Sterke kinderen worden sterkere volwassenen
Emoties spelen een beslissende rol wanneer de tijd aanbreekt om kinderen te transformeren in gelukkige en succesvolle volwassenen. Wanneer de emotionele ontwikkeling van een kind echter verstoord of op bepaalde manier ontspoord raakt, dan kan het kind gedurende zijn leven last krijgen van een verscheidenheid aan persoonlijke en sociale problemen.
Het is helemaal geen makkelijke opgave om verantwoordelijk te zijn voor de emotionele opvoeding van een kind. Het is op zijn zachtst gezegd zeer ingewikkeld om een kind te leren begrijpen dat gevoelens net zoveel tinten hebben als kleuren, ook al kunnen we deze tinten niet zien.
Emotioneel bewustzijn als het fundament van de kracht van kinderen
Emotioneel bewustzijn is van fundamenteel belang voor iemands welzijn. Daarom moeten we ons bewust zijn van welke aspecten frustrerende en negatieven of juist positieve en aangename gevoelens opwekken om in staat te zijn om manieren te vinden om deze gevoelens aan te moedigen, te begrijpen en te controleren.
Het is belangrijk dat kinderen een goede emotionele intelligentie ontwikkelen, alsook het vermogen om op effectieve wijze te praten over hun emoties. Op deze manier kunnen ze zich als volwassenen bewust zijn van hun innerlijke en sociale zelf.
Om kinderen te helpen bij hun ontwikkeling en om ervoor te zorgen dat ze succesvol zijn in het leven, is het belangrijk om ze te leren om hun emoties te observeren, uit te drukken en te leren kennen. Hierdoor zorgen we er zelfs voor dat ze minder kwetsbaar zijn voor de conflicten van anderen.
Het belang van emotionele communicatie
In het boek Emotional Intelligence for Children, geschreven door Shapiro Lawrence, staan een aantal tips om deze vaardigheden bij kinderen te bevorderen:
Martin is een kind van zes jaar oud wiens ouders in een nare scheiding liggen. Martins vader stond erop dat Martin elk weekend naar Boston zou vliegen om bij hem op bezoek te gaan, terwijl zijn moeder gedurende de week de voogdij over hem behield in Richmond, Virginia. Martin sprak bijna geen woord uit tijdens deze twee en een half uur lange reisjes en wilde gelijk naar bed wanneer hij bij beide van zijn ouders thuiskwam. Na dit twee maanden te doen, begon Martin te klagen dat hij buikpijn had en gaf zijn leraar aan dat hij op school met bijna niemand sprak.
Tijdens de voogdijhoorzitting vroeg zijn advocaat hem:
– “Hoe vind je het om elk weekend bij je vader op bezoek te gaan?”
– ”Weet ik niet,” antwoordde Martin.
– “Ben je blij om je vader te zien wanneer je naar Boston gaat?” vroeg zijn advocaat, terwijl hij probeerde om zijn eigen emoties onder controle te houden en Martin niet in de richting van een bepaald antwoord te sturen.
– “Weet ik niet,” antwoordde Martin weer, met een eentonige, nauwelijks hoorbare stem.
– “Hoe zit het met je moeder? Ben je blij om doordeweeks bij haar te wonen?” informeerde de advocaat, zich realiserende dat hij tijdens de hele hoorzitting maar één antwoord van Martin zou krijgen.
– ”Weet ik niet,” zei Martin nogmaals, en niets aan zijn gedrag wees erop dat hij het wel wist.
Als we onze kinderen beroven van een gezonde emotionele ontwikkeling, dan zullen ze niet in staat zijn om hun eigen gevoelens en emoties te begrijpen en te ontcijferen.
Net als we duidelijk kunnen zien in het bovenstaande voorbeeld, veroorzaakt dit veel pijn bij een kind. En het vermogen om zijn emoties om te zetten in woorden is onmisbaar om aan zijn basisbehoeftes te voldoen. Als we onze kinderen leren om zichzelf emotioneel uit te drukken, dan zullen het langzaam aan steeds sterkere kinderen worden.
Woorden die emoties omschrijven zijn direct verbonden aan gevoelens en de fysiologische en emotionele uitdrukking van deze emoties (zo moet een kind bijvoorbeeld weten dat angst gepaard gaat met een licht versnelde hartslag, een verhoogde bloeddruk en veel spanning door het hele lichaam).
We moeten onze kinderen emotioneel taalgebruik aanleren
Wanneer kinderen opgroeien in een omgeving waarin gevoelens onderdrukt worden en een emotionele vorm van communicatie vermeden wordt, dan is de kans groot dat deze kinderen zich ontwikkelen tot emotioneel stomme mensen.
Hoewel het dus nooit te laat is om bekend te worden met de taal van emoties, zullen degenen die deze taal al van jongs af aan leren te spreken in staat zijn om zichzelf het meest helder uit te drukken. Deze mensen zullen beschikken over meer zelfbewustzijn en kunnen zich daardoor beter in andere inleven, waardoor er weer deuren naar succes voor hen opengaan en ze beter in staat zullen zijn om hun doelen te bereiken.
Daarom dragen we als ouders de morele ‘plicht’ om onze kinderen dit uiterst belangrijke aspect aan te leren. Alleen door sterke kinderen op te voeden, kunnen we vermijden om zoveel gebroken volwassenen te moeten herstellen. Volwassenen die gebroken zijn door eenzaamheid, wantrouwen en liefdeloosheid ten opzichte van zichzelf en de maatschappij.