12 tekenen waaraan je een ondankbaar persoon kunt herkennen

Wist je dat ondankbare mensen zichzelf camoufleren onder het principe van valse vriendelijkheid? Als je weet hoe je het kunt detecteren, voorkom je teleurstelling en meer dan één diepe wond. We geven je alle sleutels in dit artikel.
12 tekenen waaraan je een ondankbaar persoon kunt herkennen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 16 maart, 2024

Het is waar dat je niet elk moment bedankt hoeft te worden. Maar wat je wel verwacht van iemand die je helpt, steunt of genegenheid toont, is respect en enige wederkerigheid. Misschien is het daarom nodig om te weten hoe je een ondankbaar persoon herkent, iemand die egoïsme combineert met een gebrek aan empathie. Zo voorkom je meer dan één ongemakkelijke teleurstelling.

Over het algemeen gaat achter ondankbaarheid het onvermogen schuil om de waarde van dingen te erkennen. Ze hebben een kaal hart van waardering en zijn zeer bedreven in het profiteren van de vriendelijkheid van anderen.

Ze vragen graag om gunsten die ze nooit teruggeven en nog minder waarderen. Als je geïnteresseerd bent in het herkennen van een ondankbaar persoon, dan zijn hier alle sleutels.

“Ondankbaarheid is de dochter van hoogmoed.”

Miguel de Cervantes

Hoe herken je een ondankbaar persoon?

Menselijke Ontwikkeling (Engelse link)wijst er in een artikel op dat ondankbaarheid altijd een dimensie is geweest die door de wetenschap enigszins is verwaarloosd. Het wordt gezien als het tegenovergestelde van dankbaarheid en een dynamiek die de banden verstoort die de samenleving bijeenhouden. Je zult het er inderdaad mee eens zijn dat de impact op interpersoonlijk niveau enorm is en uitputtend.

Een ondankbaar persoon is iemand met een gebrek aan emotionele intelligentie die niet in staat is om zich diepgaand met anderen te verbinden. Want waardering wordt gevoed door waardering. Als die laatste sfeer niet aanwezig is, zullen ze zelden teruggeven wat je aanbiedt of elke moeite die je doet erkennen. Dit is hoe deze mannen en vrouwen zijn.

1. Ze herkennen of waarderen je aanbod niet. Ze erkennen of waarderen je inspanningen en opofferingen niet

Ben je gehaast het huis uitgegaan omdat die persoon je hulp nodig had? Heb je tijd met je geliefden opgeofferd om een van hun noodgevallen bij te wonen? Besteed je uren, moeite en zelfs je geestelijke gezondheid aan iemand die niet waardeert wat je allemaal hebt gedaan? De ondankbare persoonlijkheid vertoont een grote blindheid voor de emotionele investering van anderen.

Ze bedanken je niet alleen niet, maar ze gaan ervan uit dat dit jouw rol is: er zijn voor alles wat ze nodig hebben. Het zijn mensen die niet weten wat waardering is en die nooit dat woord”wederkerigheid” gebruiken.

2. Ze vragen je altijd om gunsten

Als je een ondankbaar persoon wilt herkennen, let dan op hun eisen. Sommige mensen zijn er verslaafd aan om je dagelijks om gunsten te vragen. Ze vinden het normaal en vanzelfsprekend dat zij jouw prioriteit zijn en dat jij je aan hen onderwerpt. Ze missen filters en maat, ongeacht het tijdstip of moment. Er is altijd wel iets dat ze dringend nodig hebben en dat alleen jij kunt oplossen.

3. In het begin zijn ze heel aardig

Er zijn profielen met grote gaven voor liegen en manipuleren. Het is zelfs gebruikelijk dat ondankbare mensen je eerst misleiden met hun valse vriendelijkheid. Dit gedrag, dat in het begin wordt gedomineerd door een dergelijke eerbied, is niets meer dan een lokkertje. Het is een poging om je vertrouwen te winnen, zodat je zult toegeven aan hun eisen.

Na een tijdje zullen ze hun masker afzetten en handelen naar hun essentie: met egoïsme en ondankbaarheid. Maar eerst zullen ze je laten geloven dat ze betrouwbare mensen zijn en deze plotselinge verandering is natuurlijk pijnlijk om te ervaren. Het besef dat je in zo’n val bent gelopen is frustrerend.

