Zeven tekenen dat een kind niet gelukkig is

Als een kind niet gelukkig is, zal het moeilijk voor hem zijn om een ​​gezonde en vervulde volwassene te worden. Daarom is het uiterst belangrijk om alert te zijn op de signalen dat er iets niet klopt en de juiste maatregelen te nemen om met de situatie om te gaan.
Zeven tekenen dat een kind niet gelukkig is
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 15 september, 2023

Het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen wanneer een kind niet gelukkig is. Dat komt omdat er misschien geen duidelijke veranderingen zijn in hun gedrag of in de manier waarop ze zich uitdrukken. Er zijn ook veranderingen die verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden. Soms zijn ze zelfs de beste van de klas, maar van binnen zijn ze diep ongelukkig.

De taal van kinderen is anders dan die van volwassenen. Om te herkennen of een kind gelukkig is of niet, moet je ze observeren en hun uitdrukkingscodes begrijpen. Veel kinderen drukken bijvoorbeeld verdriet uit met tekenen die je zou kunnen zien als vermoeidheid of boosheid.

De tekenen dat een kind niet gelukkig is, kun je zien aan hun houding en het perspectief dat ze aannemen ten opzichte van eenvoudige handelingen, zoals eten of slapen. Er moet altijd zo snel mogelijk actie worden ondernomen, want als de problemen aanhouden, kan alles ingewikkelder worden. Hieronder volgen de tekenen dat een kind niet gelukkig is.

“Elk kind zou een bordje moeten hebben waarop staat: ‘Voorzichtig behandelen. Bevat dromen.”

-Mirko Badiale-

Zeven tekenen dat een kind niet gelukkig is

 

Ongelukkig kind

1. Plotselinge stemmingswisselingen

Plotselinge stemmingswisselingen suggereren dat er veel verhoogde emoties in het kind zijn. De sleutel zit in het woord ‘plotseling’. Het is heel normaal dat er stemmingswisselingen zijn, maar als ze plotseling opduiken, duiden ze op instabiliteit.

Deze wisselingen zijn nog onthullender als de betrokken emoties extreem intens of tegenstrijdig aan elkaar zijn. Bijvoorbeeld van euforie naar extreme introspectie of van kalmte naar een woede-uitbarsting.

2. Gebrek aan interesse in spelen of agressief spelen

Spelen (Spaanse link) is het belangrijkste expressiemiddel voor kinderen. Het is hun eigen kleine wereld en de omgeving waarin ze zich het meest authentiek uitdrukken. Daarom is het altijd belangrijk om aandacht te hebben voor de manier waarop ze spelen, het soort spelletjes dat hun aandacht trekt en de rollen die ze daarin aannemen.

Een onmiskenbaar teken dat een kind niet gelukkig is, is wanneer het geen interesse heeft in het spelen van hun gebruikelijke spelletjes. Een ander verontrustend teken is wanneer ze een gewelddadige houding aannemen tijdens het spelen of agressie vertonen naar hun speelkameraadjes.

3. Vaak ziek worden

Ongelukkige kinderen hebben de neiging om zieker te worden dan anderen. Door hun humeur hebben ze vaker last van aandoeningen die te maken hebben met het immuunsysteem, zoals frequente infecties of allergieën. Als een kind extreem ziek wordt, moet dat altijd reden zijn voor aandacht.

Veel ouders hebben de neiging om alleen belang te hechten aan de lichamelijke conditie van hun kind. In principe is dat juist, maar ze zouden ook hun stemming moeten beoordelen, omdat die aan de basis kan liggen van hun toestand.

4. Weinig eetlust

Gebrek aan eetlust alleen kan niet worden beschouwd als een teken dat een kind niet gelukkig is. De reden waarom dit gebeurt, moet eerst worden geanalyseerd. Soms mogen ze bijvoorbeeld de hele dag snoepen, waardoor ze geen honger meer hebben tijdens de maaltijd.

Het kan ook gebeuren dat de moeder extreem bezorgd is over de voeding en het kind reageert door eten te weigeren. Soms is dit een teken van een slechte relatie met de moeder of het kan duiden op verdriet en desinteresse. Daarom moet de situatie zorgvuldig worden beoordeeld.

5. Frequente nachtmerries en nachtangsten

Nachtmerries en nachtangsten komen extreem vaak voor bij kinderen. In feite hebben de meeste kinderen er wel eens last van en in de meeste gevallen hebben ze alleen begrip en steun nodig zodat ze niet terugkomen.

Als ze echter vaak voorkomen, kan dat een teken zijn dat een kind niet gelukkig is. Het betekent dat ze om de een of andere reden gestrest zijn of een sluimerend conflict hebben dat zich op deze manier uit. Het kan ook gebeuren omdat de kleine een soort verlating ervaart, of die nu echt of fictief is.

6. In bed plassen

Enuresis, of in bed plassen wanneer ze de zindelijkheidstraining hebben doorlopen, is echt een veelzeggend teken. Als het na de leeftijd van zes jaar blijft voorkomen, duidt dat op problemen.

Bij jongere kinderen kan het komen door te diep slapen. Maar als ze ouder zijn, is het een symptoom van angst. Als een kind zes maanden lang last heeft van enuresis, moet er inderdaad een professional worden geraadpleegd.

Bedplassen

7. Plaatsen van sociaal contact vermijden

Hoewel school misschien niet de plek is waar kinderen echt hun tijd willen doorbrengen, zou het ze ook niet te veel van streek moeten maken om naar de les te gaan. Grote uitingen van angst bij zo’n dagelijkse gebeurtenis zijn altijd een teken dat aandacht vereist.

Er kunnen verschillende redenen zijn voor deze angst. Misschien is er iets of iemand op school die angst of vrees bij het kind opwekt. Het kan ook zijn dat ze school zien als een extreem frustrerende plek, waar ze alleen maar aversieve prikkels krijgen. Hoe dan ook, om een interventie uit te voeren, is het nodig om de oorzaak vast te stellen. Hiervoor is vaak de medewerking van de school nodig.

Als een kind niet gelukkig is, zal het moeite hebben om zijn kindertijd ten volle te beleven. Dit zal op zijn beurt moeilijkheden veroorzaken in de adolescentie en het volwassen leven. Daarom is het essentieel om de signalen niet te negeren en deze problemen op tijd op te lossen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cyrulnik, B. (2014). Cuando un niño se da muerte (Vol. 100617). Editorial Gedisa.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.