Zeven tekenen dat je geestelijke gezondheid in gevaar is

Sommige klinische entiteiten, zoals depressie, treden meestal niet van de ene op de andere dag op. Uiteindelijk zijn ze de manifestatie van geleidelijke schade, en waarvan er over het algemeen tekenen zijn voordat de omstandigheden beperkend worden. Wat deze tekens zijn, lees je in dit artikel.
Zeven tekenen dat je geestelijke gezondheid in gevaar is
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 05 maart, 2023

Het beoordelen van je geestelijke gezondheid en of deze in gevaar is is een complexe taak. Omdat het samenhangt met wat er in je binnenste gebeurt, en jij degene bent die de beoordeling maakt, is er altijd een grote component van subjectiviteit. Daarom kun je gedrag van jezelf dat opvallend of problematisch is over- of onderwaarderen.

Je perceptie is geneigd te veranderen als je geestelijke gezondheid is aangetast. Je realiseert je bijvoorbeeld misschien niet dat je teruggetrokken bent geworden. Als iemand je erop wijst, zul je het waarschijnlijk wijten aan overwerk of de onwil van anderen om naar je te luisteren, niet aan een opkomende depressie.

In de regel gaat de geestelijke gezondheid geleidelijk en bijna altijd onmerkbaar achteruit. Daarom besef je, net als bij bepaalde andere lichamelijke gezondheidsproblemen, niet hoe ernstig de verslechtering van je geestelijke gezondheid is, totdat die vergevorderd is. Om dit te voorkomen, let je op de volgende zeven tekenen dat je geestelijke gezondheid in gevaar is.

Het leven is als fietsen. Om je evenwicht te bewaren moet je in beweging blijven .

Albert Einstein

Uitgeputte vrouw
Voortdurende uitputting zonder gerechtvaardigde oorzaak kan erop wijzen dat je geestelijke gezondheid in gevaar is.

1. Voortdurend gevoel van vermoeidheid en gebrek aan energie

Een van de tekenen dat je geestelijke gezondheid in gevaar is, is dat je je meestal moe voelt. Je hebt het gevoel dat je niet de energie hebt om je normale activiteiten uit te voeren. Als er geen reden is voor deze vermoeidheid, kan het een emotionele uiting zijn.

In feite kunnen depressie en angst vermoeidheid en moeheid veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat je je afvraagt of er iets is waardoor je je verdrietig voelt, of waardoor je teleurstelling, pijn of overmatige zorgen hebt. Dat kan de sleutel zijn.

2. Moeite met slapen

Goed slapen is tegenwoordig een luxe geworden. Slaapproblemen zijn inderdaad wijdverbreid. Het is echter één ding om af en toe last te hebben van slapeloosheid (Spaanse link), maar iets heel anders om er vaak last van te hebben. Als je er vaak last van hebt, is het mogelijk dat er iets is waardoor je je ernstig ongemakkelijk voelt.

In feite moet je vooral opletten als je slaapproblemen hebt. Want slaap is een van de werkelijkheden die het duidelijkst geestelijke gezondheidsproblemen weerspiegelt. Dus, als je vaak last hebt van slapeloosheid, moet je onmiddellijk actie ondernemen. Negeer het niet.

3. Uitstelgedrag

Uitstel spreekt van een zekere kloof tussen gedachte, emotie en actie. Het doet zich voor wanneer je je activiteiten, taken of verplichtingen voor onbepaalde tijd uitstelt. Dat komt omdat je je te lui voelt om ze te doen, althans dat maak je jezelf wijs.

Het is normaal om bepaalde activiteiten af en toe uit te stellen. Daarom zou het alleen zorgelijk moeten zijn als het vaak gebeurt. Het kan een teken zijn dat je jezelf extreem veeleisende doelen stelt of dat je het echt moeilijk vindt om actie te ondernemen. Als dit het geval is, heeft het niets te maken met luiheid, maar met je gemoedstoestand.

4. Somatisatie

De geest en het lichaam vormen een eenheid. Daarom heeft wat in de ene dimensie gebeurt uiteindelijk invloed op de andere. Sommige lichamelijke gezondheidsproblemen gaan vaak samen met geestelijke gezondheidsproblemen. Als ze vaak voorkomen, neem er dan nota van. Let in het bijzonder op het volgende:

  • Hoofdpijn.
  • Huidproblemen.
  • Spijsverteringsproblemen.
  • Spierpijn.
  • Frequente verkoudheden of infecties.

5. Interpersoonlijke conflicten

Het komt vaak voor dat een verslechtering van de geestelijke gezondheid zich uit in een toename van conflicten met andere mensen. Je kunt bijvoorbeeld het gevoel hebben dat niemand je begrijpt, of dat je omringd bent door eikels. Misschien is dit zo, maar er is ook de mogelijkheid dat voortdurende spanning met anderen het gevolg is van een conflict met jezelf dat je niet hebt opgelost.

6. Isolatie

Als je merkt dat je minder geniet van het gezelschap van mensen, en dat gebeurde voorheen niet, dan is het mogelijk dat je geestelijke gezondheid in gevaar is.

Het heeft niets te maken met de vraag of je extravert of introvert bent, maar met de neiging om je af te zonderen van anderen, vanwege de gevoelens van afwijzing of angst die ze je bezorgen. Als je beseft dat dit bij jou gebeurt, is het tijd om de balans op te maken.

Peinzende man
Isolatie en de neiging om je in jezelf terug te trekken is meestal een alarmsignaal.

7. Problematische consumptie

Bijna iedereen leeft zich af en toe overmatig uit. Inderdaad, af en toe te veel eten of drinken is gewoon meestal te wijten aan roekeloosheid. Het is niet per se problematisch. Nogmaals, waar het om gaat is hoe vaak die episodes voorkomen. Als ze vaak voorkomen, is het een probleem.

Zorg ervoor dat je geen van de bovenstaande tekenen negeert. Noch andere die je vaak ongemak bezorgen. Ten slotte, als je het probleem en de oplossing ervan niet zelf kunt vaststellen, is het slim om een professional om hulp te vragen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ramírez, F. B., Misol, R. C., Bentata, L. C., Alonso, M. D. C. F., Campayo, J. G., Franco, C. M., … & del PAPPS, G. D. S. M. (2018). Prevención de los trastornos de la salud mental en atención primaria. Actualización PAPPS 2018. Atención primaria, 50 (Suppl 1), 83.
  • Sarrais, F., & de Castro Manglano, P.. (2007). El insomnio. Anales del Sistema Sanitario de Navarra30(Supl. 1), 121-134. Recuperado en 09 de diciembre de 2022, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272007000200011&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.