Strategieën om met rouw om te gaan en de gevolgen

De strategieën die je gebruikt om met rouw om te gaan, zullen je helpen om het verlies moeilijker maken. Lees verder voor meer informatie!
Strategieën om met rouw om te gaan en de gevolgen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Iedereen heeft of zal op een bepaald moment in zijn leven rouw ervaren. Of het nu gaat om de dood van een geliefde, een scheiding, ontslag of verhuizing, het gaat altijd om het verliezen van iets dat echt belangrijk was. Het is een proces waarbij je met je emoties moet omgaan en je leven moet bijsturen. Iedereen heeft echter verschillende strategieën om met rouw om te gaan.

Voor sommige mensen is het gemakkelijk om hun nieuwe realiteit te accepteren en zich eraan aan te passen. Voor anderen voelt het alsof hun wereld op hen neerstort. Verwarring, pijn en woede kwellen hen en beroven hen van elk geluk.

Het feit dat elke persoon een andere strategie heeft om met rouw om te gaan, verklaart deze verschillen. Als je denkt dat je copingstrategie niet werkt, kun je een aantal dingen doen om het proces te veranderen.

Strategieën om met rouw om te gaan

Strategieën om met rouw om te gaan

Coping wordt gedefinieerd als het geheel van cognitieve en gedragsinspanningen dat in beweging wordt gezet voor het omgaan met en reageren op interne of externe behoeften.

Een situatie die een persoon overweldigt, leidt tot stress. Dat is het moment waarop copingstrategieën in beweging komen om de persoon in kwestie te helpen zich aan de genoemde behoeften aan te passen.

Rouw is zonder twijfel een zeer overweldigende ervaring waardoor je je toevlucht neemt tot je copingmechanismen. Zoals we hierboven al vermeldden, zijn er veel verschillende copingstrategieën en ze zitten niet allemaal op dezelfde manier in elkaar.

 Probleemgerichte copingstrategieën

In dit geval richten al je middelen zich op het probleem waarvoor een oplossing nodig is. Er zijn drie probleemgerichte copingstrategieën:

  • Reflectief: het analyseren en nadenken over de situatie en jezelf en plannen hoe je verder gaat.
  • Reactief: impulsieve en ongecontroleerde activiteiten, gedreven door je vertekende gedachten.
  • Onderdrukkend: in dit geval ontken je wat er is gebeurd en vermijd je jezelf bloot te stellen aan de realiteit.

Reflectieve strategieën brengen je dichter bij een oplossing. Reactieve en onderdrukkende strategieën daarentegen maken het veel moeilijker voor je om ermee om te gaan.

Daarom, wanneer je een copingstrategie gebruikt die gericht is op het oplossen van problemen, dan identificeer je de stressvolle situatie en evalueer je het belang ervan. Ook analyseer je de oorzaken en laat je je in met gedrag dat tot veranderingen zal leiden.

Emotionele coping

Dit bestaat uit het richten van je energie op de emoties die het probleem veroorzaken, niet op het probleem zelf. Aan de ene kant heb je emotionele verwerking, wat inhoudt dat je de emoties die je ervaart moet herkennen en begrijpen. Aan de andere kant is er emotionele expressie, die bestaat uit het loslaten en delen van deze gevoelens met jezelf of anderen.

Emotionele coping kan ook worden onderverdeeld in de drie categorieën die we hierboven hebben genoemd: reflectief, reactief of onderdrukkend. Hier houdt reflectieve coping in dat je je gevoelens analyseert. Reactief houdt in dat je ze op een impulsieve en ongecontroleerde manier uitdrukt en onderdrukkend houdt in dat je je gevoelens helemaal vermijdt.

Man staart uit het raam en denkt aan zijn verlies

De gevolgen van strategieën om met rouw om te gaan

Alle strategieën die we in dit artikel noemden, zijn manieren waarop mensen met verlies omgaan. Als je ze zorgvuldig analyseert, is het gemakkelijk om vast te stellen tot welke strategieën je je toevlucht neemt. Elk van deze strategieën heeft verschillende gevolgen die bepalen hoe snel je door verdriet heen werkt en hoe effectief het proces is.

Mensen die gewoonlijk reactief gedrag vertonen, hebben meer kans op een ingewikkeld rouwproces. Ze hebben ook meer kans op angstige en depressieve symptomen. Reactieve strategieën kunnen in het begin nuttig zijn, omdat woede je een gevoel van kracht kan geven, maar na verloop van tijd vormt deze emotie een belemmering voor goed rouwen.

Aan de andere kant zullen degenen die kiezen voor emotionele expressie en reflectieve strategieën meer groei en positieve persoonlijke transformatie ervaren na verlies. Deze strategieën helpen je bij het vinden van oplossingen, bij het vragen van steun in je sociale kring en brengen je gevoelens op de juiste manier tot uitdrukking.

Dus de beste manier om met verdriet om te gaan, is door je emoties op een gepaste manier te identificeren, uit te drukken en los te laten. Daarnaast helpen mentale helderheid en focus op het oplossen van problemen ook. Het probleem ontkennen, vermijden of impulsief reageren zal je lijden alleen maar intenser maken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bustos Caro, A. C. (2011). Cuando se acaba el amor: Estrategias de afrontamiento, duelo por pérdidas amorosas y crecimiento postraumático en estudiantes universitarios (Bachelor’s thesis, Quito: USFQ, 2011).
  • Bermejo, J. C., Magaña, M., Villacieros, M., Carabias, R., & Serrano, I. (2012). Estrategias de afrontamiento y resiliencia como factores mediadores de duelo complicado. Revista de psicoterapia22(88), 85-95.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.