4. Lage emotionele intelligentie

We hebben het hierboven beschreven. Als je een ondankbaar persoon wilt herkennen, moet je kijken naar zijn of haar emotionele vaardigheden. Sterker nog, onderzoek (Engelse link)gerapporteerd in het Tijdschrift voor Gezondheidspsychologie dat dankbaarheid iemands emotionele intelligentie bemiddelt, dus het is gebruikelijk om het volgende bij hen waar te nemen:

 • Lage empathie.
 • Ze reguleren hun emoties slecht.
 • Ze weten niet hoe ze conflicten moeten oplossen.
 • Hun communicatie is niet erg vaardig.
 • Ze worden sneller boos.
 • Ze hebben de neiging impulsief te handelen.
 • Ze zijn zich niet bewust van jouw behoeften.

5. Ze verdragen het niet om “nee” te horen

Als het gaat om het herkennen van een ondankbaar persoon, kijk dan naar hun reacties. Het zijn meestal mannen en vrouwen die zonder waarden en zonder grenzen zijn opgevoed. Ze zijn ook gewend om te krijgen wat ze willen en zijn meteen gefrustreerd als iemand ze iets weigert. Hierdoor zullen ze je woedend egoïstisch noemen als je ooit weigert hen een plezier te doen.

6. Ze hebben een diep gevoel van aanspraak

Ken jij iemand die ervan uitgaat dat hij boven iedereen staat en alles kan krijgen wat hij wil? Sommige mensen vinden inderdaad dat hun rechten belangrijker en dringender zijn. Dit geeft ze carte blanche om te vragen wat ze maar willen en nergens dankbaar voor te zijn.

Ze vinden het vanzelfsprekend dat iedereen alles voor hen doet en dat het de norm is vanwege wie ze zijn. Narcisme zit vaak achter dit gedragspatroon.

7. Ze missen persoonlijke verantwoordelijkheid

Ondankbare mensen zijn niet in staat om op een ethische en volwassen manier te handelen omdat ze niet weten hoe ze persoonlijke verantwoordelijkheid moeten uitoefenen. Ze zijn zich er niet van bewust dat hun acties gevolgen hebben.

In plaats daarvan reageren ze boos en ongemakkelijk als er iets misgaat of als iemand zich tegen hun eisen verzet, omdat de wereld niet is zoals ze willen en wensen.

8. Ondankbare mensen zijn onafhankelijker, maar minder tevreden.

Je zult dit feit opvallend en merkwaardig vinden. Volgens het tijdschrift Cognition & Emotion (Engelse link) wordt een grotere autonomie geassocieerd met minder dankbaar gedrag. Je kunt dus zeggen dat figuren met een lager vermogen om wederkerigheid of dankbaarheid te tonen, meer neigen naar relationele onafhankelijkheid.

Er is echter nog een andere kenmerkende nuance en dat is het feit dat het individuen zijn die zich nooit tevreden voelen. Dit zie je meestal aan de volgende gedragingen:

 • Ze maken zichzelf hardnekkig tot slachtoffer.
 • Het zijn mensen die geneigd zijn om voortdurend te klagen.
 • Proberen hen tevreden te stellen is frustrerend en vermoeiend.
 • Hoe hard je het ook probeert, je zult ze nooit gelukkig zien.
 • Ze laten je geloven dat je hen verwaarloost of geen aandacht aan hen besteedt.
 • Ze vinden altijd fouten in wat je voor hen doet.

9. Ze hebben vaak emotionele ups en downs

Emotionele ups en downs

Als het gaat om het herkennen van een ondankbaar persoon, kijk dan naar hun veranderingen. Zoals we al zeiden, missen ze emotionele intelligentie. Dit betekent dat ze niet weten hoe ze hun negatieve emoties moeten reguleren en zich erdoor laten meeslepen. Er zullen dagen zijn waarop ze je vreugde en positiviteit tonen en kort daarna zullen ze vijandig zijn.

