Zeven tekenen dat je chemie verwart met compatibiliteit

Chemie en compatibiliteit, hoewel ze in het begin van een relatie met elkaar vermengd zijn, zullen uiteindelijk hun eigen weg gaan als er geen succesvol proces van introspectie wordt uitgevoerd.
Zeven tekenen dat je chemie verwart met compatibiliteit

Laatste update: 02 augustus, 2022

Heb je relaties die, als de wittebroodsweken voorbij zijn, meestal koud worden en problematisch worden? Merk je dat de hartstocht plaats maakt voor het besef dat je in feite maar weinig met elkaar gemeen hebt? Als dat zo is, zou het kunnen dat je chemie verwart met compatibiliteit.

Van kinds af aan kreeg je de nogal onrealistische boodschap mee dat je verliefd zult worden en een ideale relatie zult smeden die eeuwig zal duren. Verliefdheid is echter niet altijd synoniem met een duurzame relatie.

Daarom moet je een oefening in introspectie doen en bepaalde van je ideeën deconstrueren, want je verwart waarschijnlijk aanvankelijke aantrekkingskracht met compatibiliteit. Dus als je op zoek bent naar een duurzame relatie, zijn hier een paar handige tips om je te helpen onderscheid te maken tussen hartstocht en gezelschapsliefde.

Waar je op moet letten als je een duurzame partner wilt vinden

Als je iemand ontmoet en merkt dat er chemie tussen jullie is, let dan op het woord zelf. Het is de chemie van je hersenen die veranderd is en die tot je spreekt. Dat gezegd hebbende, als je het risico wilt nemen en wilt proberen een stabiele relatie met hem of haar te beginnen, beantwoord dan de volgende vragen:

  • Welke eigenschappen heb je in iemand nodig om van een relatie te genieten?
  • Als je de fysieke aantrekkingskracht negeert , welke eigenschappen van hun persoonlijkheid acht je dan verenigbaar met de jouwe?
  • Komen hun waarden overeen met de jouwe?
  • Is er vloeiende en eerlijke communicatie tussen jullie?
  • Hebben jullie dezelfde ideeën over langdurige relaties?

Zelfs als je op al deze vragen ja antwoordt, wil dat nog niet zeggen dat ze de juiste voor je zullen zijn. Toch zal het een goed teken zijn, want het vergroot de kans dat je zult kunnen genieten van de tijd die je samen doorbrengt.

Blij stel

Tekenen dat je chemie verwart met compatibiliteit

Aan de andere kant van de medaille moet je ook de tekenen kennen die maken dat je aanvankelijke hartstocht verwart met het vermogen om een goede relatie op te bouwen. Het is nuttig om ze te internaliseren en er rekening mee te houden bij het beantwoorden van de vragen in het vorige deel.

1. De chemie is overweldigend

Als je emoties te intens zijn, maakt dat het je hersenen moeilijk om de informatie die via je zintuigen tot je komt op een aangepaste manier te interpreteren. Of, om herinneringen aan elkaar te rijgen en conclusies te trekken.

Deze perceptuele blindheid zal waarschijnlijk uiteindelijk overgaan, maar voorlopig verwar je misschien chemie (Engelse link) met compatibiliteit.

2. Rationaliseer rode vlaggen

Sterke chemie die verward wordt met echte compatibiliteit laat niet toe dat bepaalde situaties als waar en echt worden aangenomen. Als ze bijvoorbeeld voortdurend willen weten waar je bent, zou dat bij jou alarmbellen moeten doen rinkelen. Als je echter overmand bent door hartstocht kun je dit soort gedrag relativeren.

3. Je kent hun waarden niet

Je zou helemaal verloren kunnen raken in deze intense en positieve periode, wat geen slechte zaak is. Het is inderdaad volkomen oké om te genieten van al het plezier dat je samen hebt. Neem alleen even de tijd en denk na over je waarden. Als je nog niet weet wat ze zijn, begin dan geen stabiele relatie.

4. Zou je tijd met ze kunnen doorbrengen zonder lichamelijk contact?

Als je wilt weten of je chemie verwart met compatibiliteit, is er een heel eenvoudige oefening. Haal chemie uit de vergelijking. Stel je voor dat je allebei aan een tafel zit en dat je alleen maar kunt praten. Zou je dan een fijne avond hebben? Als het antwoord nee is, dan is er alleen chemie tussen jullie.

5. Jullie gezamenlijke activiteiten leiden meestal tot passie

Vonken kunnen elk moment ontstaan, maar als je van plan bent de chemie tussen jullie uit te buiten, ben je geneigd activiteiten te plannen die dat bevorderen. Vraag je daarom af of je voor de avond een plan kunt maken dat er in uitmondt dat jullie elk apart naar huis gaan.

6. Positieve meningen zijn absoluut

Als je denkt aan een persoon met wie je alleen maar chemie hebt, heeft paradoxaal genoeg alles wat in je hoofd opkomt de neiging positief en intens te zijn. Dat is heel anders als je echte compatibiliteit (Spaanse link) ontwikkelt.

Met chemie alleen lijkt hij of zij alleen de liefde van je leven te zijn, maar met compatibiliteit kan hij of zij echt de juiste voor je zijn. Dat komt omdat je je bewust bent van hun gebreken, maar ze toch accepteert.

Vrouw denkt na

7. De situatie doet een belletje rinkelen

Als je vaak merkt dat je intense gevoelens voor iemand hebt om er vervolgens achter te komen dat de relatie snel ten einde is, dan betekent dat dat je chemie verwart met compatibiliteit. Daarom zou het een goed idee zijn om de patronen die je in je relaties volgt nog eens te overdenken en te proberen er verandering in te brengen.

Het is heel gemakkelijk om dit soort vergissingen te maken en te denken dat de persoon met wie je een hartstochtelijke affaire hebt de liefde van je leven is. Bedenk echter altijd dat de liefde die blijft, de liefde is die problemen overwint, waar je elke dag aan werkt en die, bovenal, je compleet doet voelen. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe vermijd je zelfsabotage in je relaties?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe vermijd je zelfsabotage in je relaties?

Zelfsabotage is een verdedigingsmechanisme dat aanwezig is bij hen die zich onzeker voelen of extreem bang zijn om te lijden.  • Alexander, B. (2012). The chemistry between us: Love, sex, and the science of attraction. Penguin.
  • Carter, C. S., & Porges, S. W. (2013). The biochemistry of love: an oxytocin hypothesis: Science & Society Series on Sex and Science. EMBO reports14(1), 12-16.
  • Sprecher, S. (2011). Compatibilidad de la relación, parejas afines y compatibilidad del emparejamiento. Acta de investigación psicológica1(2), 187-215.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.