7 soorten temperament en hun kenmerken

Welke soorten temperament zijn er? Om erover te praten nemen we de klassieke theorie van Galenus van de 4 temperamenten als uitgangspunt.
7 soorten temperament en hun kenmerken

Laatste update: 10 juli, 2024

Wat is temperament en hoe verschilt het van persoonlijkheid? Welke soorten temperament zijn er? Temperament is het meest biologische deel van persoonlijkheid. Het wordt gedefinieerd als die specifieke aanleg die we manifesteren wanneer we ons verhouden tot onze omgeving; het is zeer aanwezig in onze wortels en wordt zeer weinig beïnvloed door de omgeving.

Wanneer we geboren worden, zijn we puur temperament, terwijl beetje bij beetje ervaringen onze persoonlijkheid vormen. In dit artikel leren we over de temperamenten die vele eeuwen geleden zijn ontwikkeld door Claudius Galenus, een Griekse arts, gebaseerd op Hippocrates’ theorie van de humores (lichaamssappen), en wat ze kenmerkt. Ontdek wat het jouwe is!

Wat is temperament?

Het woord temperament komt van het Latijnse temperamentum, wat ‘maat’ betekent. De RAE definieert het als ‘karakter, de manier waarop mensen zijn of reageren’. Maar vanuit psychologisch oogpunt schiet deze definitie tekort.

Temperament wordt opgevat als de manier waarop we met onze omgeving omgaan; het is het meest instinctieve, biologische en affectieve deel van de persoonlijkheid. Het is vrij erfelijk en wordt niet beïnvloed door externe factoren. Het verandert heel weinig in de loop van de tijd, omdat het heel aangeboren is.

“Karakter en persoonlijke kracht zijn de enige investeringen die iets waard zijn.”

Walt Whitman

Temperament vs. persoonlijkheid

Temperament is niet hetzelfde als persoonlijkheid; temperament ontstaat veel eerder, op hetzelfde moment als onze armen of benen worden gevormd. Jonge kinderen zijn puur temperament (persoonlijkheid wordt later gevormd).

Temperament vertegenwoordigt dus het meest genetische deel van persoonlijkheid, het deel dat ons op de een of andere manier verbindt met onze voorouders op het mentale vlak. Maar welke soorten temperamenten zijn er en hoe verschillen ze?

De 4 soorten temperament van Galenus en hun kenmerken

Vrouw is niet blij

Claudius Galenus, een Griekse arts, ontwikkelde in de 2e eeuw voor Christus de theorie van de basistemperamenten, gebaseerd op Hippocrates’ theorie van de humores, elk gebaseerd op een essentiële stof: bloed, slijm, gele gal en zwarte gal.

Volgens Galenus zijn mensen het product van een bepaalde combinatie van deze vier humores, voorgesteld door zijn meester. Elk van deze elementen is gekoppeld aan een humeur van het lichaam.

Afhankelijk van het type element dat in ons overheerst, zal ons temperament het ene of het andere zijn (en onze persoonlijkheid (Spaanse link) ook). Elk van de humeuren die door de auteurs worden voorgesteld, wordt geassocieerd met een natuurlijk element:

  • Bloed: geassocieerd met lucht.
  • Slijm: geassocieerd met water.
  • Zwarte gal: verbonden met aarde.
  • Gele gal: komt overeen met het element vuur.

Welke soorten temperament definieerde Galenus door middel van deze vier humores? Laten we ze leren kennen.

Bloed

De overheersende humor is bloed. Dit zijn mensen met een sterk wisselend humeur, hoewel ze over het algemeen levendig en optimistisch zijn. Ze zijn “warmbloedig”, in de zin dat het hechte en warme mensen zijn die van sociale relaties houden.

Ze zoeken het gezelschap van anderen op en zijn aanhankelijk in hun relaties. Ze luisteren meer naar intuïtie dan naar rede.

Melancholisch

Mensen met een melancholisch temperament hebben een overheersing van zwarte gal. Ze zijn droevig en dromerig, melancholisch en nostalgisch. Ze zijn vaak introvert en gereserveerd, maar ook opmerkzaam. Ze nemen elk detail van hun omgeving waar.

Zij zijn de mensen die we tegenwoordig waarschijnlijk PAS (Hoog Sensitieve Mensen) zouden noemen. Andere kenmerken zijn: creativiteit, perfectionisme en vooral gevoeligheid.

Flegmatische

Flegmatische mensen zijn mensen bij wie de flegm (water) stemming van Hippocrates overheerst. Het zijn liefdevolle mensen die op zoek zijn naar hechte en duurzame relaties.

Ze streven harmonie na en zorgen goed voor hun dierbaren; ze zijn enigszins vermijdend (ze gaan conflicten uit de weg), hoewel ze ook proberen te bemiddelen. Het zijn kalme en rationele mensen, die koud kunnen lijken. Het zijn ook zeer serene en volhardende mensen (Spaanse link).

Cholerisch

Het cholerische temperament valt op door de gele gal; het zijn energieke en zeer impulsieve mensen, hoewel met grote wilskracht. Het zijn intelligente en analytische mensen, erg gefocust op hun doelen.

Ze praten graag over interessante onderwerpen en nooit oppervlakkig. Ze zijn onafhankelijk in hun relaties, met de neiging om zich altijd ergens voor in te zetten. Ze verdedigen hun standpunten met energie en zijn erg proactief.

3 soorten temperament in de kindertijd

Kind

We zijn bekend met theorie van Galenus van de 4 temperamenten, hoewel dat niet de enige zijn die bestaan. In de kindertijd zijn er bijvoorbeeld 3 soorten temperament: gemakkelijk, langzaam en moeilijk. Wat kenmerkt elk van hen?

Gemakkelijk temperament

Dit komt het vaakst voor. Dit zijn kinderen die over het algemeen goedgehumeurd zijn. Ze lachen en hebben gemakkelijk plezier. Als ze bijvoorbeeld honger hebben, of ze hebben het koud, reageren ze rustig en kalmeren ze als aan hun behoeften wordt voldaan.

Langzaam temperament

Dit zijn kinderen die verandering moeilijk vinden. Ze passen zich heel langzaam aan veranderingen aan. Ze hebben dus meer tijd nodig dan “normaal” om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Ze zijn meer verlegen en observeren liever dan dat ze experimenteren.

Moeilijk temperament

Tot slot zijn kinderen met een moeilijk temperament actief en rusteloos. Ze zijn snel afgeleid, waardoor ze de neiging hebben om steeds van taak te veranderen.

Ze hebben de neiging om energiek te reageren op ongemakkelijke situaties (zoals slapen), en soms moeten we een flinke dosis geduld met ze hebben om hun initiatieven in te dammen, wetende dat ze de risico’s nog niet al te goed weten in te schatten. Dit goed doen is een zeer veeleisende oefening, en als we te beperkend zijn kunnen we hun vooruitgang naar verantwoordelijke autonomie belemmeren.

En jij, met welk van de 4 temperamenttypes van Galenus identificeer jij je? En welk temperament herken je in de mensen om je heen?

De waarheid is dat mensen zich meestal met een paar ervan identificeren. Het is moeilijk om iemand te vinden die 100% cholerisch of 100% flegmatisch is. In feite weten we tegenwoordig dat flexibiliteit en het vermogen om je aan te passen aan omstandigheden een groot evolutionair voordeel is.

En het is hetzelfde met kinderen: hoewel de meesten van hen een gemakkelijk temperament hebben, betekent dit niet dat ze geen fases kunnen meemaken met bijvoorbeeld een moeilijker temperament.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.