Tekenen dat je te maken hebt met een narcist
Narcisme is een persoonlijkheidstrekje dat zich voedt met de voortdurende drang naar bewondering, een gevoel van grootsheid en het onvermogen om jezelf in iemand anders te verplaatsen in combinatie met een laag gevoel van eigenwaarde en een gevoeligheid voor de kritiek van anderen.
Narcistische mensen overdrijven over hun eigen talenten en prestaties, waardoor ze zichzelf een gevoel van superioriteit en belangrijkheid geven. Ze leiden hun leven verwikkeld in een aura van oneindige successen, schoonheid en macht en een overmatig gevoel van liefde voor zichzelf.
Toen je nog klein was, heb je vast weleens een chocolade paashaas of kerstman verpakt in mooie, glanzende folie van iemand gekregen. Onschuldig als je toen nog was, hoopte je de eerste keer dat je zoiets kreeg waarschijnlijk dat er binnenin nog meer chocola of een heerlijke soort vulling verborgen zat en kwam je er toen tot je bittere ontzetting achter dat hij van binnen hol was!
Een narcistisch persoon kan op dezelfde manier worden omschreven. Hun aanwezigheid is magnetisch: ze zijn intelligent, charmant en populair wanneer ze het middelpunt van de belangstelling zijn. Met de tijd kom je er echter achter dat deze persoon van binnen eigenlijk hol is. Ze zijn lang niet zo fascinerend als je in eerste instantie dacht.
Een ware narcist bezit niet over de innerlijke kwaliteiten die nodig zijn om een gezonde relatie op te bouwen, zoals een empathische kijk op dingen, moreel bewustzijn, stabiel vertrouwen en het vermogen om oprecht en intiem te zijn met iemand anders.
Omgaan met een narcist (met name wanneer je niet doorhebt dat hij/zij een narcist is) kan ervoor zorgen dat je jezelf waardeloos en/of emotioneel uitgeput voelt.
Hoe kan je dan weten of degene met wie je omgaat een narcist is? Moet je wachten tot je relatie uiteindelijk helemaal uit elkaar valt? Niet per se…
Hieronder delen we een paar tekenen die erop kunnen wijzen dat degene met wie je omgaat narcistische neigingen heeft, alsook de negatieve invloed die deze eigenschappen op jou kunnen hebben.
Ze doen zichzelf voor als de ‘meest interessante man of vrouw ter wereld’
Een narcist kan je in eerste instantie intrigeren met zijn schijnbare zelfvertrouwen, opschepperij of lef. Eigenschappen die onthuld worden door middel van verhalen over hun successen, hun connecties met invloedrijke mensen of hun ontelbare gaven en talenten.
Hij of zij kan misschien gezellig en aantrekkelijk lijken en wellicht altijd het middelpunt van de belangstelling zijn, maar dit kan ook allemaal slechts een harnas zijn: een manier om zijn/haar eigen pathologische behoefte aan lof en bevestiging te bevredigen.
Wellicht kom je erachter dat hun verhalen grotendeels overdreven zijn (of geheel verzonnen), dat hun zelfverzekerdheid nep en kwetsbaar is en dat hun behoefte aan aandacht geleid wordt door het gezonde verstand of de behoeftes van anderen.
Jij bent niet zo goed als hij/zij
Doordat narcisten in werkelijkheid een groot gebrek aan zelfvertrouwen hebben, zorgen ze ervoor dat alles in hun leven op zo’n manier in elkaar is gezet, dat ze hun zwakheden verborgen kunnen houden en ze een tijdelijk gevoel van macht en succes kunnen hebben. Dit kan tot uiting komen in de vorm van subtiele beledigingen of hatelijke opmerkingen over je uiterlijk of gedrag met het doel om hun gevoel van superioriteit te behouden.
Ze maken gebruik van arrogante lichaamstaal, gekenmerkt door superioriteit en afstandelijkheid, alsook emotieloos taalgebruik, waardoor ze eisen dat anderen hen vereren en idealiseren.
Ze spelen het slachtoffer
Narcisme wordt ook gekenmerkt door extreme zelfzucht. Alles dat buiten de ervaring van een narcist ligt of dat tegenstrijdig is met hun overtuigingen is slecht, dwaas of gek. Hierdoor zal een ruzie met een narcist bijna altijd eindigen door de schuld bij jou te leggen.
In de ogen van een narcist ben je altijd zelf op de een of andere manier verantwoordelijk voor jouw verdriet, woede of zelfs immorele gedrag. Ze vermijden alle verantwoordelijkheid voor de dingen die ze doen. Ze schuiven de verantwoordelijkheid op anderen en draaien alles om, om ervoor te zorgen dat het beter aansluit op hun eigen behoeftes.
Jullie relatie is eenzijdig en nep
Het is zeer onwaarschijnlijk dat je in een relatie met een narcist emoties zult delen of intimiteit zult ervaren. Een narcist brengt meestal alleen tijd met iemand door wanneer het hem/haar uitkomt, om te voldoen in zijn/haar eigen emotionele, lichamelijke of seksuele behoeftes en heeft de neiging om jouw voorkeuren, behoeftes en verlangens te ondermijnen of te negeren. Het moment dat zij zelf niet langer het middelpunt van de belangstelling zijn, is het moment waarop ze zelf geen aandacht meer schenken aan de mensen en dingen om hen heen.
Als enkele van deze tekenen toepasbaar zijn op jouw huidige relatie, wees dan niet bang. Maak juist gebruik van deze mogelijkheid om op jouw partner, vriend of familielid nader te bekijken en hem/haar te evalueren. Deze waarschuwingstekens kunnen je helpen om licht te schijnen op het probleem dat je momenteel hebt en om verdere pijn te vermijden.
Als je echt wilt dat deze relatie zal werken, dan bestaan er genoeg manieren om met een narcist waar je mee samenwoont of waar je een relatie mee hebt om te gaan, waaronder conflictoplossing en het vergroten van je eigen zelfverzekerdheid en gevoel van eigenwaarde.
Tot slot willen we zeggen dan kennis macht is. Door je bewust te zijn van de tekenen die wijzen op narcisme kun je jezelf voorbereiden om goed geïnformeerde beslissingen te nemen aangaande je relatie.