingen te doen waarvan hij of zij weet dat je ze leuk zult vinden. Hij of zij doet veel moeite om je terug te krijgen.
15. Zoekt meer verbinding met je
Na de ontrouw leidt zijn spijt ertoe dat hij meer intimiteit met je zoekt op emotioneel niveau. Hij vraagt je hoe je je voelt, wil je beter laten voelen en valideert je.
16. Vermijd verdacht gedrag
Sinds hij je over zijn vreemdgaan heeft verteld, moet je gedrag vermijden dat je twijfels of wantrouwen zou kunnen aanwakkeren. Hij is heel voorzichtig met wat hij doet en zegt om jou niet te kwetsen. Hij is heel transparant in zijn daden.
Zijn tekenen van spijt een garantie?
Helaas is iemand die spijt toont voor een wandaad, zoals ontrouw, geen absolute garantie dat hij het niet nog een keer zal doen. Hoewel de tekenen die je hier hebt gelezen vrij solide zijn, is het aan jou of je gelooft dat het opnieuw zal gebeuren.
Je kunt iemand niet tegenhouden om vreemd te gaan, je kunt er alleen op vertrouwen dat hij dat niet zal doen. Het heeft ook geen zin om de vrijheid van iemand anders te beperken (hun mobiele telefoon in de gaten houden, controleren met wie ze uitgaan en waar, etc.), want als ze ontrouw willen zijn, vinden ze wel een gelegenheid.
Daarom hangt het vertrouwen dat je in een partner stelt af van de zekerheid die hij/zij je geeft met zijn/haar gedrag.
Vergeven of niet? Je bent vrij om het te proberen
Er is geen absoluut antwoord op deze vraag. Het is moeilijk om het vertrouwen in de ander terug te winnen. Soms is dit iets dat eeuwig duurt, en in veel andere contexten komt ook de aantrekkingskracht tot de partner in het gedrang. Het staat je echter vrij om het te proberen, want er zijn gevallen waarin het geluk kan worden hersteld.
Als je dit wilt doen, raden we je aan om samen in therapie te gaan. In deze ruimte vind je een leidraad voor het hele proces en hulp om beter om te gaan met de negatieve (en heftige) emoties die opkomen. En tot slot, vergeet niet om eerlijkheid voorop te stellen als je beslist wat je met je relatie gaat doen.