Sociale netwerken zouden het einde van je relatie kunnen betekenen
Gustavo Ceratie zei ooit eens “verleiding is bijna nooit waar je denkt dat het zal zijn”. Het lijkt alsof er zich een soortgelijk effect voordoet bij sociale netwerken, die niet alleen hulpmiddelen zijn om contact te bevorderen, maar ook disconnectie en het einde van relaties stimuleren.
Kan het zijn dat sociale netwerken massavernietigingswapens zijn geworden op het gebied van onze relaties? Volgens verschillende studies lijkt het erop dat ze vandaag de dag al verantwoordelijk zijn voor miljoenen scheidingen. En dit is geen overdrijving.
Laten we niet vergeten dat wanneer we met anderen omgaan via sociale netwerken, we ook een groot deel van ons leven publiekelijk maken. Op Facebook en Twitter zijn de privéwerelden van miljoenen mensen te zien.
Daarnaast zijn deze sociale netwerken uitgegroeid tot een krachtige manier om te communiceren met anderen. In Nederland alleen al zijn er meer dan tien miljoen facebookgebruikers, dit is meer dan de helft van de hele bevolking. Dit is vrij verontrustend als je deze gegevens betrekt op de hele wereld. Wereldwijd zijn er meer dan 1,5 miljard facebookgebruikers. Op basis van deze gegevens is het vrij makkelijk om te zien wat voor invloed sociale netwerken hebben op ons leven. Voor veel mensen zijn ze vrijwel onmisbaar geworden.
“Praters verleiden, woorden sturen ons in de hoek.”
-Michael Ondaatje-
Scheidingen veroorzaakt door sociale netwerken
Hoewel er een hoop studies bestaan die kijken naar de invloed die sociale netwerken op ons leven hebben, richten wij ons in dit artikel op één studie in het bijzonder, dit is een studie die werd uitgevoerd door een prestigieus Noord-Amerikaans blad over psychologie.
Volgens recente gegevens, heeft Facebook wereldwijd ongeveer 28 miljoen scheidingen veroorzaakt. Dit lijkt misschien enigszins overdreven, deze gegevens werden echter een paar jaar geleden bevestigd door de American Academy of Matrimonial Lawyers (Amerikaanse academie voor huwelijksadvocaten), toen werd vastgesteld dat Facebook de oorzaak was achter twintig procent van alle scheidingen in de VS.
Tot dusver hebben we ons alleen nog maar beziggehouden met Facebook, aangezien het tegenwoordig het meest belangrijke sociale netwerk ter wereld is. Onthoud echter dat er nog veel meer sociale netwerken bestaan: Twitter, Instagram, Google+, Pinterest etc. Sommige mensen hebben zelfs gebruik gemaakt van deze netwerken om hun relaties te beëindigen.
Waarom zouden sociale netwerken scheidingen kunnen veroorzaken?
Als je een ijzersterke relatie hebt en je een verstandige houding hebt ten opzichte van sociale netwerken, dan zal er hoogstwaarschijnlijk niets gebeuren. De gegevens hierboven zijn niet per se reden om in paniek te raken. Toch bestaan er wel een aantal factoren die de relatie tussen sociale netwerken en scheidingen beïnvloeden.
Laten we weer even naar een paar gegevens kijken, ditmaal gebaseerd op het gebruik van sociale netwerken om een vrijblijvende of toegewijde relatie te vinden. Volgens een bepaald prestigieus blad was 58% van alle ondervraagde mannen en 80% van alle ondervraagde vrouwen actief op sociale netwerken om een date te vinden.
Blijkbaar zien mensen wiens relatie op de klippen ligt, die niet goed voor hun relatie hebben gezorgd of die simpelweg om wat voor reden dan ook ongelukkig zijn, sociale netwerken als een mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten en vriendschappen op te bouwen die uiteindelijk kunnen uitgroeien tot meer. Maar er zijn nog meer redenen:
- De voortdurende toestroom van informatie over de levens van anderen laat gebruikers zien dat er geen reden bestaat waarom ze genoegen zouden moeten nemen met een ongelukkige relatie. Sociale netwerken vertonen een groot aantal aantrekkelijke, opzichtige en verenigbare profielen. Deze profielen zijn een opening naar een wereld vol stimuli.
- Volgens een hoop verschillende studies aangaande menselijke relaties van tegenwoordig, is onze gemeenschappelijke tolerantie voor problemen verminderd. Tegenwoordig is het, dankzij alle informatie waar we toegang tot hebben, makkelijker om op zoek te gaan naar andere snelle opties dan om de relatie te laten rijpen en diepere gevoelens te ontwikkelen voor een persoon in het bijzonder.
- Onzekerheid is nog een belangrijke factor die van invloed kan zijn op de keuze om uit elkaar te gaan. De drang om de ander te controleren neemt toe, omdat je zijn posts kan zien, het tijdstip waarop hij online is geweest, zijn foto’s en zijn gesprekken met anderen. Hierdoor ontstaat er een soort wantrouwen en angst die de communicatie en het wederzijdse respect zouden kunnen belemmeren.
- Ook de voortdurende blootstelling aan mogelijke andere partners kan een reden zijn. Misschien staat je relatie zo stevig als een huis, maar op sociale netwerken kun je in contact komen met een hoop mensen die erg op jou lijken, die op zoek zijn naar avontuur of een afspraakje. Velen van hen zijn zeer overtuigend, waardoor het belangrijk is om je eigen intenties goed duidelijk te maken om te voorkomen dat je in gevaarlijke webben terechtkomt.
“Sociale netwerken gaan niet over websites. Ze gaan over ervaringen.”
-Mike DiLorenzo-
Het is duidelijk dat sociale netwerken de manier waarop we de wereld bekijken hebben veranderd, en dus ook de manier waarop we onze liefdesrelaties bekijken. Als deze netwerken niet benaderd worden met gezond verstand en rede, kunnen ze onzekerheid, angst of verdriet veroorzaken. Zorg dus goed voor de persoon die aan je zijde staat, en onthoud dat sociale netwerken slechts bedoeld zijn als vorm van vermaak, niet als manier van leven.