Deze veranderende dynamiek in hun manier van zijn zal je bij jezelf doen zeggen: “omdat hij/zij vandaag in een slechte bui is, kan hij/zij me niet bedanken voor wat ik gisteren voor hem/haar heb gedaan”. Gaandeweg zul je echter ontdekken dat deze eigenschap een constante is. Ze springen van de ene emotionele toestand in de andere en jij bent altijd het slachtoffer dat er de dupe van is.

10. Gebrek aan empathie en egoïsme

Als er mensen zijn die je in je leven verdient, dan zijn het degenen die bedreven zijn in wederkerigheid, interpersoonlijke waardering en empathie. Bovendien, zoals ze aangeven in het Journal of Patient Experience (Engelse link), is deze laatste dimensie de sleutel tot het bevorderen van prosociaal gedrag; precies het tegenovergestelde van wat het ondankbare profiel doet.

Daarom is een onderscheidend kenmerk van de ondankbare persoon een gebrek aan empathie gekoppeld aan hardnekkig egoïsme. Alleen hun behoeften zijn belangrijk, de jouwe bestaan niet en ze zullen er ook geen rekening mee houden als je ze uitspreekt.

11. Ze zijn manipulatief aanwezig

Op dit punt voel je waarschijnlijk al de aanwezigheid van manipulatie. Ja, het ondankbare profiel aarzelt niet om te profiteren van je welwillendheid en die in hun eigen voordeel te gebruiken, zonder enig respect te tonen. Misschien heb je hun bedoelingen in het begin niet door, maar beetje bij beetje zullen ze zich openbaren en zul je hun egoïsme ontdekken.

12. Vijandigheid als reactie

Het is mogelijk dat je in je leven figuren tegenkomt die op ditzelfde gedragspatroon reageren. Het meest opvallende gebeurt als je de persoon zijn of haar houding verwijt. Over het algemeen, als de ondankbare persoon ontdekt wordt en gevraagd wordt om te veranderen, reageert hij of zij bijna altijd op een vijandige en dreigende manier.

Hij of zij zal niet aarzelen om je te vertellen dat jij de egoïst bent. Ook dat jij je “niet bewust bent van de dingen die hij voor je doet”. In hun gedachten zijn ze slachtoffers van een wereld die niet om hen geeft en hen niet waardeert zoals ze verdienen.

Strategieën om met ondankbare mensen om te gaan

Omgaan met ondankbare mensen is een uitdaging omdat je niet weet welke middelen je wanneer moet gebruiken. Op de een of andere manier houd je altijd hoop dat ze zullen veranderen en zullen reageren met empathie en wederkerigheid. Maar als dit niet gebeurt, helpen de volgende richtlijnen:

 • Verander je verwachtingen van hen.
 • Stel grenzen en maak duidelijk wat je niet kunt tolereren.
 • Moedig hen aan om wederkerigheid en meer waardering te tonen.
 • Blijf geen gunsten voor ze doen als ze je niet respecteren.
 • Druk je gevoelens en behoeften assertief uit.
 • Richt je op de mensen om je heen die de moeite waard zijn.
 • Als je ziet dat zulke gunsten niet verschijnen, accepteer dan dat ze niet zullen veranderen.
 • Vermijd iedereen die je het gevoel geeft ondergewaardeerd of gebruikt te worden zo snel mogelijk.

Ondankbaarheid, een verstoring voor samenleven

Het herkennen van een ondankbaar persoon heeft ook veel te maken met hoe iemand je laat voelen. Dit is een aspect dat je niet over het hoofd kunt zien. Want wie jouw inspanningen, eerbied, genegenheid en goede bedoelingen niet erkent, verdient jou niet in zijn leven. Ondankbaarheid is een verstoring, een zwart gat dat het samenleven en menselijke relaties doet vervluchtigen.

Het is belangrijk dat je je in je dagelijks leven omringt met mensen die bedreven zijn in emotionele intelligentie, wederkerigheid en effectieve communicatie.

Als het onderwijs en de maatschappij zelf zouden bijdragen aan het creëren van meer begripvolle en empathische omgevingen, dan zouden er nauwelijks nog mensen zijn die alleen aan hun eigen belangen denken. Hopelijk brengt de toekomst dit soort realiteit.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.