Sociale media en het paar: de huidige liefdesdriehoek
Sociale media zijn de laatste tijd een bemiddelaar van liefdesrelaties geworden. Het lijkt er zelfs op dat koppels getuigen van sociale media nodig hebben als garantie voor hun relaties. Om deze reden worden deze banden vaak liefdesdriehoeken genoemd. Dat komt omdat sociale media in relaties tussenbeide komen, bijna alsof het een derde partij is.
Veel stellen ontmoeten elkaar tegenwoordig in de virtuele wereld. Daarom introduceren de verbindingen die ze leggen meestal een virtuele component in de dynamiek van hun relatie. Desalniettemin heeft het belangrijke gevolgen en legt het de basis voor het opzetten van een echte liefdesdriehoek.
De aanwezigheid van het paar op sociale media maakt het voor elke partner moeilijker om hun eigen persoonlijke ruimte te behouden. In de virtuele wereld is het inderdaad ingewikkeld om te weten waar de wereld van elk individu begint en eindigt.
Bovendien is het niet ongebruikelijk dat sommige stellen het soort publiek oproepen dat hun relatie uiteindelijk verstoort. Dit helpt niet om hun band te versterken.
“De wereld geniet van internet alsof het speelgoed is. Toch is het het krachtigste wapen dat door de mens is gemaakt.”
-Ruben Serrano-
Sociale media en het paar
Digitale liefde, of liefde met een sterke digitale component, introduceert de mogelijkheid om de relatie praktisch live uit te zenden. In de ene hoek staat het paar en in de andere een soort publiek dat informatie kan vragen, of zelfs kan eisen over wat er in de relatie gebeurt. Dit voltooit de liefdesdriehoek.
Binnen deze dynamiek staan mensen vaak onder druk om hun eigen verwachtingen en die van hun partner succesvol te managen, maar ook om rekening te houden met die van hun publiek. Ze beginnen vragen te stellen als: Wat zullen ze over ons zeggen? Hoe zullen ze ons zien? Dit kan uiteindelijk leiden tot conditionering van hun acties.
Verder wijst ook de behoefte om elk moment online te fotograferen en te delen in dezelfde richting. Echtparen binnen dit soort dynamiek zouden zelfs het gevoel kunnen hebben dat geluk niet echt bestaat als ze anderen er geen deel van laten uitmaken. Daarom kan er een moment komen dat hun belangrijkste referentiepunten hun sociale media-getuigen zijn.
Ze hebben de neiging om elke gebeurtenis in hun leven, groot of klein, vast te leggen met een foto. Hun doel is echter niet om het in hun geheugen te bewaren, maar als een manier om versterking van anderen te krijgen.
Veel profielen op sociale media zijn een ware verzameling foto’s van het paar in verschillende omstandigheden. Het betekent vaak dat de grenzen tussen privé en publiek vervagen, waardoor ‘het spel’ nog tirannieker, wreder en gevaarlijker wordt. Dit komt door de vervorming van de versterkingen die het produceert in relatie tot het paar.
De implicaties van sociale media
Virtualiteit en het feit dat je te allen tijde kunt weten waar de ander is, maskeert veel jaloerse houdingen. In dit soort dynamiek is het voor de ene partner eenvoudig om de andere bij te houden.
Desalniettemin kan er een echt serieus probleem ontstaan wanneer de jaloerse partner geen toegang meer heeft tot deze informatie. Bijvoorbeeld wanneer hun partner besluit te stoppen met het posten van alles wat ze doen op sociale media of meer mensen in hun berichten opneemt.
Op veel gebieden, waaronder relaties, is sociale media de ruimte geworden waar alles en niets wordt gezien. Het is een fictief verhaal over levens en relaties. Toch draagt het genoeg gewicht om een liefdesdriehoek te laten ontstaan. Dat komt omdat er in feite een derde partij op de achtergrond van de relatie is.
De effecten van de liefdesdriehoek
De liefdesdriehoek die ontstaat tussen sociale media en het paar is de oorzaak en het gevolg van verschillende kenmerken van huidige relaties. Zo wordt er steeds minder gesproken over verliefd worden of verloven en meer over ‘verwanten’. In feite is de band van een paar uiteindelijk uitgespeeld op de beeldmarkt.
De publieke bekendheid van de ups en downs van het paar doet uiteindelijk afbreuk aan hun intimiteit. Ze kijken niet naar elkaar, ze kijken niet eens in dezelfde richting, maar naar hetzelfde scherm. Sommige stellen onderhouden zelfs een relatie via berichten, emoji’s en eindeloze online chats.
Het algemene effect van dit ecosysteem is dat relaties niet zo lang duren. Bovendien zijn ze oppervlakkig en minder verbonden. Bovendien komt het heel vaak voor dat angst optreedt, omdat het publiek niet altijd reageert op de manier waarop een of beide partners dat willen. Met andere woorden, wanneer het applaus stopt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Aristu, A. L. (2010). El amor en los tiempos de Internet. Critica: La Reflexion Calmada Desenreda Nudos, 60(966).
- Cornejo, M., & Tapia, M. L. (2011). Redes sociales y relaciones interpersonales en internet. Fundamentos en humanidades, 12(24), 219-229.
- Hurtado, C. M. G., & Bustamante, A. R. (2018). La comunicación en las relaciones de pareja mediadas por la virtualidad en tiempos de modernidad líquida. Latinoamericana de Estudios de Familia, 10(1), 11-30.
- Levis, D. (2006). Sobre chat, máscaras y otros asuntos sobre el amor en Internet. Teoría de la Educación. Educación y Cultura en la Sociedad de la Información, 7(2), 141-155.
- Verdés Bertolín, N. (2020). Enamorarse en el enjambre digital: relaciones virtuales y aplicaciones de citas.